Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nya rapport: Stora skillnader i vårdtillgång i landet

Andelen svenskar som anser att de har tillgång till bra sjukvård har minskat. På vissa områden har vården förbättrats trots den senaste tidens rapporter om utlokaliserade patienter och överbeläggningar på sjukhus. Det visar en rapport från Socialstyrelsen.

Öppna jämförelser 2020 – Sex frågor om vården, det är en undersökning från Socialstyrelsen för att få en övergripande bild över hur den svenska hälso- och sjukvården fungerar. Det man frågat om är hälsoutfall, hållbarhet och tillgänglighet.  31 indikatorer av 51 hade bättre värden än när den föregående mätningen gjordes. Något som förbättras är de medicinska resultaten.

 

Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen säger:

– Allt fler överlever folksjukdomar som cancer och hjärtinfarkt, och diabetesvården visar på förbättrade resultat. Men på andra områden syns en oroväckande utveckling. Tillgängligheten till vården har försämrats på flera sätt och problemet med överbeläggningar och utlokaliserade patienter kvarstår.

LÄS OCKSÅ: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande!

Skador ökade bland utlokaliserade
Rapporten visar att svenskarna anser att tillgången till den sjukvård de behöver har minskat de senaste åren. Under 2018 tyckte drygt 81 procent att de fick den vård de behövde, men det är en minskning med 3 procent sedan 2016.

Överbeläggning och patienter som måste vistas på andra sjukhus än ”sitt eget” har ökat för varje år från 2014 och fram till 2018.

Martin Lindblom som är utredare på Socialstyrelsen menar att utlokalisering av patienter kan innebära stora risker och att när man flyttat patienter har antalet vårdskador ökat.

I Socialstyrelsen rapport kunde man också visa på att antalet patienter som fått en planerad operation inom tre månader hade minskat för sjätte året i rad. Men siffrorna varierade kraftigt mellan olika delar av Sverige. I Jämtland fick sex av tio patienterna sin planerade operation inom 90 dagar medan motsvarande siffra för Hallands län var nio av tio.

LÄS OCKSÅ: Alternativmedicin fick egen broschyr

Alla ska ha tillgång till bra vård
När det gäller tandvård och undersökning hos tandläkare så har det minskat de senaste två åren. Sex av tio fick en tandvårdsundersökning 2017-2018 och bland dessa återfanns fler kvinnor än män. Skillnaderna mellan könen ökade och det fanns och skillnader mellan människor med olika utbildningsnivå.

 

Inom barn och ungdomspsykiatrin minskade andelen som fått behandling och utredning inom en månad.  2018 och 2019 visade siffror på under 70 procent, men här fanns också stora skillnaderna beroende på var i landet man bor. I Jönköping fick drygt två av tio en inledande utredning och behandling inom 30 dagar, men på Gotland var motsvarande siffra nära 96 procent.

– Tanken är att det egna resultatet i förhållande till andra ska kunna vara en utgångspunkt för vidare analyser och utveckling av vården. Resultatutvecklingen är viktig att följa. Alla ska ha tillgång till hälso- och sjukvård av hög kvalitet, säger Martin Lindblom.

Av Inger Palm

Källa: Socialstyrelsen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.