Ny studie: Viktknepet som funkar

Många av Hollywoods kändisar, däribland Jennifer Aniston, har proklamerat ett av sina främsta viktknep vara att äta lite och ofta - snarare än större mål vid färre tillfällen.
Nu ger ny forskning dem helt rätt - och menar att det faktiskt är bland det smartaste du kan göra.

Glöm tre måltider om dagen. Att äta sex måltider är bättre för din midja, menar experterna. Men måltiderna ska då vara storleken mindre.
Det visar en ny studie av forskare i Kalifornien och New Mexico, som nu menar att detta är den strategi som ska förespråkas för att uppnå hälsosam viktminskning.

Läs också: 9 knep för viktminskning

Nyckeln till viktminskning
Frukost, lunch middag. Och så eventuellt ett mellanmål på det. Att vi ska äta tre huvudmål per dag, för att orka med dagen och undvika småätande, är inpräntat i oss sedan barnsben.
Nu ifrågasätts alltså fördelarna med denna strategi, när ett team forskare från universitet i Kalifornien och New Mexico nu kommit fram till vad de menar kan vara själva nyckeln till sund viktminskning.

 

Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

Anistons viktknep: fem måltider och femminuters träningspass
Flera kändisar, exempelvis Jennifer Aniston, säger sig tillskriva sina slanka figurer just det faktum att de äter många små portioner fördelat under dagen - och med relativt jämna mellanrum mellan målen, skriver Daily Mail.
Till exempel säger den 46-åriga skådespelerskan att hennes viktknep är att avnjuta mat vid minst fem tillfällen per dag plus att dagligen utföra fem stycken träningspass a´fem minuter varje dag - plus en kort jogg.
Nu drar forskarna bakom studien slutsatsen att Anistons strategi är ett mycket smart knep.

Läs också: Hemligheten bakom balanserat blodsocker och viktminskning

Fler måltider = mer hälsosam kroppssammansättning
I sin studie fann de bland annat att ett ökat antal måltider resulterar i en mer hälsosam kroppssammansättning och en mindre sannolikhet att förlora så kallad "fettfri" kroppsmassa. Något som näringsexperter menar är ohälsosamt att förlora alltför mycket under en diet.

Lösningen på mångas viktproblem
Med vetskapen om att det är just att få till stånd ett hälsosamt och hållbart beteende kring mat som ofta är den stora utmaningen för många som kämpar med övervikt, menar forskarna nu att lösningen kan vara att lägga till ett antal måltider per dag.

Läs också: Bli kvitt sötsug och extrakilon – med spenat!

 

Förbättrade nivåer glykos, insulin och kolesterol
I studien jämfördes två grupper där den ena gruppen åt två mål om dagen och den andra sex måltider per dag. Deltagarnas sammanlagda kalorimängd var dock densamma. Resultatet blev att båda grupperna tappade i vikt - men de deltagarna som ätit sex gånger per dag fick en bättre och mer hälsosam kroppssammansättning och förlorade mindre så kallad fettfri kroppsmassa. De uppvisade också bättre nivåer av glukos, insulin och kolesterol.
– Att öka antalet måltider till till exempel sex stycken per dag verkar positivt för att bevara mängden "fettfri" kroppsmassa under en viktminskning, säger forskarna.

Läs också: 8 anledningar till varför du inte går ner i vikt

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

 

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

 

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.