Förtrollande god nyårsmeny signerad “Sophies raw”

Fakta

Recepten är komponerade av Sophie Bohnstedt.
Följ Sophies blogg här på Kurera du hittar även Sophie och hennes goda recept på Instagram

Kureras bloggare Sophie Bohnstedt bjuder på en ljuvlig nyårsmeny, eller vad sägs om auberginerullar, jordärtskocksfritters med shitakesvamp följt av en raw foodbakelse som får smaklökarna att jubla. Sophie vill med sina recept inspirera till ett hälsosamt år. Utöver att vara goda är dessa rätter även näringstäta samt naturresurs- och klimatvänliga. Så låt dig väl smaka!

Förrätten är en sann smakexplosion som får gästerna att drömma sig bort till det libanesiska köket. I huvudrätten återfinns bland annat jordärtskocka, fänkål, sötpotatis och rödbeta. Färsk ingefära, basilika och mortlade sesamfrön ger de ugnsrostade rotfrukterna en intensiv och spännande smak. Med linser i den lena fänkålsmoussen, och krispiga bitar av shiitakesvamp, blir huvudrätten komplett. Serveras förslagsvis tillsammans med en grön sallad med vinägrett.
– Vem älskar inte kombinationen av choklad och hasselnöt? Det gör i alla fall jag. Därför fick denna choklad- och hasselnötsbakelse bli min efterrätt inför det nya året, säger Sophie om sin raw foodskapelse.

 


Ingredienser


Förrätt

Auberginerullar med mandel, mynta och koriander toppade med ruccola och granatäpplekärnor 

1 stor aubergine
1 dl olivolja
1 stor vitlök, pressad
1 liten näve koriander, finhackad
1 nypa salt
Ruccolablad

Mandel-, koriander- och myntahack
2 dl rostad mandel (eller byt mot rostade solrosfrön om du är nötallergiker)
1 vitlök, finhackad
1/2 dl olivolja
1 kruka koriander
1 kruka mynta
En nypa salt


Huvudrätt

Jordärtskocksfritters
Lins- och fänkålsmousse med knaperstekt shiitakesvamp
Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika- och sesamfrödressing

Jordärtskocksfritters
1 stor gul lök. riven
500 gram jordärtskocka
1 kruka basilika, hackad
1 kruka finbladig persilja, hackad
3 stora vitlök, pressade
1 dl glutenfritt mjöl (till exempel rismjöl, durramjöl eller bovetemjöl)
Några drag med pepparkvarnen
1 tsk salt

Grönkålschips
4 stora blad grönkål
2 msk olivolja
En nypa salt

Knaperstekt shitakesvamp
150 gram shiitake
Kokololja eller olivolja
Salt
Finklippta örter
Lite pressad vitlök

Mungböns- och fänkålsmousse med gräslök
1 stor fänkål
2 dl kokta mungbönor eller röda linser (gärna kylskåpskalla)
3 vitlöksklyftor, halvera
1 medelstor citron, juice
En stor näve gräslök
Några drag med pepparkvarnen
1/2 tsk havssalt
1–2 msk olivolja

Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika och sesamdressing
1 medelstor röd lök
2 medelstora sötpotatisar
2-3 medelstora rödbetor
1 medelstor fänkål
2 små palsternackor

Dressing till rotsaker
1 riven vitlök
2 msk riven ingefära
1 kruka basilika
1/2 dl olivolja
2 msk rostade sesamfrön, mortlade
Salt


Dessert
Choklad- och hasselnötsbakelse
På bilden har Sophie gjort ett mellanlager av chokladkaka mellan två lager av chokladmousse. Du kan givetvis hoppa över detta steg och istället endast göra en botten med mousse på.

Kakbotten och mellanlager
2 dl rostade hasselnötter
14 stycken soltorkade dadlar (alternativt cirka 100 gram, 4–5 stycken, medjooldadlar)
2 msk smakfri kokosolja
2 msk kakaopulver, gärna raw
1 krm vaniljpulver
1 liten nypa salt.

Chokladmousse
2 dl rostade hasselnötter
1 dl smakfri kokosolja
14 stycken soltorkade dadlar (alternativt 100 gram medjooldadlar, ca 4-5 stycken
2 msk kakaopulver, gärna raw
1 krm vaniljpulver
1 liten nypa salt
2,5 dl vatten

Chokladöverdrag
1 dl kakaopulver
1 dl smält kokosolja
1 msk hackat kakaosmör
En liten nypa salt
½ krm vaniljpulver
1 msk honung eller annan sötning som dadel- eller rissirap. Sophie brukar själv använda björksocker, men det kräver en höghastighetsblender för att mixas in i chokladsåsen.
Sophie tipsar att det även går bra att använda 200 gram 70 procentig mörk choklad, ekologisk och gärna rättvisemärkt om man vill slippa momentet att göra egen choklad.

