Annons
Annons

Nyfiken på nätterapi? Det här är för- och nackdelarna

Oroliga tider innebär också att fler mår dåligt. Det här betyder ett uppsving för nätterapi tror forskare - men vilka är fördelarna och fallgroparna?

Redaktionen

6 maj, 2020
Nyfiken på nätterapi? Det här är för- och nackdelarna
Dela inlägget

Oroliga tider innebär också att fler mår dåligt. Det här betyder ett uppsving för nätterapi tror forskare – men vilka är fördelarna och fallgroparna?

Coronakrisen har fått många att uppleva en ökad mental stress och oro för anhöriga, för privatekonomin, för jobbet. Även våra relationer sätts på prov i tider av kris. Det här leder till att allt fler söker psykologisk hjälp – något som troligen innebär att nätterapi kommer få ett uppsving.

LÄS OCKSÅ: Så tar ni er igenom karantänen tillsammans

Krisen gör att fler får upp ögonen för onlineterapi

Det tror Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, som har forskat om internetbaserad KBT i snart 20 år.
– Jag tror att både videoterapi, det vill säga att man möts virtuellt, och internetbaserad självhjälp då man går igenom ett program som främst är textbaserat, kommer att öka i användning. Krisen gör att fler får upp ögonen och märker att det kan vara ett bra alternativ till fysiska möten, säger han och tillägger att det är viktigt att kolla upp att behandlaren är seriös genom att de exempelvis är legitimerade psykologer och psykoterapeuter.

LÄS OCKSÅ: Internetterapi effektivt vid depression

Vissa behöver det fysiska mötet

Och fördelarna med onlineterapi är flera. Alltifrån att det kan sänka tröskeln till att söka hjälp, till att terapin är tillgänglig för fler – dessutom har nätterapi visat sig kunna ge lika bra – eller till och med snabbare – resultat som traditionell terapi.
Men det är samtidigt inte för alla.
– Vissa behöver det fysiska mötet för att bli motiverade och det kan också se annorlunda ut för kvinnor och män, då man i vissa studier har sett att kvinnor haft större nytta av behandling vid depression och ångest.

Om vi kommer att gå tillbaka till traditionell terapi när krisen är över, eller om detta blir ett paradigmskifte i hur vi ser på terapi återstår att se.
– Det kommer alltid finnas ett behov av traditionell terapi men eftersom vi vet att internetbehandling kan vara lika effektivt som att träffa en behandlare rent fysiskt kommer det kanske vara en tillgänglighet- och resursfråga efter coronakrisen.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Inte alla problem som lämpar sig

Det är inte heller alla problem som lämpar sig för nätterapi. Medan det kan vara en god idé att testa terapi på nätet om man har kommunikationssvårigheter i relationen är nätterapi inte ett lika självklart alternativ om problemen rör svårare psykisk sjukdom, poängterar Gerhard Andersson.
– Det finns mycket forskning om internetbaserad självhjälp för många problemområden. Men vi vet mindre om internetbehandling för svårare psykisk sjukdom. För personer med den typen av problem, som exempelvis psykoser, så krävs medicinsk bedömning och läkemedel, säger han.

Av Tina Harr

Annons
Annons