Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nyhet: Forskare har hittat ny metod att avslöja bloddoping

Bloddoping blev högaktuellt under 80-, 90- och 2000-talet när cyklister, löpare och längdskidåkare använt sig av otillåtna metoder för att öka prestationen. Det medförda bland annat att antidopingbyrån WADA startade, och forskare världen över försökte hinna ikapp idrottsvärldens fula metoder. Forskare i Umeå har nu hittat en ny teknik att i ett tidigt skede upptäcka fusk med bloddoping.

1984 förbjöds bloddoping men vi den tidpunkten fanns inga metoder att avslöja fuskarna. Bland den första fallen som media skrev om var när en finsk löpare blev ertappad med två påsar blod några dagar innan OS i Moskva där han tog två medaljer. Under OS i Los Angeles 1984 vann de amerikanska cykellandslaget nio medaljer, det var första gången på 72 år som amerikanarna tagit medalj Det visade sig sedan att de var bloddopade.

 

LÄS OCKSÅ: Boosta din träning med polyfenoler

Ny utrustning för test av bloddopning klar
Nästa stora dopingavslöjande kom 1998 när en bil med EPO och andra droger fanns i trunken på en bil under Tour de France. De fall vi svenskar kanske minns som allra tydligast var när tysk-spanjoren Johann Mühlegg krossade allt motstånd under OS i Salt Lake City 2002. Det var också då Per Elofssons fortsatte karriär i princip tog slut. Att Mühlegg var så överlägsen visade sig sedan berodde på bloddoping.

När antidopingbyrån WADA startade började forskarna hinna ifatt fuskarna och nu har Christer Malm som är professor vid Avdelningen för idrottsmedicin, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet och hans kollegor en utprovad metod och en produkt som enkelt kan användas i stor skala för att upptäcka dopare. Ett analys-kit för testning är alltså framtaget och väntar bara på godkännande av WADA.

LÄS OCKSÅ: Maximera din tränings med rätt kost

Svårt att spåra tidigare
– Hela idrottsrörelsen och alla som vill se rent spel vinner på att det finns ett sätt som snart kan vara i allmänt bruk för att komma tillrätta med bloddopningen, säger Christer Malm.

Bloddopning innebär är att man ökar mängden röda blodkroppar i blodet hos idrottaren, man dopar sig med sitt eget blod. Innan en tävling tappar idrottaren ur blod och fryser det och innan tävling pumpar man in det i kroppen igen. När antalet röda blodkroppar så ökar också syreupptagningsförmågan, vilket medför att man tillfälligt kan prestera lite bättre.

 

Christer Malm och hans kollegors metod innebär att man genom att analysera ett antal biomarkörer i blodet kan se om det finns spår av nedfrysning. Ett proteinmönster i blodet avslöjar historiken. Metoden har byggts in i en utrustning som framgångsrikt testats på ett 50-tal dopade personer och på en kontrollgrupp.

Eftersom man inte för in någon annans blod har det fram tills nu varit svårt att spåra bloddopning.

Av Inger Palm

Källor: Umeå universitet och träningslära

 


3 metoder att bloddopa sig

Målet med bloddopning är att öka antalet röda blodkroppar för att kunna prestera bättre. Här är tre metoder:

1: Eget blod. Långt innan en tävling tappas idrottaren på blod och de röda blodkropparna separeras från resten av blodet och fryses in. Idrottaren fortsätter att träna som vanligt, och eftersom det råder brist på blod kommer kroppen snabbt att börja producera nytt. Efter någon månad har kroppen återhämtat sig och inför en tävling förs de röda blodkropparna tillbaka vilket gör att man orkar prestera bättre.

2: Någon annans blod. En annan persons röda blodkroppar förs in i idrottarens blod. Fördelen med denna metod är att man slipper en krävande återhämtningstid när man tappats på blod, men nackdelen är att det finns bra metoder att upptäcka fusket.

3: EPO-doping. EPO är en förkortning av erytropoetin. Det är ett ämne som stimulerar kroppens egen produktion av röda blodkroppar. Istället för att föra in blodkroppar utifrån så injicerar idrottaren med EPO. Att träna på hög höjd har liknande funktion. Det vill säga, den som tränar på hög höjd får kroppen att naturligt börja producera fler röda blodkroppar. När man sedan går ner på lägre höjd är man dopad på naturlig väg. Men eftersom skillnaden inte är så stor jämfört med de två översta sätten är höghöjdsträning längre inte längre lika intressant

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.