Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Vanligaste cancerformerna

I Sverige är det vanligaste cancerformerna bröst- och prostatacancer, tjock- och ändtarmscancer samt hud- och lungcancer. Orsakerna till dessa cancerformer är gener och olika livsstilsfaktor som rökning, alkohol, ohälsosam mat, sol samt miljöpåverkan.
Källa: Cancerfonden
 

 

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Det vanligaste cancerformerna är fortfarande bröstcancer för kvinnor och prostatacancer för män. Trots att allt fler kvinnor drabbas så dör färre. Cirka 1 400 kvinnor dör varje år som följd av bröstcancer, men åtta av tio överlever. 1970 fick 93 kvinnor per 100 000 bröstcancer. 2017 var den siffran 187 per 100 000. Antalet som gick bort i sviterna av cancern var färre 2017 då 28 per 100 000 dog jämfört med 1970 då 32 personer per 100 00 avled. När det gäller prostatacancer är trenden inte lika tydlig. 2004 fick 234 män per 100 000 diagnosen, och 2003 dog 60 män per 100 000 invånare.

LÄS OCKSÅ: 8 sätt att skydda sig mot bröstcancer

Så kan cancer sprida sig
Vid Lunds universitet har man ställt sig frågan varför tumörer från prostatan sprider sig och bildar metastaser i framförallt skelettet. Forskarna arbetar efter hypotesen att små molekyler, så kallade mikroRNA, verkar spela en viktig roll för cancerns utveckling.

Forskarna försökte ta reda på vad det är som får cancercellerna att transformeras så att de tar sig ut i blodomloppet och till nya delar i kroppen där de förändras igen för att sedan stanna kvar. Man tror att tumörcellerna kommunicerar med celler på andra ställen i kroppen. Och när forskarna ”lyssnade” på kommunikationen som leder till att cellerna förändrar sig och anpassar sig upptäckte de att molekylerna påverkade proteinhalten hos kroppens celler och just denna process tror forskarna har betydelse för utvecklingen av cancer.

 

LÄS OCKSÅ: Långloppsåkare drabbas mer sällan av cancer

Snabbare behandling
Forskargruppen i Lund har tidigare sett, i utförda djurförsök, att minskade nivåer av en speciell typ av mikroRNA ledde till ett ökat antal metastaser i skelettet. Den upptäckten medförde att man startade en studie för att se om det går att stoppa spridningen av cancercellerna när nivån av mikroRNA ökar. Dessa processer är inte statiska, det går att påverka, och nu undersöks möjligheten att mäta nivåerna i blodet för att ta reda på var i processen patienten befinner sig för att snabbt kunna sätta in behandling.

LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp vid prostatacancer

Aggressiv prostatacancer
Prognosen för män med prostatacancer som är av aggressiv art är prognosen vanligtvis inte så bra. Det brukar innebära lidande och begränsningar i livet. I Lund hoppas man därför kunna utveckla nya former av diagnoser för att upptäcka cancern i tid och för att kunna erbjuda rätt behandling men även olika behandlingsalternativ.

Just nu pågår studier på möss, men det krävs studier på betydligt fler patienter och även internationella studier för att kunna utveckla säkra läkemedel.

Källa: Lunds universitet

Av Inger Palm


Vanligaste cancerformerna

I Sverige är det vanligaste cancerformerna bröst- och prostatacancer, tjock- och ändtarmscancer samt hud- och lungcancer. Orsakerna till dessa cancerformer är gener och olika livsstilsfaktor som rökning, alkohol, ohälsosam mat, sol samt miljöpåverkan.
Källa: Cancerfonden
 

 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.