Ny WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom flera folksjukdomar | Kurera.se
Folkmassa

Ny WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom flera folksjukdomar

Kopplingen mellan hormonstörande kemikalier och flera folksjukdomar är betydligt starkare än vad man hittills trott. Det konstaterar forskare i en WHO-rapport som presenterades idag.

Parabener och ftalater. Det är två namn på vanliga ingredienser i sådant många av oss använder dagligen, så som till exempel hudkrämer, tvål, smink, doftljus och plastleksaker. Men att de har hormonstörande egenskaper känner inte alla till, även om det nu börjar att uppmärksammas allt mer.

 

De mest kända hormonstörande ämnena
De hormonstörande ämnena är många. Några av de mest kända exemplen är: PCB, ftalater, bromerade flamskyddsmedel, metaller som bly och kvicksilver samt olika bekämpningsmedel.
Ett fåtal har förbjudits och effekterna har varit uppenbara, som förbuden mot DDT och bly i bensin.

► Läs också: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Riskerna är underskattade
Forskarna har hittills identifierat flera hundra som hormonstörande men de flesta är ännu inte studerade. De risker kemikalierna innebär för både människa och miljö är underskattade. Det visar en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP och världshälsoorganisationen WHO som presenteras idag i Nairobi, skriver Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

Kopplingarna kan nu bevisas
Nu konstateras det att det är just dessa hormonstörare som ligger bakom många av våra mest kända folksjukdomar.
– Endokrina sjukdomar är vanliga och ökar och vi kan visa på kopplingar till hormonstörande kemikalier. Ökningstakten är sådan att genetiska sjukdomar inte kan vara enda förklaringen, säger professor Åke Bergman, internationellt erkänd miljökemist vid Stockholms universitet som har lett arbetet, till TT.

Vanliga folksjukdomar
I rapporten visar forskarna på störningar som ökar och som kan kopplas till hormonstörande ämnen:

 

Cancer – bröstcancer, endometrios, prostatacancer, testikelcancer och sköldkörtelcancer ökar
Fetma/diabetes – har ökat över hela världen de senaste 40 åren, typ 2-diabetes har mer än fördubblats sedan 1980
Dålig spermakvalitet och genitala missbildningar hos unga pojkar ökar eller är för vanliga
Födsloeffekter – låg födelsevikt och avbrutna graviditeter – ökar i många länder
Bröstutveckling – unga flickor får bröst tidigare, vilket kan leda till bröstcancer
Sköldkörtelproblem – hos barn ökar de i vissa länder och kan orsaka beteendestörningar

► Läs också: 15 sätt att skydda sig mot kemikalier

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.