Nyhet: Forskare har hittat ny metod att avslöja bloddoping

Bloddoping blev högaktuellt under 80-, 90- och 2000-talet när cyklister, löpare och längdskidåkare använt sig av otillåtna metoder för att öka prestationen. Det medförda bland annat att antidopingbyrån WADA startade, och forskare världen över försökte hinna ikapp idrottsvärldens fula metoder. Forskare i Umeå har nu hittat en ny teknik att i ett tidigt skede upptäcka fusk med bloddoping.

1984 förbjöds bloddoping men vi den tidpunkten fanns inga metoder att avslöja fuskarna. Bland den första fallen som media skrev om var när en finsk löpare blev ertappad med två påsar blod några dagar innan OS i Moskva där han tog två medaljer. Under OS i Los Angeles 1984 vann de amerikanska cykellandslaget nio medaljer, det var första gången på 72 år som amerikanarna tagit medalj Det visade sig sedan att de var bloddopade.

 

LÄS OCKSÅ: Boosta din träning med polyfenoler

Ny utrustning för test av bloddopning klar
Nästa stora dopingavslöjande kom 1998 när en bil med EPO och andra droger fanns i trunken på en bil under Tour de France. De fall vi svenskar kanske minns som allra tydligast var när tysk-spanjoren Johann Mühlegg krossade allt motstånd under OS i Salt Lake City 2002. Det var också då Per Elofssons fortsatte karriär i princip tog slut. Att Mühlegg var så överlägsen visade sig sedan berodde på bloddoping.

När antidopingbyrån WADA startade började forskarna hinna ifatt fuskarna och nu har Christer Malm som är professor vid Avdelningen för idrottsmedicin, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet och hans kollegor en utprovad metod och en produkt som enkelt kan användas i stor skala för att upptäcka dopare. Ett analys-kit för testning är alltså framtaget och väntar bara på godkännande av WADA.

LÄS OCKSÅ: Maximera din tränings med rätt kost

Svårt att spåra tidigare
– Hela idrottsrörelsen och alla som vill se rent spel vinner på att det finns ett sätt som snart kan vara i allmänt bruk för att komma tillrätta med bloddopningen, säger Christer Malm.

Bloddopning innebär är att man ökar mängden röda blodkroppar i blodet hos idrottaren, man dopar sig med sitt eget blod. Innan en tävling tappar idrottaren ur blod och fryser det och innan tävling pumpar man in det i kroppen igen. När antalet röda blodkroppar så ökar också syreupptagningsförmågan, vilket medför att man tillfälligt kan prestera lite bättre.

 

Christer Malm och hans kollegors metod innebär att man genom att analysera ett antal biomarkörer i blodet kan se om det finns spår av nedfrysning. Ett proteinmönster i blodet avslöjar historiken. Metoden har byggts in i en utrustning som framgångsrikt testats på ett 50-tal dopade personer och på en kontrollgrupp.

Eftersom man inte för in någon annans blod har det fram tills nu varit svårt att spåra bloddopning.

Av Inger Palm

Källor: Umeå universitet och träningslära

 


3 metoder att bloddopa sig

Målet med bloddopning är att öka antalet röda blodkroppar för att kunna prestera bättre. Här är tre metoder:

1: Eget blod. Långt innan en tävling tappas idrottaren på blod och de röda blodkropparna separeras från resten av blodet och fryses in. Idrottaren fortsätter att träna som vanligt, och eftersom det råder brist på blod kommer kroppen snabbt att börja producera nytt. Efter någon månad har kroppen återhämtat sig och inför en tävling förs de röda blodkropparna tillbaka vilket gör att man orkar prestera bättre.

2: Någon annans blod. En annan persons röda blodkroppar förs in i idrottarens blod. Fördelen med denna metod är att man slipper en krävande återhämtningstid när man tappats på blod, men nackdelen är att det finns bra metoder att upptäcka fusket.

3: EPO-doping. EPO är en förkortning av erytropoetin. Det är ett ämne som stimulerar kroppens egen produktion av röda blodkroppar. Istället för att föra in blodkroppar utifrån så injicerar idrottaren med EPO. Att träna på hög höjd har liknande funktion. Det vill säga, den som tränar på hög höjd får kroppen att naturligt börja producera fler röda blodkroppar. När man sedan går ner på lägre höjd är man dopad på naturlig väg. Men eftersom skillnaden inte är så stor jämfört med de två översta sätten är höghöjdsträning längre inte längre lika intressant

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.