Annons
Annons

Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par

Man har länge trott, och med goda skäl, att infertilitet främst är ett resultat av dålig spermakvalitet. Nu pekar ny brittisk forskning på att anledningen kan vara en helt annan: Nämligen sjukdomar i kvinnans sköldkörtel och att ett botemedel skulle kunna vara selentillskott.

Redaktionen

16 mars, 2015
Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par
Dela inlägget

Man har länge trott, och med goda skäl, att infertilitet främst är ett resultat av dålig spermakvalitet.
Nu pekar ny brittisk forskning på att anledningen kan vara en helt annan: Nämligen sjukdomar i kvinnans sköldkörtel och att ett botemedel skulle kunna vara selentillskott.

Enligt en brittisk som nyligen publicerades i tidskriften The Obstetrician & Gynaecologist kan tyreoidea rubbningar ha en negativ inverkan på reproduktiv hälsa och resultera i lägre chanser till befruktning, ökad risk för missfall samt andra typer av negativ inverkan på graviditet och neonatalutfall.

Läs också: Fakta om mineralet selen

Stor inverkan på reproduktionsförmågan
Tydligen producerar sköldkörteln hormoner vilka spelar en väldigt viktig roll för tillväxt och utveckling – och förändringar i sköldkörtelfunktionen kan ha en stor inverkan på reproduktionsbiologin före, under och efter befruktningen, menar forskarna.

Selentillskott före IVF – en tänkbar väg
Det är allmänt accepterat att selen – en viktig mikronutrient i vår kost – krävs för en väl fungerande sköldkörtel. Många människor i Västeuropa ligger nära bristnivåer på detta näringsämne, vilket lätt kan störa vissa biologiska funktioner.
Frågan är om selentillskott kan vara värt att överväga som första linjens terapi för infertila par innan man påbörjar en dyr IVF-terapi? Det kan vara värt att studera, helt enkelt eftersom det är ett säkert, naturligt och biologiskt viktigt näringsämne som behövs för normal hälsa hos människor och djur.

Används till boskap för att säkerställa reproduktion
Betydelsen av selen har varit känd i årtionden bland jordbrukare och boskapsskötare, som är fullt medvetna om att selentillskott till djuren är avgörande för att säkerställa en god reproduktiv hälsa. Av någon anledning har denna kunskap inte anammats inom humanmedicinen, även om det finns flera studier som pekar på en tydlig koppling mellan selenstatus och graviditetsutfall.

Läs också: Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin

Minskar antalet missbildade spermier
I en studie 1998 utförd av den skotske forskaren, Allan MacPherson, visade det sig att selentillskott hjälpte infertila män genom att minska antalet missbildade spermier, ett problem som är känt för att orsaka låg spermierörlighet och dålig reproduktion. Selen stöder vissa selenoproteiner som förhindrar spermie-DNA-mutation, vilket orsakar dessa deformerade spermier.

Läs också: Fertil igen med bidrottninggelé

Samband mellan låga selennivåer och infertilitet
Med tanke på att selen är ett näringsämne som behövs för normal funktion hos 25-30 olika selenoproteiner, vilka styr immunförsvar, tillväxt, utveckling, cellulärt DNA-skydd samt ett antal andra viktiga funktioner, finns det all anledning att se till att få i sig tillräckligt av detta näringsämne.
Eftersom tillgänglig forskning relaterar låga selennivåer till infertilitet hos både män och kvinnor skulle det kunna vara en bra början innan man beslutar sig för dyrare behandlingar mot infertilitet.

Organiskt selen med 90 procent biotillgänglighet
Det finns ett antal selentillskott på marknaden som skulle kunna vara idealiska för detta ändamål. Ett exempel är preparatet SelenoPrecise som innehåller en organisk selenjäst med nästan 90 procent biotillgänglighet. Det skulle kunna tänkas fungera eftersom det kan dokumentera att det effektivt absorberas i kroppen och innehåller ett brett spektrum av organiska selentyper likt de som finns i en balanserad kost.

Läs också: Forskare efterlyser ökat fokus på livsstilsförändring inför IVF

Av Isabelle G Hedander

Källor: The Obstetrician & Gynaecologist 23 JAN 2015, DOI: 10.1111/tog.12161
British Journal of Urology 1998 Jul;82(1):76-80.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons