Annons
Annons

Ny trenden: Nu blir allt fler ”flexitarianer”

I Sverige har köttkonsumtion ökat med 70 procent sedan 1960-talet. Men siffran till trots är en ny typ av kosthållning på uppåtgående: den så kallade flexitarianismen. För människor som inte vill sluta äta kött men ändå värnar om hälsan och miljön. Kurera benar ut de olika sätten att vara vego - eller nästan vego - på.

Redaktionen

12 september, 2015
Ny trenden: Nu blir allt fler ”flexitarianer”
Dela inlägget

I Sverige har köttkonsumtion ökat med 70 procent sedan 1960-talet.
Men siffran till trots är en ny typ av kosthållning på uppåtgående: den så kallade flexitarianismen. För människor som inte vill sluta äta kött men ändå värnar om hälsan och miljön.
Kurera benar ut de olika sätten att vara vego – eller nästan vego – på.

I augusti publicerade Jordbruksverket statistik som visar att svenskens köttkonsumtion har ökat med 70 procent sedan 1960-talet. I USA har däremot köttkonsumtionen sjunkit.
Däremot har svenskens medvetenhet kring matens betydelse för hälsan aldrig varit större.

Rekommendationen: max halvt kilo kött i veckan
Världscancerfonden och WHO gick för flera år sedan ut med riktlinjer för att minska köttkonsumtionen och enligt Livsmedelsverket bör vi max äta 500 gram tillagat kött i veckan och att helt undvika charkuteriprodukter som bacon, korv och blodpudding.

Läs också: Trendigt äta ”vegokött”

Fler experimenterar med vegomat
Myten om att vegomat är tråkig håller så sakteliga på att förändras. Allt fler väljer att äta vegetariskt – åtminstone då och då.
För även om svenskens köttkonsumtion ökat drastiskt över de senaste 40 åren blir allt fler svenskar ”köttmedvetna”, det vill säga väljer ekologiskt kött, äter enbart rawfood-desserter och inför vegodagar som ”köttfri måndag”.
Bara en trend? Ja, kanske men hur som helst bra – för både hälsa och miljö.

Läs också: Mat som är bra för klimatet är också bra för hälsan

Nya termen: ”flexitarianer”
En term på uppgång är flexitarian”. Begreppet innebär att man fortsätter äta kött men i betydligt mindre mängd.
Många uppskattar det eftersom det blir mindre dramatiskt än att behöva göra en helomvändning och plötsligt bli vegetarian eller vegan. En flexitarian kan till exempel dryga ut maten med grönsaker och/eller att äta vegetariskt några dagar i veckan.

Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för att rädda vår miljö och vår hälsa

Olika sätt att vara vego
Få hjälp att förstå de olika begreppen och hitta just kombinationen som passar ditt liv bäst. Kom ihåg att omväxling förnöjer och genom att ta ett – om än litet – steg mot att äta mindre kött kan du göra stor skillnad för såväl vår gemensamma miljö, få bättre kolsterolvärden, ett mindre midjemått plus en rejäl kickstart till en mer varierad kosthållning.

Läs också: Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden

6 sätt att vara ”vego” på:


1. Flexitarian
En flexitarian har som mål att äta mer vegetariskt, men äter fortfarande kött, eller kanske åtminstone fågel, fisk och skaldjur. Ett exempel på hur man kan bli flexitarian är att införa en köttfri dag i veckan. Köttfri måndag, är ett initiativ som syftar till att uppmuntra fler att äta mindre kött och mer vegetariskt – något som den före detta Beatles-medlemmen Paul McCartney gjort mycket för att sprida världen över. Flexitarian är en påhittad term som på ett mer lekfullt sätt vill få fler att ta ett första steg mot att äta en mer vegetarisk kost.

Läs också: Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer

2. Pescovegetarian
Pescovegetarianer äter inte kött och kyckling, men fortsätter äta fisk och skaldjur. Ofta kombinerat med ägg och mejeriprodukter.

Läs också: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

3. Vegetarian
En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket. Egentligen. Men – i praktiken brukar man i Sverige, och många andra delar av världen, kalla sig vegetarian om man inte äter kött, fisk och skaldjur – men fortfarande använder mjölkprodukter och/eller ägg.

Läs också: Därför ska du äta ägg

4. Lakto-ovo-vegetarian
Den korrekta termen för den som undviker kött men lagar mat med mejeriprodukter och ägg är lakto-ovo-vegetarian.
Idag finns det många alternativ till animaliska mejeriprodukter och ostar, för den som vill anpassa lakto-ovo-vegetariska recept. Vill du äta ost är det viktigt att känna till att de flesta ostar innehåller löpe som utvinns ur kalvens eller oxens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteinet. Det vegetabiliska alternativet till löpe heter Ystenzym (mikrobiellt löpe) och utvinns ur svamp. Det står alltid i innehållsförteckningen om osten innehåller löpe eller ystenzym så håll koll i butiken.

Läs också: Därför bör svenskar minska sin köttkonsumtion

5. Laktovegetarian
Om man väljer bort ägg, men inte mjölkprodukter ur sin kost är den korrekta termen laktovegetarian.

Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

6. Vegan
En strikt vegan varken äter, eller använder på andra sätt, några som helst animaliska produkter. Det innebär i praktiken helstopp för till exempel gympaskor i skinn och smågodis som innehåller gelatin. Många veganer har ett starkt engagemang för djurens rättigheter. Vissa gör det för hälsans skull och andra har en religiös övertygelse om att det är fel att använda sig av livsmedel och produkter från djurriket.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Utmaningar till för att övervinnas
Det mesta går alldeles utmärkt att laga utan animaliska ingredienser. Att baka sötsaker utan smör och ägg kan en del vara lite utmanande, åtminstone i början, men det dyker upp fler och fler alternativ på butikshyllorna och spännande recept. Kokosolja har till exempel seglat upp som ett utmärkt alternativ till smör i bakning. Fiberhusk, chiafrön och psylliumfrön kan ersätta ägg – och så vidare.

Läs också: Rent mjöl i påsen? Guide till olika sorters mjöl

Av Isabelle G Hedander

Källa: ICA.se

Annons
Annons