retuscherad bild på kvinna

Ny underökning: Så uppfattar vi retuscherade bilder

Vi exponeras dagligen för en stor mängd bilder i reklam, tidningar och inte minst i sociala medier. Enligt en färsk undersökning anser hälften av de tillfrågade att dessa bidrar till orealistiska ideal.

Mobiltillverkaren Huaweis har gjort en undersökning för att ta reda på vad svenskarna tycker om retuscherade bilder i media. GfK Norm fick i uppdrag av företaget att undersöka vad svenskarna tycker om bilder och skönhetsideal i reklam, press och sociala medier.

Bilderna anses ångestframkallande
Totalt deltog 2 700 personer i undersökningen som visar att närmare hälften av de tillfrågade tycker att bilderna bidrar till orealistiska ideal och förväntningar. En av fyra tycker däremot att de är inspirerande. Många svarar också att bilderna är stressande och till och med ångestframkallande.

 

LÄS OCKSÅ: Viktigare vad kroppen kan göra än hur den ser ut

Kvinnor mer stressade av skönhetsideal
Undersökningen visar också att 56 procent av svenskarna någon gång känt stress att leva upp till rådande skönhetsideal. Det är främst kvinnor som upplever stress, hela 73 procent uppger detta. Motsvarande siffra bland män är endast 38 procent. Tre av fyra svenskar tror dessutom att kvinnor påverkas mest av skönhetsidealen. Endast tre procent menar att män påverkas mest.

LÄS OCKSÅ: Allt fler barn och unga mår dåligt psykiskt

Vår uppfattning om retuscherade bilder i siffror
49 procent anser att de bidrar till orealistiska ideal och förväntningar
44 procent menar att det inte speglar verkligheten
24 procent svarade att de är inspirerande 24
20 procent att de är stressande
20 procent att de är moderna
De som deltog i undersökningen var från 16 år och uppåt.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.