Nya rön sprider nytt ljus över sjukdomen anorexi | Kurera.se

Nya rön sprider nytt ljus över sjukdomen anorexi

En ny stor internationell studie ger ny kunskap om de bakomliggande orsakerna till sjukdomen anorexi. Studien visar att anorexi som hittills främst ansetts vara en psykisk sjukdom även kan vara relaterad till ämnesomsättningen.Många med anorexi dör till slut av metabol kollaps och svält medan andra begår självmord, något som är betydligt vanligare bland anorektiker än kvinnor med andra psykiska besvär. Sjukdomen har hittills främst betraktats som en psykisk åkomma men nya rön gör att det kan komma att omprövas.

 

Fann koppling till både psykisk och metabol hälsa
Ett internationellt team med 100 forskare har arbetat med den nya studien. De fann genvarianter kopplade till både ämnesomsättning, fysisk aktivitet och vissa psykiska sjukdomar, skriver tidningen Syre som intervjuat Mikael Landén, professor i psykiatri på Karolinska institutet samt Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

LÄS OCKSÅ: Fyra av tio svenskar vill gå i terapi men avstår

Genetisk koppling till tvångssyndrom
Han säger till tidningens reporter att det hittills har varit väldigt stort fokus på den psykologiska aspekten av sjukdomen. I studien undersöktes DNA från 16 992 personer med diagnosen anorexia nervosa, de jämfördes med DNA från 55 525 friska kontrollpersoner. Man tittade på olika genetiska kopplingar och forskarna upptäckte åtta genvarianter som i större omfattning förekom hos anorektiker.
Vad detta innebär mer exakt har forskarna svårt att säga men det finns inte helt oväntat kopplingar till flera psykiska sjukdomar, då främst tvångssyndrom men även andra som depression och ångest.

LÄS OCKSÅ: Musik och teater minskar risken för depression

Löper mindre risk att utveckla diabetes 
Men kanske mer intressant är att man tittade på faktorer som har att göra med ämnesomsättningen. Exempelvis såg man att anorektiker löper betydligt lägre risk att utveckla typ 2-diabetes. Man såg även en koppling till fysisk aktivitet som delvis kan förklara varför anorektiker har en tendens att träna mycket eller på annat sätt vara fysiskt aktiva, något som hittills främst ansetts vara en tvångsmekanism som har med den förvrängda kroppsbilden att göra.

LÄS OCKSÅ: Infektion under graviditeten ökar risken för psykisk ohälsa hos barnet

Metabol rubbning kan bidra till sjukdomen
Metabola rubbningar har hittills ansetts vara en följd av självsvälten men enligt resultaten i denna studie skulle de även kunna utgöra en betydande orsak till att sjukdomen uppstår enligt en av medförfattarna till studien Gerome Breen vid King's College London, i Storbritannien som menar att resutaten visar att genetiska studier av ätstörningar kan ge ledtrådar som förändrar hur man bemöter och behandlar sjukdomen anorexia nevrosa.

 


Kan förklara frekventa återfall
Att inte ta med de metabola aspekterna i beräkningen har bidragit till de stora bristerna i som finns i behandlingen av sjukdomen menar professor Cynthia M. Bulik en av forskarna som arbetet med studien. Fram tills nu har de psykologiska aspekterna av sjukdomen som personens strävan efter att vara smal varit i fokus, men enligt Cynthia M. Bulik kan de nya fynden hjälpa till att förklara verför personer med anorexia frekvent återgår till farligt låg vikt efter att de fått hjälp att få upp vikten.

Mikael Landén säger dock till tidningen Syre att resultaten inte innebär att man kan utesluta den psykologiska aspekten. Däremot skulle det enligt honom kunna bidra till en mer ödmjuk inställning, då de visar att vårt fria val i viss mån begränsas av vår genetiska uppsättning.

Av redaktionen

Källa: Tidningen Syre och Medical news today


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.