Förtrollande god nyårsmeny signerad “Sophies raw”

Fakta

Recepten är komponerade av Sophie Bohnstedt.
Följ Sophies blogg här på Kurera du hittar även Sophie och hennes goda recept på Instagram

Kureras bloggare Sophie Bohnstedt bjuder på en ljuvlig nyårsmeny, eller vad sägs om auberginerullar, jordärtskocksfritters med shitakesvamp följt av en raw foodbakelse som får smaklökarna att jubla. Sophie vill med sina recept inspirera till ett hälsosamt år. Utöver att vara goda är dessa rätter även näringstäta samt naturresurs- och klimatvänliga. Så låt dig väl smaka!

Förrätten är en sann smakexplosion som får gästerna att drömma sig bort till det libanesiska köket. I huvudrätten återfinns bland annat jordärtskocka, fänkål, sötpotatis och rödbeta. Färsk ingefära, basilika och mortlade sesamfrön ger de ugnsrostade rotfrukterna en intensiv och spännande smak. Med linser i den lena fänkålsmoussen, och krispiga bitar av shiitakesvamp, blir huvudrätten komplett. Serveras förslagsvis tillsammans med en grön sallad med vinägrett.
– Vem älskar inte kombinationen av choklad och hasselnöt? Det gör i alla fall jag. Därför fick denna choklad- och hasselnötsbakelse bli min efterrätt inför det nya året, säger Sophie om sin raw foodskapelse.

 


Ingredienser


Förrätt

Auberginerullar med mandel, mynta och koriander toppade med ruccola och granatäpplekärnor 

1 stor aubergine
1 dl olivolja
1 stor vitlök, pressad
1 liten näve koriander, finhackad
1 nypa salt
Ruccolablad

Mandel-, koriander- och myntahack
2 dl rostad mandel (eller byt mot rostade solrosfrön om du är nötallergiker)
1 vitlök, finhackad
1/2 dl olivolja
1 kruka koriander
1 kruka mynta
En nypa salt


Huvudrätt

Jordärtskocksfritters
Lins- och fänkålsmousse med knaperstekt shiitakesvamp
Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika- och sesamfrödressing

Jordärtskocksfritters
1 stor gul lök. riven
500 gram jordärtskocka
1 kruka basilika, hackad
1 kruka finbladig persilja, hackad
3 stora vitlök, pressade
1 dl glutenfritt mjöl (till exempel rismjöl, durramjöl eller bovetemjöl)
Några drag med pepparkvarnen
1 tsk salt

Grönkålschips
4 stora blad grönkål
2 msk olivolja
En nypa salt

Knaperstekt shitakesvamp
150 gram shiitake
Kokololja eller olivolja
Salt
Finklippta örter
Lite pressad vitlök

Mungböns- och fänkålsmousse med gräslök
1 stor fänkål
2 dl kokta mungbönor eller röda linser (gärna kylskåpskalla)
3 vitlöksklyftor, halvera
1 medelstor citron, juice
En stor näve gräslök
Några drag med pepparkvarnen
1/2 tsk havssalt
1–2 msk olivolja

Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika och sesamdressing
1 medelstor röd lök
2 medelstora sötpotatisar
2-3 medelstora rödbetor
1 medelstor fänkål
2 små palsternackor

Dressing till rotsaker
1 riven vitlök
2 msk riven ingefära
1 kruka basilika
1/2 dl olivolja
2 msk rostade sesamfrön, mortlade
Salt


Dessert
Choklad- och hasselnötsbakelse
På bilden har Sophie gjort ett mellanlager av chokladkaka mellan två lager av chokladmousse. Du kan givetvis hoppa över detta steg och istället endast göra en botten med mousse på.

Kakbotten och mellanlager
2 dl rostade hasselnötter
14 stycken soltorkade dadlar (alternativt cirka 100 gram, 4–5 stycken, medjooldadlar)
2 msk smakfri kokosolja
2 msk kakaopulver, gärna raw
1 krm vaniljpulver
1 liten nypa salt.

Chokladmousse
2 dl rostade hasselnötter
1 dl smakfri kokosolja
14 stycken soltorkade dadlar (alternativt 100 gram medjooldadlar, ca 4-5 stycken
2 msk kakaopulver, gärna raw
1 krm vaniljpulver
1 liten nypa salt
2,5 dl vatten

Chokladöverdrag
1 dl kakaopulver
1 dl smält kokosolja
1 msk hackat kakaosmör
En liten nypa salt
½ krm vaniljpulver
1 msk honung eller annan sötning som dadel- eller rissirap. Sophie brukar själv använda björksocker, men det kräver en höghastighetsblender för att mixas in i chokladsåsen.
Sophie tipsar att det även går bra att använda 200 gram 70 procentig mörk choklad, ekologisk och gärna rättvisemärkt om man vill slippa momentet att göra egen choklad.