Gör så här

Förrätt
Auberginerullar med mandel, mynta och koriander

1. Om du vill rosta mandlar själv kommer här ett tips på, i mitt tycke, bästa sättet för att få en god rostad smak samtidigt som de inte bränns: Lägg mandlar på en plåt och ställ in i en kall ugn. Sätt ugnen på 220 °C. När ugnen är uppe på det nämnda gradantalet, är mandlarna troligtvis färdiga. Bryt en mandel för att se om den är lätt ljusbrun inuti och låt dem svalna. Låt ugnen stå kvar på 220 °C.
2. Skiva auberginen i 1/2 cm skivor. Gör marinaden i en skål och vänd aubergineskivorna i denna. Lägg ut aubergineskivorna på en plåt och tillaga dessa i cirka 15 min. Låt auberginen ta färg, men inte brännas.
3. Mixa mandlar, vitlök, olivolja, koriander, mynta och salt i en matberedare. Mixa inte för länge, då det fortfarande gärna får vara lite crunchy. Om du inte har en matberedare, går det utmärkt att hacka mandlar, örter och vitlök för hand.
4. Bre på ett relativt rikligt lager av mandelhack på varje aubergineskiva. Lägg på några ruccolablad och rulla ihop. Dekorera med ytterligare mandelhack, granatäpplekärnor, koriander- och myntablad.

Varmrätt
Jordärtskocksfritters
Lins- och fänkålsmousse med knaperstekt shiitakesvamp
Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika- och sesamfrödressing

Grönkålschips
1. Blanda rivna blad från grönkål med olivolja och salt i en skål. Ställ in i ugnen på 200 °C i totalt 8-10 min.
2. Vänd eller blanda runt bland grönkålsbladen efter cirka fem minuter. Ställ åt sidan.

Mungböns- och fänkålsmousse med gräslök
1.
Skölj mungbönor eller linser. Koka i tre gånger så mycket vatten. Låt svalna, gärna i kylskåp över natten i syfte att de ska tjockna till sig.
2. Skär fänkålen i bitar och blanda med ca 2 msk olivolja och vitlöksklyftor i halvor. Rosta i ugnen på 220 °C i cirka 20 minuter.
3. Mixa fänkålen i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Knaperstekt shitakesvamp
1. Stek shiitakesvamp i kokosolja/olivolja i medelstark till stark värme. Salta.
2. Blanda eventuellt ner lite finklippta örter och lite pressad vitlök så snart shiitakesvampen är färdig. Ställ åt sidan.

Jordärtskocksfritters
1. Riv gul lök och skalade jordärtskockor på ett rivjärn eller med matberedarens rivjärn. Blanda med resterande ingredienser.
2. Stek i rikligt med kokosolja eller olivolja, eller lägg fritters på en ugnsplåt smord rikligt med olivolja eller smält kokosolja. Pensla ovansidan av fritters rikligt med olivolja. Tillaga i ugnen på 220 °C tills de tar färg, i ca 25 minuter eller mer. Eventuellt behöver du vända på dina fritters i syfte att de ska få en jämn färg.

Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika och sesamdressing
1. Skär rotgrönsakerna i klyftor. Tänk på att rödbetorna till exempel tar längre tid än rödbetorna och därför behöver skäras i mindre bitar.
2. Ugnsrosta grönsakerna på 220 °C i ca 20–25 min beroende på hur stort du skär grönsakerna. Gör dressingen till rotgrönsakerna medan dessa står i ugnen.

Dressing till rotsaker
1. Blanda samtliga ingredienser till dressingen i en skål
2. Häll dressingen över de varma rotgrönsakerna och vänd försiktigt bland rotgrönsakerna i syfte att få dressing på samtliga grönsaker.

Dessert
Choklad- och hasselnötsbakelse
Kakbotten och mellanlager
1. Rosta hasselnötterna på samma sätt som mandlarna i förrättsreceptet ovan. Skalen ska lossna. Därefter gnuggar du hasselnötterna i en kökshandduk i syfte att skalet ska lossna.
2. Mixa samtliga ingredienser till botten (och eventuellt mellanlager) väl i en matberedare eller blender.
3. Lägg åt sidan.

Chokladmousse
1. Mixa hasselnötterna till ett smör i en matberedare eller blender. Det kan ta ett tag, så ha tålamod.
2. Mixa i 1 msk av kokosoljan och mixa till ett ännu slätare smör.
3. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa till det blir en slät mousse.

Chokladöverdrag
Smält kokosolja tillsammans med hackat kakaosmör försiktigt, till kroppstemperatur, i vattenbad. Vispa i kakaopulver, salt, vaniljpulver och sötning. Eller smält den 70 procentiga chokladen i vattenbad.

Montering av bakelse
1. Fyll en större silikonform eller flera små silikonformar med hälften av moussen. Låt stelna i frys. Tryck sedan på med ett lager chokladkaka och häll på resterande del av moussen. Låt stelna i frys igen. Tryck på med ett lager chokladkaka och ställ in i frysen igen. Doppa hasselnöt- och chokladbakelserna i chokladsåsen. Strö eventuellt på mortlade hasselnötter och kakaonibs. Givetvis kan du också använda en vanlig tårtform och börja med chokladkakan först, för att därefter fylla på med mousse.
2. Låt stå täckt i kylskåp och servera sedan näst intill kylskåpskall.

Recept och foto av Sophie Bohnstedt

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Recepten är komponerade av Sophie Bohnstedt.
Följ Sophies blogg här på Kurera du hittar även Sophie och hennes goda recept på Instagram

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.