Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nyfiken på nätterapi? Det här är för- och nackdelarna

Oroliga tider innebär också att fler mår dåligt. Det här betyder ett uppsving för nätterapi tror forskare - men vilka är fördelarna och fallgroparna?

Coronakrisen har fått många att uppleva en ökad mental stress och oro för anhöriga, för privatekonomin, för jobbet. Även våra relationer sätts på prov i tider av kris. Det här leder till att allt fler söker psykologisk hjälp - något som troligen innebär att nätterapi kommer få ett uppsving.

LÄS OCKSÅ: Så tar ni er igenom karantänen tillsammans

Krisen gör att fler får upp ögonen för onlineterapi

Det tror Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, som har forskat om internetbaserad KBT i snart 20 år.
– Jag tror att både videoterapi, det vill säga att man möts virtuellt, och internetbaserad självhjälp då man går igenom ett program som främst är textbaserat, kommer att öka i användning. Krisen gör att fler får upp ögonen och märker att det kan vara ett bra alternativ till fysiska möten, säger han och tillägger att det är viktigt att kolla upp att behandlaren är seriös genom att de exempelvis är legitimerade psykologer och psykoterapeuter.

 

LÄS OCKSÅ: Internetterapi effektivt vid depression

Vissa behöver det fysiska mötet

Och fördelarna med onlineterapi är flera. Alltifrån att det kan sänka tröskeln till att söka hjälp, till att terapin är tillgänglig för fler – dessutom har nätterapi visat sig kunna ge lika bra – eller till och med snabbare - resultat som traditionell terapi.
Men det är samtidigt inte för alla.
– Vissa behöver det fysiska mötet för att bli motiverade och det kan också se annorlunda ut för kvinnor och män, då man i vissa studier har sett att kvinnor haft större nytta av behandling vid depression och ångest.

Om vi kommer att gå tillbaka till traditionell terapi när krisen är över, eller om detta blir ett paradigmskifte i hur vi ser på terapi återstår att se.
– Det kommer alltid finnas ett behov av traditionell terapi men eftersom vi vet att internetbehandling kan vara lika effektivt som att träffa en behandlare rent fysiskt kommer det kanske vara en tillgänglighet- och resursfråga efter coronakrisen.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Inte alla problem som lämpar sig

Det är inte heller alla problem som lämpar sig för nätterapi. Medan det kan vara en god idé att testa terapi på nätet om man har kommunikationssvårigheter i relationen är nätterapi inte ett lika självklart alternativ om problemen rör svårare psykisk sjukdom, poängterar Gerhard Andersson.
– Det finns mycket forskning om internetbaserad självhjälp för många problemområden. Men vi vet mindre om internetbehandling för svårare psykisk sjukdom. För personer med den typen av problem, som exempelvis psykoser, så krävs medicinsk bedömning och läkemedel, säger han.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

 

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.