Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny trenden: Nu blir allt fler “flexitarianer”

Fakta

I Sverige har köttkonsumtion ökat med 70 procent sedan 1960-talet. 
Men siffran till trots är en ny typ av kosthållning på uppåtgående: den så kallade flexitarianismen. För människor som inte vill sluta äta kött men ändå värnar om hälsan och miljön. 
Kurera benar ut de olika sätten att vara vego - eller nästan vego - på.

I augusti publicerade Jordbruksverket statistik som visar att svenskens köttkonsumtion har ökat med 70 procent sedan 1960-talet. I USA har däremot köttkonsumtionen sjunkit.
Däremot har svenskens medvetenhet kring matens betydelse för hälsan aldrig varit större.

Rekommendationen: max halvt kilo kött i veckan
Världscancerfonden och WHO gick för flera år sedan ut med riktlinjer för att minska köttkonsumtionen och enligt Livsmedelsverket bör vi max äta 500 gram tillagat kött i veckan och att helt undvika charkuteriprodukter som bacon, korv och blodpudding.

► Läs också: Trendigt äta "vegokött"

Fler experimenterar med vegomat
Myten om att vegomat är tråkig håller så sakteliga på att förändras. Allt fler väljer att äta vegetariskt - åtminstone då och då.
För även om svenskens köttkonsumtion ökat drastiskt över de senaste 40 åren blir allt fler svenskar "köttmedvetna", det vill säga väljer ekologiskt kött, äter enbart rawfood-desserter och inför vegodagar som "köttfri måndag".
Bara en trend? Ja, kanske men hur som helst bra - för både hälsa och miljö.

 

► Läs också: Mat som är bra för klimatet är också bra för hälsan

Nya termen: "flexitarianer"
En term på uppgång är flexitarian". Begreppet innebär att man fortsätter äta kött men i betydligt mindre mängd.
Många uppskattar det eftersom det blir mindre dramatiskt än att behöva göra en helomvändning och plötsligt bli vegetarian eller vegan. En flexitarian kan till exempel dryga ut maten med grönsaker och/eller att äta vegetariskt några dagar i veckan.

► Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för att rädda vår miljö och vår hälsa

Olika sätt att vara vego
Få hjälp att förstå de olika begreppen och hitta just kombinationen som passar ditt liv bäst. Kom ihåg att omväxling förnöjer och genom att ta ett - om än litet - steg mot att äta mindre kött kan du göra stor skillnad för såväl vår gemensamma miljö, få bättre kolsterolvärden, ett mindre midjemått plus en rejäl kickstart till en mer varierad kosthållning.

► Läs också: Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden

6 sätt att vara "vego" på:


1. Flexitarian
En flexitarian har som mål att äta mer vegetariskt, men äter fortfarande kött, eller kanske åtminstone fågel, fisk och skaldjur. Ett exempel på hur man kan bli flexitarian är att införa en köttfri dag i veckan. Köttfri måndag, är ett initiativ som syftar till att uppmuntra fler att äta mindre kött och mer vegetariskt – något som den före detta Beatles-medlemmen Paul McCartney gjort mycket för att sprida världen över. Flexitarian är en påhittad term som på ett mer lekfullt sätt vill få fler att ta ett första steg mot att äta en mer vegetarisk kost.

► Läs också: Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer

 

2. Pescovegetarian
Pescovegetarianer äter inte kött och kyckling, men fortsätter äta fisk och skaldjur. Ofta kombinerat med ägg och mejeriprodukter.

► Läs också: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

3. Vegetarian
En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket. Egentligen. Men - i praktiken brukar man i Sverige, och många andra delar av världen, kalla sig vegetarian om man inte äter kött, fisk och skaldjur - men fortfarande använder mjölkprodukter och/eller ägg.

► Läs också: Därför ska du äta ägg

4. Lakto-ovo-vegetarian
Den korrekta termen för den som undviker kött men lagar mat med mejeriprodukter och ägg är lakto-ovo-vegetarian.
Idag finns det många alternativ till animaliska mejeriprodukter och ostar, för den som vill anpassa lakto-ovo-vegetariska recept. Vill du äta ost är det viktigt att känna till att de flesta ostar innehåller löpe som utvinns ur kalvens eller oxens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteinet. Det vegetabiliska alternativet till löpe heter Ystenzym (mikrobiellt löpe) och utvinns ur svamp. Det står alltid i innehållsförteckningen om osten innehåller löpe eller ystenzym så håll koll i butiken.

► Läs också: Därför bör svenskar minska sin köttkonsumtion

5. Laktovegetarian
Om man väljer bort ägg, men inte mjölkprodukter ur sin kost är den korrekta termen laktovegetarian.

► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

 

6. Vegan
En strikt vegan varken äter, eller använder på andra sätt, några som helst animaliska produkter. Det innebär i praktiken helstopp för till exempel gympaskor i skinn och smågodis som innehåller gelatin. Många veganer har ett starkt engagemang för djurens rättigheter. Vissa gör det för hälsans skull och andra har en religiös övertygelse om att det är fel att använda sig av livsmedel och produkter från djurriket.

► Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Utmaningar till för att övervinnas
Det mesta går alldeles utmärkt att laga utan animaliska ingredienser. Att baka sötsaker utan smör och ägg kan en del vara lite utmanande, åtminstone i början, men det dyker upp fler och fler alternativ på butikshyllorna och spännande recept. Kokosolja har till exempel seglat upp som ett utmärkt alternativ till smör i bakning. Fiberhusk, chiafrön och psylliumfrön kan ersätta ägg - och så vidare.

► Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl

Av Isabelle G Hedander

Källa: ICA.se


Fakta

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.