Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna som gör andningsövning

Ny studie visar: Mindfulness kan leda till ångest

Mindfulness - ett effektivt verktyg för att hantera ångest, stress och oro. Eller?
Nu visar en ny studie ett resultat som pekar i rakt motsatt riktning.

Mindfulness är en metod som används världen över för att hantera bland annat ångest, depression och stress.
Sedan 2016 rekommenderar också Socialstyrelsen mindfullnessbaserad kognitiv terapi för att förebygga återfall av depression.

LÄS OCKSÅ: Guide till mindfulness – så kommer du igång!

Negativa effekter
Men nu visar en ny studie som publicerats i tidskriften Acta Psychiatrica att det också kan finnas negativa effekter av meditation

Johannes Björkstrand

Johannes Björkstrand, forskare i psykologi vid Lunds universitet

 

och mindfulness, även hos personer utan tidigare psykisk ohälsa.
För cirka åtta procent av de som testar meditation leder mindfulness istället till ångest och depression - och i värsta fall självmordstankar.
Johannes Björkstrand, forskare i psykologi vid Lunds universitet som nyligen genomfört två studier om mindfulness, ser dock en rad problem med studien. Dels avser resultaten meditation generellt och dels har man inte jämfört resultaten med kontrollgrupper.
– Om man inte har en kontrollgrupp är det svårt att veta om det faktiskt var meditationen som gjorde att de drabbades av ångest och depression. De kanske hade drabbats även om de inte mediterat, säger han.

LÄS OCKSÅ: 4 saker att tänka på när du väljer mindfulnesskurs

Vissa har större risk att drabbas
I vilken mån mindfulness faktiskt är effektivt för att behandla tillstånd som ångest och depression är inte helt solklart än eftersom man inte gjort tillräckligt med studier, berättar Johannes Björkstrand. Att genomgå en strukturerad mindfulness-baserad behandling för ett specifikt problem innebär dock en väldigt låg risk att drabbas av negativa effekter, och om du drabbas beror det förmodligen inte på att du praktiserade mindfulness, menar han.
– Sedan kan det mycket väl vara så att vissa typer av meditation leder till fler negativa effekter, eller att vissa personer har större risk att drabbas av negativa effekter om de mediterar.

LÄS OCKSÅ: Svensk studie “Mindfulness kan minska rädslor”

Mediterar på egen hand
Däremot har mindfulness och meditation som utförs på egen hand visat sig ha större risk för negativa effekter. När man i andra studier frågat folk som mediterar genom exempelvis att kolla på youtube-filmer, appar eller läsa böcker har hela 25-33 procent rapporterar någon sorts negativ effekt. Dock är det svårt att dra några tydliga slutsatser av de siffrorna, tycker Johannes Björkstrand.
– För det första är det inte säkert att det faktiskt beror på meditationen, för det andra är det inte säkert att de som har svarat på enkäterna är representativa för alla, då de som upplevt negativa konsekvenser kan känna att det är särskilt angeläget att dela med sig av sina erfarenheter, säger han.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

 

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.