Gör så här

Förrätt
Auberginerullar med mandel, mynta och koriander

1. Om du vill rosta mandlar själv kommer här ett tips på, i mitt tycke, bästa sättet för att få en god rostad smak samtidigt som de inte bränns: Lägg mandlar på en plåt och ställ in i en kall ugn. Sätt ugnen på 220 °C. När ugnen är uppe på det nämnda gradantalet, är mandlarna troligtvis färdiga. Bryt en mandel för att se om den är lätt ljusbrun inuti och låt dem svalna. Låt ugnen stå kvar på 220 °C.
2. Skiva auberginen i 1/2 cm skivor. Gör marinaden i en skål och vänd aubergineskivorna i denna. Lägg ut aubergineskivorna på en plåt och tillaga dessa i cirka 15 min. Låt auberginen ta färg, men inte brännas.
3. Mixa mandlar, vitlök, olivolja, koriander, mynta och salt i en matberedare. Mixa inte för länge, då det fortfarande gärna får vara lite crunchy. Om du inte har en matberedare, går det utmärkt att hacka mandlar, örter och vitlök för hand.
4. Bre på ett relativt rikligt lager av mandelhack på varje aubergineskiva. Lägg på några ruccolablad och rulla ihop. Dekorera med ytterligare mandelhack, granatäpplekärnor, koriander- och myntablad.

Varmrätt
Jordärtskocksfritters
Lins- och fänkålsmousse med knaperstekt shiitakesvamp
Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika- och sesamfrödressing

Grönkålschips
1. Blanda rivna blad från grönkål med olivolja och salt i en skål. Ställ in i ugnen på 200 °C i totalt 8-10 min.
2. Vänd eller blanda runt bland grönkålsbladen efter cirka fem minuter. Ställ åt sidan.

Mungböns- och fänkålsmousse med gräslök
1.
Skölj mungbönor eller linser. Koka i tre gånger så mycket vatten. Låt svalna, gärna i kylskåp över natten i syfte att de ska tjockna till sig.
2. Skär fänkålen i bitar och blanda med ca 2 msk olivolja och vitlöksklyftor i halvor. Rosta i ugnen på 220 °C i cirka 20 minuter.
3. Mixa fänkålen i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Knaperstekt shitakesvamp
1. Stek shiitakesvamp i kokosolja/olivolja i medelstark till stark värme. Salta.
2. Blanda eventuellt ner lite finklippta örter och lite pressad vitlök så snart shiitakesvampen är färdig. Ställ åt sidan.

Jordärtskocksfritters
1. Riv gul lök och skalade jordärtskockor på ett rivjärn eller med matberedarens rivjärn. Blanda med resterande ingredienser.
2. Stek i rikligt med kokosolja eller olivolja, eller lägg fritters på en ugnsplåt smord rikligt med olivolja eller smält kokosolja. Pensla ovansidan av fritters rikligt med olivolja. Tillaga i ugnen på 220 °C tills de tar färg, i ca 25 minuter eller mer. Eventuellt behöver du vända på dina fritters i syfte att de ska få en jämn färg.

Ugnsrostade rotfrukter med ingefära-, basilika och sesamdressing
1. Skär rotgrönsakerna i klyftor. Tänk på att rödbetorna till exempel tar längre tid än rödbetorna och därför behöver skäras i mindre bitar.
2. Ugnsrosta grönsakerna på 220 °C i ca 20–25 min beroende på hur stort du skär grönsakerna. Gör dressingen till rotgrönsakerna medan dessa står i ugnen.

Dressing till rotsaker
1. Blanda samtliga ingredienser till dressingen i en skål
2. Häll dressingen över de varma rotgrönsakerna och vänd försiktigt bland rotgrönsakerna i syfte att få dressing på samtliga grönsaker.

Dessert
Choklad- och hasselnötsbakelse
Kakbotten och mellanlager
1. Rosta hasselnötterna på samma sätt som mandlarna i förrättsreceptet ovan. Skalen ska lossna. Därefter gnuggar du hasselnötterna i en kökshandduk i syfte att skalet ska lossna.
2. Mixa samtliga ingredienser till botten (och eventuellt mellanlager) väl i en matberedare eller blender.
3. Lägg åt sidan.

Chokladmousse
1. Mixa hasselnötterna till ett smör i en matberedare eller blender. Det kan ta ett tag, så ha tålamod.
2. Mixa i 1 msk av kokosoljan och mixa till ett ännu slätare smör.
3. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa till det blir en slät mousse.

Chokladöverdrag
Smält kokosolja tillsammans med hackat kakaosmör försiktigt, till kroppstemperatur, i vattenbad. Vispa i kakaopulver, salt, vaniljpulver och sötning. Eller smält den 70 procentiga chokladen i vattenbad.

Montering av bakelse
1. Fyll en större silikonform eller flera små silikonformar med hälften av moussen. Låt stelna i frys. Tryck sedan på med ett lager chokladkaka och häll på resterande del av moussen. Låt stelna i frys igen. Tryck på med ett lager chokladkaka och ställ in i frysen igen. Doppa hasselnöt- och chokladbakelserna i chokladsåsen. Strö eventuellt på mortlade hasselnötter och kakaonibs. Givetvis kan du också använda en vanlig tårtform och börja med chokladkakan först, för att därefter fylla på med mousse.
2. Låt stå täckt i kylskåp och servera sedan näst intill kylskåpskall.

Recept och foto av Sophie Bohnstedt

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Recepten är komponerade av Sophie Bohnstedt.
Följ Sophies blogg här på Kurera du hittar även Sophie och hennes goda recept på Instagram

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.