Nya användning för vax från nordiska bär

Lingon, blåbär och hjortron har alla ett skyddande lager av vax. Forskare ska nu undersöka om vaxet kan komma till använding för att ta fram produkter inom kosmetik, tandvård och förpackningsmaterial.

På Nordkalotten finns gott om vilda bär men för närvarande tas mycket litet av det naturliga vaxet som omger bären tillvara. Som det ser ut nu går vaxet som är en restprodukt vid framställningen av bland annat juicer till spillo.

Antibakteriella egenskaper
Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet menar att det istället skulle kunna användas i exempelvis kosmetisk produktion för sina fördelar som UV-skydd och för sina antibakteriella egenskaper.

 

LÄS OCKSÅ: 4 värstingar att undvika i din hudkräm

Kan användas i tandvården
Förutom kosmetiska produkter ser forskarna även möjlighet att använda bärvax i tandvårdsprodukter, förpackningar och för att utveckla och tillverka nya kompositmaterial.

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att välja bort kemiska solskydd

Forskning på det
Nu påbörjas ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt med en budget på en miljon euro som involverar expertis inom områdena biologi, kemi, nanoteknik, materialvetenskap och marknadsföring som ska ta reda på mer om dessa möjligheter. Forskare vid Luleå tekniska universitet ska bland annat bedöma hur väl material baserade på bärvax klarar olika belastningar och temperaturer.

Av redaktionen

Källa: Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.