Annons
Annons

Nya utbrott av kraftig magsjuka kan vara skräckparasiten Cryptosporidium

Just nu utreds nya utbrott av tarmparasiten Cryptosporidium. Skräckparasiten tros ha fått spridning i stockholmstrakten. Har du blivit magsjuk, fått vattniga diaréer och har besvärliga buksmärtor så ska du vända dig till vårdcentralen.

Inger Palm

15 november, 2019
Nya utbrott av kraftig magsjuka kan vara skräckparasiten Cryptosporidium
Dela inlägget

Just nu utreds nya utbrott av tarmparasiten Cryptosporidium. Skräckparasiten tros ha fått störst spridning i stockholmstrakten. Har du blivit magsjuk, fått vattniga diaréer och har besvärliga buksmärtor så ska du vända dig till vårdcentralen.

För nio år sedan tog sig tarmparasiten Cryptosporidium ut i vattenledningarna i Skellefteå och Östersund. 47 000 människor drabbades och 656 personer blev så sjuka att de fick vårdas på sjukhus. Cryptosporidium är en ilsken encellig tarmparasit som kan spridas med vatten, livsmedel eller via avföring. Den finns normalt i tarmen hos både människor och djur som får, getter och nötkreatur. Den som är infekterad utsöndrar parasiten i avföringen och sedan smittar den genom att vatten eller mat som är förorenad.

När du blivit smittad är symtomen kraftiga. Du får buksmärtor, vattniga diarréer, känner dig illamående och kan kräkas, magen sväller och ibland får man feber. Efter att parasiten tagit sig in i kroppen dröjer det mellan två och tolv dygn innan infektion ger symtomen. Cryptosporidium kallas för skräckparasiten därför att den är samhällsfarlig och kan vara livshotande för barn och de med nedsatt immunförsvar. Hos personer med ett kraftigt nedsatt immunförsvar kan infektionen bli livslång.

LÄS OCKSÅ: Rena händer minskar smittspridning

Fallen har ökat i november
2010 och 2011 fick Sverige två stora utbrott. Då tog sig parasiten in i det kommunala dricksvattnet i Skellefteå och Östersund vilket drabbade sammanlagt cirka 47 000 människor. 656 personer blev så pass sjuka att de fick vårdas på sjukhus. I Östersund blev runt 27 000 personer smittade och invånarna fick koka kranvattnet i tre månader. Året efter, 2011, när 20 000 skelleftebor smittades fick även de koka sitt dricksvatten.

Tarmparasitens framfart i Sverige har inte varit speciellt kraftig. Vi har haft ett 100-tal fall per år och då har de flesta smittats under utlandsvistelse. Men de senaste åren har antalet drabbade ökat markant och de som smittas gör det oftare i Sverige än i andra länder.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot vinterkräksjukan

Vänd dig till vårdcentralen
Just nu samlar Folkhälsomyndighetens avdelning för smitt- och hälsoskydd, Livsmedelsverket och andra berörda smittskyddsenheter in fakta om ett nytt möjligt utbrott efter att ett hundratals fall rapporterats in de senaste veckorna. Ungefär hälften av landets regioner har rapporterat fall i alla åldrar, men det är framförallt vuxna som drabbats och de flesta befinner sig i stockholmsregionen men man har även uppmärksammad fall i Halland, Jönköpingsregionen, Västra Götaland och Östergötland.

De smittade personerna intervjuas för att man vill ta reda på vad de ätit eller druckit just innan de blivit sjuka. Eventuella prover skickas sedan till Folkhälsomyndigheten för analys. I november brukar antalet smittade normalt vara mellan 20 och 70 personer, men eftersom man nu sett en nationell ökning på över 100 fall av Cryptosporidium så är beredskapen förhöjd.

En infektion med Cryptosporidium läker utan behandling inom ett par veckor. Den som förlorar mycket vätska kan behöva vätskeersättning. Om du misstänker att du fått magparasiten så ska du vända dig till din vårdcentral direkt. Cryptosporidium är en sjukdom som faller under smittskyddslagen och ska därför rapporteras till Folkhälsomyndigheten och en smittskyddsläkare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Aftonbladet, 1177

Av Inger Palm

Annons
Annons