Hälsosam mat clean eating

Ny undersökning visar: Hälsan viktigare än klimatet

Från undersökningen

Källa: WW ViktVäktarna

Utesluter du något av följande från din kost idag?

Nej, inget 69 procent
Ja, socker 11 procent
Ja, fläskkött 10 procent
Ja, nötkött 8 procent
Ja, vilt 7 procent
Ja, laktos 7 procent
Ja, fågel 6 procent
Ja, fisk och skaldjur 5 procent
Ja, pasta 5 procent
Ja, gluten 4 procent
Ja, ägg 2 procent
Ja, utesluter mejeri 3 procent
Ja, potatis 4 procent
Ja, annat 4 procent

Varför utesluter du något ur din kost idag?

Av hälsomässiga skäl 72 procent
Av djurrättsliga skäl 23 procent
Av smakmässiga skäl 20 procent
Av miljömässiga skäl 20 procent
Annat 11 procent

Drygt varannan svensk har ett svalt intresse för klimatet i mataffären - istället är det hälsan som får oss att tänka till.
Det visar en ny undersökning.

Vi bryr oss allt mer om miljö och hållbarhet och klimatfrågor var bland de allra viktigaste i det senaste valet, liksom i EU-valet.
Men trots att våra matvanor är av stor vikt för mindre klimatpåverkan har inte klimatoron gett några ringar på vattnet när det kommer till våra matvanor.
Det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av WW Viktväktarna.

Bara en femtedel tar hänsyn till miljön
Istället är det av hälsoskäl som vi i så fall tänker till när vi handlar mat. Av de som utesluter något ur sin kost är det hela 72 procent som gör det på grund av hälsomässiga skäl och 23 procent gör det med djuren i åtanke. Bara en femtedel gör det med hänsyn till miljön, vilket är lika många som svarar att de utesluter viss mat på grund av smakmässiga skäl.

 

LÄS OCKSÅ: Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa

Vanligast att utesluta socker
De flesta svenskarna har dock inga restriktioner alls kring sina matvanor. Av männen svarar 73 procent att de inte utesluter något ur sin kost och bland kvinnorna är siffran 64 procent.
Bland de som väljer bort något är det vanligast att utesluta socker, på andra och tredjeplats kommer fläskkött och nötkött.

LÄS OCKSÅ: WWF: Ökad antibiotikaresistens – undvik importkött och ät mer vego!

Miljön skulle tjäna på en begränsning
Undersökningen visar också att omkring varannan svensk antingen inte tar någon hänsyn alls eller endast lite hänsyn till klimatet när de handlar mat.
– De flesta vill och bör äta vanlig mat, utan restriktioner och skuldbeläggning. Men även om det röda köttet känns lockande på grillen i sommar så skulle både miljön och hälsan tjäna på en ganska kraftig begränsning här, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW Viktväktarna i ett pressmeddelande.

Av redaktionen


Från undersökningen

Källa: WW ViktVäktarna

Utesluter du något av följande från din kost idag?

Nej, inget 69 procent
Ja, socker 11 procent
Ja, fläskkött 10 procent
Ja, nötkött 8 procent
Ja, vilt 7 procent
Ja, laktos 7 procent
Ja, fågel 6 procent
Ja, fisk och skaldjur 5 procent
Ja, pasta 5 procent
Ja, gluten 4 procent
Ja, ägg 2 procent
Ja, utesluter mejeri 3 procent
Ja, potatis 4 procent
Ja, annat 4 procent

Varför utesluter du något ur din kost idag?

Av hälsomässiga skäl 72 procent
Av djurrättsliga skäl 23 procent
Av smakmässiga skäl 20 procent
Av miljömässiga skäl 20 procent
Annat 11 procent

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.