Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nyfiken på nätterapi? Det här är för- och nackdelarna

Oroliga tider innebär också att fler mår dåligt.
Det här betyder ett uppsving för nätterapi tror forskare - men vilka är fördelarna och fallgroparna?

Coronakrisen har fått många att uppleva en ökad mental stress och oro för anhöriga, för privatekonomin, för jobbet. Även våra relationer sätts på prov i tider av kris. Det här leder till att allt fler söker psykologisk hjälp - något som troligen innebär att nätterapi kommer få ett uppsving.

LÄS OCKSÅ: Så tar ni er igenom karantänen tillsammans

Krisen gör att fler får upp ögonen för onlineterapi
Det tror Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, som har forskat om internetbaserad KBT i snart 20 år.
– Jag tror att både videoterapi, det vill säga att man möts virtuellt, och internetbaserad självhjälp då man går igenom ett program som främst är textbaserat, kommer att öka i användning. Krisen gör att fler får upp ögonen och märker att det kan vara ett bra alternativ till fysiska möten, säger han och tillägger att det är viktigt att kolla upp att behandlaren är seriös genom att de exempelvis är legitimerade psykologer och psykoterapeuter.

 

LÄS OCKSÅ: Internetterapi effektivt vid depression

Vissa behöver det fysiska mötet
Och fördelarna med onlineterapi är flera. Alltifrån att det kan sänka tröskeln till att söka hjälp, till att terapin är tillgänglig för fler – dessutom har nätterapi visat sig kunna ge lika bra – eller till och med snabbare - resultat som traditionell terapi.
Men det är samtidigt inte för alla.
– Vissa behöver det fysiska mötet för att bli motiverade och det kan också se annorlunda ut för kvinnor och män, då man i vissa studier har sett att kvinnor haft större nytta av behandling vid depression och ångest.

Om vi kommer att gå tillbaka till traditionell terapi när krisen är över, eller om detta blir ett paradigmskifte i hur vi ser på terapi återstår att se.
– Det kommer alltid finnas ett behov av traditionell terapi men eftersom vi vet att internetbehandling kan vara lika effektivt som att träffa en behandlare rent fysiskt kommer det kanske vara en tillgänglighet- och resursfråga efter coronakrisen.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Inte alla problem som lämpar sig
Det är inte heller alla problem som lämpar sig för nätterapi. Medan det kan vara en god idé att testa terapi på nätet om man har kommunikationssvårigheter i relationen är nätterapi inte ett lika självklart alternativ om problemen rör svårare psykisk sjukdom, poängterar Gerhard Andersson.
– Det finns mycket forskning om internetbaserad självhjälp för många problemområden. Men vi vet mindre om internetbehandling för svårare psykisk sjukdom. För personer med den typen av problem, som exempelvis psykoser, så krävs medicinsk bedömning och läkemedel, säger han.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.