Förtrollande god nyårsmeny signerad “Sophies raw”

Fakta

Recepten är komponerade av Sophie Bohnstedt.
Följ Sophies blogg här på Kurera du hittar även Sophie och hennes goda recept på Instagram

Kureras bloggare Sophie Bohnstedt bjuder på en ljuvlig nyårsmeny, eller vad sägs om auberginerullar, jordärtskocksfritters med shitakesvamp följt av en raw foodbakelse som får smaklökarna att jubla. Sophie vill med sina recept inspirera till ett hälsosamt år. Utöver att vara goda är dessa rätter även näringstäta samt naturresurs- och klimatvänliga. Så låt dig väl smaka!

Förrätten är en sann smakexplosion som får gästerna att drömma sig bort till det libanesiska köket. I huvudrätten återfinns bland annat jordärtskocka, fänkål, sötpotatis och rödbeta. Färsk ingefära, basilika och mortlade sesamfrön ger de ugnsrostade rotfrukterna en intensiv och spännande smak. Med linser i den lena fänkålsmoussen, och krispiga bitar av shiitakesvamp, blir huvudrätten komplett. Serveras förslagsvis tillsammans med en grön sallad med vinägrett.
– Vem älskar inte kombinationen av choklad och hasselnöt? Det gör i alla fall jag. Därför fick denna choklad- och hasselnötsbakelse bli min efterrätt inför det nya året, säger Sophie om sin raw foodskapelse.

 


Ingredienser


Förrätt

Auberginerullar med mandel, mynta och koriander toppade med ruccola och granatäpplekärnor 

1 stor aubergine
1 dl olivolja
1 stor vitlök, pressad
1 liten näve koriander, finhackad
1 nypa salt
Ruccolablad

Mandel-, koriander- och myntahack
2 dl rostad mandel (eller byt mot rostade solrosfrön om du är nötallergiker)
1 vitlök, finhackad
1/2 dl olivolja
1 kruka koriander
1 kruka mynta
En nypa salt


Huvudrätt

Jordärtskocksfritters
Lins- och fänkålsmousse med knaperstekt shiitakesvamp
Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika- och sesamfrödressing

Jordärtskocksfritters
1 stor gul lök. riven
500 gram jordärtskocka
1 kruka basilika, hackad
1 kruka finbladig persilja, hackad
3 stora vitlök, pressade
1 dl glutenfritt mjöl (till exempel rismjöl, durramjöl eller bovetemjöl)
Några drag med pepparkvarnen
1 tsk salt

Grönkålschips
4 stora blad grönkål
2 msk olivolja
En nypa salt

Knaperstekt shitakesvamp
150 gram shiitake
Kokololja eller olivolja
Salt
Finklippta örter
Lite pressad vitlök

Mungböns- och fänkålsmousse med gräslök
1 stor fänkål
2 dl kokta mungbönor eller röda linser (gärna kylskåpskalla)
3 vitlöksklyftor, halvera
1 medelstor citron, juice
En stor näve gräslök
Några drag med pepparkvarnen
1/2 tsk havssalt
1–2 msk olivolja

Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika och sesamdressing
1 medelstor röd lök
2 medelstora sötpotatisar
2-3 medelstora rödbetor
1 medelstor fänkål
2 små palsternackor

Dressing till rotsaker
1 riven vitlök
2 msk riven ingefära
1 kruka basilika
1/2 dl olivolja
2 msk rostade sesamfrön, mortlade
Salt


Dessert
Choklad- och hasselnötsbakelse
På bilden har Sophie gjort ett mellanlager av chokladkaka mellan två lager av chokladmousse. Du kan givetvis hoppa över detta steg och istället endast göra en botten med mousse på.

Kakbotten och mellanlager
2 dl rostade hasselnötter
14 stycken soltorkade dadlar (alternativt cirka 100 gram, 4–5 stycken, medjooldadlar)
2 msk smakfri kokosolja
2 msk kakaopulver, gärna raw
1 krm vaniljpulver
1 liten nypa salt.

Chokladmousse
2 dl rostade hasselnötter
1 dl smakfri kokosolja
14 stycken soltorkade dadlar (alternativt 100 gram medjooldadlar, ca 4-5 stycken
2 msk kakaopulver, gärna raw
1 krm vaniljpulver
1 liten nypa salt
2,5 dl vatten

Chokladöverdrag
1 dl kakaopulver
1 dl smält kokosolja
1 msk hackat kakaosmör
En liten nypa salt
½ krm vaniljpulver
1 msk honung eller annan sötning som dadel- eller rissirap. Sophie brukar själv använda björksocker, men det kräver en höghastighetsblender för att mixas in i chokladsåsen.
Sophie tipsar att det även går bra att använda 200 gram 70 procentig mörk choklad, ekologisk och gärna rättvisemärkt om man vill slippa momentet att göra egen choklad.

