Annons
Annons

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Redaktionen

5 maj, 2019
Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet
Dela inlägget

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten.
De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag.
Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Toalettbesök kan bli miljövänligare. Om vi lyckas minska den läkemedelscocktail som just nu är verklighet i våra vattendrag.
Mycket av de läkemedel vi tar rinner nämligen igenom oss och vidare ut i avloppsvattnet, där reningsverken har svårt att fånga upp och ta bort de svårnedbrytbara substanserna.

Så har det i alla fall sett ut hittills. Istället har läkemedelsresterna fortsatt ut våra vattenmiljöer, där fiskar och andra djur fått dem i sig.

Fiskar får ångestdämpande
När substanserna hamnar i våra vatten tas de upp av fiskar, vilka i studier visat sig få olika typer av problem. Till exempel beteendeförändringar och hormonstörningar, rapporterar Vetandets värld.

LÄS OCKSÅ: Allvarliga brister i kontrollen av dricksvatten

Abborrar blir övermodiga av ångestdämpande preparat – och hormonläkemedel påverkar fiskars fertilitiet, har det visat sig.
Dessutom är oron är stor att läckage av antibiotika på sikt kommer att leda till att antibiotikaresistenta bakterier, något som redan innan är ett överhängande hot.

Nya reningstekniker införs
Men – nu ska det bli ändring på den saken, är förhoppningen. Det har tagit tid att få fram åtgärder, men nu är det på gång. I ganska stor skala.
Nu inför flera reningsverk i Sverige och Europa nya reningstekniker för att få bukt på problemet med läkemedelsrester i avloppsvattnet.

LÄS OCKSÅ: Regeringen stärker skyddet för dricksvatten

Bidrag från Naturvårdsverket
Tre svenska reningsverk har redan installerat så kallad ozonbehandling, som slår sönder de stora läkemedelsmolekylerna till mindre delar som är enklare att rena bort. Flera reningsverk planerar att införa läkemedelsrening snart. Antingen genom denna så kallade ozonbehandling – eller genom rening med aktivt kol, vilket anses effektivt men är dyrare.

Ett av de 16 reningsverk som får mest pengar från Naturvårdsverket detta år att satsa på läkemedelsrening är nya Ängens ARV i Lidköping vid Vänern, där Pernilla Bratt är VA-chef.
– För oss är det ganska självklart, vi har ju hela Vänern som är en av de största dricksvattentäkterna, och där vi hämtar vårt dricksvatten dessutom. Så att det är jätteviktigt att vi värnar om de dricksvattentäckter vi har, säger hon till Vetandets värld.

LÄS OCKSÅ: Fragment av plast funna i dricksvatten

”Handlar om alla typer av läkemedel”
Nykvarnsverket i Linköping är pionjär med sin ozonbehandling. Robert Sehlén är processingenjör på Tekniska Verken och en av dem som jobbat med att införa läkemedelsrening där.
Han säger till Vetandets värld att han hoppas att detta ska hjälpa fiskarna i Stångån. Som hittills fått i sig alldeles för mycket läkemedel.
– Det handlar till exempel om hormoner, antibiotikarester, smärtstillande, ja, alla typer av läkemedel. Vissa är mer persistenta och andra är ganska lättnedbrytbara.

Av Isabelle G Hedander

Källa: Vetenskapsradion och Vetandets värld

Annons
Annons