Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nyhet: Forskare har hittat ny metod att avslöja bloddoping

Bloddoping blev högaktuellt under 80-, 90- och 2000-talet när cyklister, löpare och längdskidåkare använt sig av otillåtna metoder för att öka prestationen. Det medförda bland annat att antidopingbyrån WADA startade, och forskare världen över försökte hinna ikapp idrottsvärldens fula metoder. Forskare i Umeå har nu hittat en ny teknik att i ett tidigt skede upptäcka fusk med bloddoping.

1984 förbjöds bloddoping men vi den tidpunkten fanns inga metoder att avslöja fuskarna. Bland den första fallen som media skrev om var när en finsk löpare blev ertappad med två påsar blod några dagar innan OS i Moskva där han tog två medaljer. Under OS i Los Angeles 1984 vann de amerikanska cykellandslaget nio medaljer, det var första gången på 72 år som amerikanarna tagit medalj Det visade sig sedan att de var bloddopade.

 

LÄS OCKSÅ: Boosta din träning med polyfenoler

Ny utrustning för test av bloddopning klar
Nästa stora dopingavslöjande kom 1998 när en bil med EPO och andra droger fanns i trunken på en bil under Tour de France. De fall vi svenskar kanske minns som allra tydligast var när tysk-spanjoren Johann Mühlegg krossade allt motstånd under OS i Salt Lake City 2002. Det var också då Per Elofssons fortsatte karriär i princip tog slut. Att Mühlegg var så överlägsen visade sig sedan berodde på bloddoping.

När antidopingbyrån WADA startade började forskarna hinna ifatt fuskarna och nu har Christer Malm som är professor vid Avdelningen för idrottsmedicin, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet och hans kollegor en utprovad metod och en produkt som enkelt kan användas i stor skala för att upptäcka dopare. Ett analys-kit för testning är alltså framtaget och väntar bara på godkännande av WADA.

LÄS OCKSÅ: Maximera din tränings med rätt kost

Svårt att spåra tidigare
– Hela idrottsrörelsen och alla som vill se rent spel vinner på att det finns ett sätt som snart kan vara i allmänt bruk för att komma tillrätta med bloddopningen, säger Christer Malm.

Bloddopning innebär är att man ökar mängden röda blodkroppar i blodet hos idrottaren, man dopar sig med sitt eget blod. Innan en tävling tappar idrottaren ur blod och fryser det och innan tävling pumpar man in det i kroppen igen. När antalet röda blodkroppar så ökar också syreupptagningsförmågan, vilket medför att man tillfälligt kan prestera lite bättre.

 

Christer Malm och hans kollegors metod innebär att man genom att analysera ett antal biomarkörer i blodet kan se om det finns spår av nedfrysning. Ett proteinmönster i blodet avslöjar historiken. Metoden har byggts in i en utrustning som framgångsrikt testats på ett 50-tal dopade personer och på en kontrollgrupp.

Eftersom man inte för in någon annans blod har det fram tills nu varit svårt att spåra bloddopning.

Av Inger Palm

Källor: Umeå universitet och träningslära

 


3 metoder att bloddopa sig

Målet med bloddopning är att öka antalet röda blodkroppar för att kunna prestera bättre. Här är tre metoder:

1: Eget blod. Långt innan en tävling tappas idrottaren på blod och de röda blodkropparna separeras från resten av blodet och fryses in. Idrottaren fortsätter att träna som vanligt, och eftersom det råder brist på blod kommer kroppen snabbt att börja producera nytt. Efter någon månad har kroppen återhämtat sig och inför en tävling förs de röda blodkropparna tillbaka vilket gör att man orkar prestera bättre.

2: Någon annans blod. En annan persons röda blodkroppar förs in i idrottarens blod. Fördelen med denna metod är att man slipper en krävande återhämtningstid när man tappats på blod, men nackdelen är att det finns bra metoder att upptäcka fusket.

3: EPO-doping. EPO är en förkortning av erytropoetin. Det är ett ämne som stimulerar kroppens egen produktion av röda blodkroppar. Istället för att föra in blodkroppar utifrån så injicerar idrottaren med EPO. Att träna på hög höjd har liknande funktion. Det vill säga, den som tränar på hög höjd får kroppen att naturligt börja producera fler röda blodkroppar. När man sedan går ner på lägre höjd är man dopad på naturlig väg. Men eftersom skillnaden inte är så stor jämfört med de två översta sätten är höghöjdsträning längre inte längre lika intressant

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.