Gör så här

Förrätt
Auberginerullar med mandel, mynta och koriander

1. Om du vill rosta mandlar själv kommer här ett tips på, i mitt tycke, bästa sättet för att få en god rostad smak samtidigt som de inte bränns: Lägg mandlar på en plåt och ställ in i en kall ugn. Sätt ugnen på 220 °C. När ugnen är uppe på det nämnda gradantalet, är mandlarna troligtvis färdiga. Bryt en mandel för att se om den är lätt ljusbrun inuti och låt dem svalna. Låt ugnen stå kvar på 220 °C.
2. Skiva auberginen i 1/2 cm skivor. Gör marinaden i en skål och vänd aubergineskivorna i denna. Lägg ut aubergineskivorna på en plåt och tillaga dessa i cirka 15 min. Låt auberginen ta färg, men inte brännas.
3. Mixa mandlar, vitlök, olivolja, koriander, mynta och salt i en matberedare. Mixa inte för länge, då det fortfarande gärna får vara lite crunchy. Om du inte har en matberedare, går det utmärkt att hacka mandlar, örter och vitlök för hand.
4. Bre på ett relativt rikligt lager av mandelhack på varje aubergineskiva. Lägg på några ruccolablad och rulla ihop. Dekorera med ytterligare mandelhack, granatäpplekärnor, koriander- och myntablad.

Varmrätt
Jordärtskocksfritters
Lins- och fänkålsmousse med knaperstekt shiitakesvamp
Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika- och sesamfrödressing

Grönkålschips
1. Blanda rivna blad från grönkål med olivolja och salt i en skål. Ställ in i ugnen på 200 °C i totalt 8-10 min.
2. Vänd eller blanda runt bland grönkålsbladen efter cirka fem minuter. Ställ åt sidan.

Mungböns- och fänkålsmousse med gräslök
1.
Skölj mungbönor eller linser. Koka i tre gånger så mycket vatten. Låt svalna, gärna i kylskåp över natten i syfte att de ska tjockna till sig.
2. Skär fänkålen i bitar och blanda med ca 2 msk olivolja och vitlöksklyftor i halvor. Rosta i ugnen på 220 °C i cirka 20 minuter.
3. Mixa fänkålen i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Knaperstekt shitakesvamp
1. Stek shiitakesvamp i kokosolja/olivolja i medelstark till stark värme. Salta.
2. Blanda eventuellt ner lite finklippta örter och lite pressad vitlök så snart shiitakesvampen är färdig. Ställ åt sidan.

Jordärtskocksfritters
1. Riv gul lök och skalade jordärtskockor på ett rivjärn eller med matberedarens rivjärn. Blanda med resterande ingredienser.
2. Stek i rikligt med kokosolja eller olivolja, eller lägg fritters på en ugnsplåt smord rikligt med olivolja eller smält kokosolja. Pensla ovansidan av fritters rikligt med olivolja. Tillaga i ugnen på 220 °C tills de tar färg, i ca 25 minuter eller mer. Eventuellt behöver du vända på dina fritters i syfte att de ska få en jämn färg.

Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika och sesamdressing
1. Skär rotgrönsakerna i klyftor. Tänk på att rödbetorna till exempel tar längre tid än rödbetorna och därför behöver skäras i mindre bitar.
2. Ugnsrosta grönsakerna på 220 °C i ca 20–25 min beroende på hur stort du skär grönsakerna. Gör dressingen till rotgrönsakerna medan dessa står i ugnen.

Dressing till rotsaker
1. Blanda samtliga ingredienser till dressingen i en skål
2. Häll dressingen över de varma rotgrönsakerna och vänd försiktigt bland rotgrönsakerna i syfte att få dressing på samtliga grönsaker.

Dessert
Choklad- och hasselnötsbakelse
Kakbotten och mellanlager
1. Rosta hasselnötterna på samma sätt som mandlarna i förrättsreceptet ovan. Skalen ska lossna. Därefter gnuggar du hasselnötterna i en kökshandduk i syfte att skalet ska lossna.
2. Mixa samtliga ingredienser till botten (och eventuellt mellanlager) väl i en matberedare eller blender.
3. Lägg åt sidan.

Chokladmousse
1. Mixa hasselnötterna till ett smör i en matberedare eller blender. Det kan ta ett tag, så ha tålamod.
2. Mixa i 1 msk av kokosoljan och mixa till ett ännu slätare smör.
3. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa till det blir en slät mousse.

Chokladöverdrag
Smält kokosolja tillsammans med hackat kakaosmör försiktigt, till kroppstemperatur, i vattenbad. Vispa i kakaopulver, salt, vaniljpulver och sötning. Eller smält den 70 procentiga chokladen i vattenbad.

Montering av bakelse
1. Fyll en större silikonform eller flera små silikonformar med hälften av moussen. Låt stelna i frys. Tryck sedan på med ett lager chokladkaka och häll på resterande del av moussen. Låt stelna i frys igen. Tryck på med ett lager chokladkaka och ställ in i frysen igen. Doppa hasselnöt- och chokladbakelserna i chokladsåsen. Strö eventuellt på mortlade hasselnötter och kakaonibs. Givetvis kan du också använda en vanlig tårtform och börja med chokladkakan först, för att därefter fylla på med mousse.
2. Låt stå täckt i kylskåp och servera sedan näst intill kylskåpskall.

Recept och foto av Sophie Bohnstedt

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Recepten är komponerade av Sophie Bohnstedt.
Följ Sophies blogg här på Kurera du hittar även Sophie och hennes goda recept på Instagram

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

 

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Kryddiga vegobollar med pigga ärtor

Mat

Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt. "De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid".