Nyfiken på nätterapi? Det här är för- och nackdelarna

Oroliga tider innebär också att fler mår dåligt.
Det här betyder ett uppsving för nätterapi tror forskare - men vilka är fördelarna och fallgroparna?

Coronakrisen har fått många att uppleva en ökad mental stress och oro för anhöriga, för privatekonomin, för jobbet. Även våra relationer sätts på prov i tider av kris. Det här leder till att allt fler söker psykologisk hjälp - något som troligen innebär att nätterapi kommer få ett uppsving.

LÄS OCKSÅ: Så tar ni er igenom karantänen tillsammans

Krisen gör att fler får upp ögonen för onlineterapi
Det tror Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, som har forskat om internetbaserad KBT i snart 20 år.
– Jag tror att både videoterapi, det vill säga att man möts virtuellt, och internetbaserad självhjälp då man går igenom ett program som främst är textbaserat, kommer att öka i användning. Krisen gör att fler får upp ögonen och märker att det kan vara ett bra alternativ till fysiska möten, säger han och tillägger att det är viktigt att kolla upp att behandlaren är seriös genom att de exempelvis är legitimerade psykologer och psykoterapeuter.

 

LÄS OCKSÅ: Internetterapi effektivt vid depression

Vissa behöver det fysiska mötet
Och fördelarna med onlineterapi är flera. Alltifrån att det kan sänka tröskeln till att söka hjälp, till att terapin är tillgänglig för fler – dessutom har nätterapi visat sig kunna ge lika bra – eller till och med snabbare - resultat som traditionell terapi.
Men det är samtidigt inte för alla.
– Vissa behöver det fysiska mötet för att bli motiverade och det kan också se annorlunda ut för kvinnor och män, då man i vissa studier har sett att kvinnor haft större nytta av behandling vid depression och ångest.

Om vi kommer att gå tillbaka till traditionell terapi när krisen är över, eller om detta blir ett paradigmskifte i hur vi ser på terapi återstår att se.
– Det kommer alltid finnas ett behov av traditionell terapi men eftersom vi vet att internetbehandling kan vara lika effektivt som att träffa en behandlare rent fysiskt kommer det kanske vara en tillgänglighet- och resursfråga efter coronakrisen.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Inte alla problem som lämpar sig
Det är inte heller alla problem som lämpar sig för nätterapi. Medan det kan vara en god idé att testa terapi på nätet om man har kommunikationssvårigheter i relationen är nätterapi inte ett lika självklart alternativ om problemen rör svårare psykisk sjukdom, poängterar Gerhard Andersson.
– Det finns mycket forskning om internetbaserad självhjälp för många problemområden. Men vi vet mindre om internetbehandling för svårare psykisk sjukdom. För personer med den typen av problem, som exempelvis psykoser, så krävs medicinsk bedömning och läkemedel, säger han.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.