Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nyhet: Läkemedelsverket har godkänt läkeört mot migrän

Vanliga symtom på migrän

 • Svår och intensiv huvudvärk som kommer.

 • Kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.

 • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter.

 • Borrande, dunkande eller pulserande värk.

 • Mår illa och kan kräks.

 • Värken sitter på ena sidan av huvudet, vid ena öga men den kan även vara dubbelsidig.

 • Ofta blir värken värre när man rör på huvudet och av fysisk aktivitet.

 • Svårt med koncentrationen.
 • Migrän är en av våra stora folksjukdomar. En miljon svenskar drabbas kontinuerligt av migränanfall som varar mellan några timmar upp till ett dygn. Kvinnor drabbas dubbelt så många gånger som män och oftast uppstår under vissa perioder i menscykeln. Om du tar tre-fem blad av läkeörten Mattram så kan det förebygga migrän.

  För många är migrän en plågsam upplevelse som ibland innebär sjukfrånvaro flera gånger per månad. Kvinnor drabbas oftare av migrän eftersom den svåra huvudvärken kan uppstå i samband med mens och pms. Migrän är en likt en pulserande och dunkande svår huvudvärk som ger yrsel, trötthet, illamående och gör dig känslig för både ljud och ljus.

  När anfallen kommer ofta så begränsas livet enormt för den som är drabbad. Det finns två saker som hjälper. Det ena är att stänga in sig i ett mörkt rum och låta spänningen släppa. Värken blir nämligen värre när du anstränger dig fysiskt och rör på huvudet. En del tar migränmedicin för att lindra värken. Inte alla vill ta läkemedel. Dels för att viss migränmedicin kostar en hel del och dels för att man kanske inte vill medicinera flera gånger i veckan.

   

  LÄS OCKSÅ: Magnesium bra vid migrän

  Migrän kan vara ärftlig
  Anfallen kan vara mellan några timmar och upp till några dygn i värsta fall. När huvudvärken släppt känner man sig ofta irriterad och trött. Men det finns faktiskt en medicinalväxt, mattram som används i flera hundra år som använts vid muskelkramper, nedstämdhet och migrän. Mattram kan lindra akuta anfall men även förebygga migrän.

  Drygt en miljon svenskar lider av migrän. De flesta är kvinnor vilket beror på att migrän är starkt sammankopplat till menscykeln.  Men vad grundorsaken till migrän är, det vet man inte riktigt. Viss mat och dryck, hormonförändringar och stress är vanliga triggers, men migrän är även ärftligt.

  LÄS OCKSÅ: 9 sätt att lindra migrän

  Mattram vid olika kvinnosjukdomar
  Migränanfall är nästan alltid ofarliga, men för de som har 15-20 anfall i månaden kan det bli väldigt besvärligt eftersom det för många innebär att de inte kan jobba. Nyligen godkände Läkemedelsverket Mattram som en växtbaserad läkemedelssubstans. Mattram, Tanacetum parthenium, är en flerårig korgblommig växt som påminner om prästkrage och har flera hundra år använts som medicinalväxt mot migrän, feber och olika kvinnosjukdomar. Flera studier har bekräftat att mattram lindrar migränfrekvensen och den kan även förlänga intervallen mellan migränattackerna. Folkmedicinen rekommenderade att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.

  Av Inger Palm

  Källa: 1177.se och Läkemedelsverket


  Vanliga symtom på migrän

  • Svår och intensiv huvudvärk som kommer.

  • Kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.

  • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter.

  • Borrande, dunkande eller pulserande värk.

  • Mår illa och kan kräks.

  • Värken sitter på ena sidan av huvudet, vid ena öga men den kan även vara dubbelsidig.

  • Ofta blir värken värre när man rör på huvudet och av fysisk aktivitet.

  • Svårt med koncentrationen.
  • Så känns det innan ett anfall

  • Du får en olustig känsla i kroppen.

  • Blir sugen på sötsaker.

  • Mår illa och får humörsvängningar,

  • Gäspar och får värk i nacken.

  • Kan känna dig upprymd och alert.

  • Fötter och händer kan kännas svullna.
  • Skriv ut artikel


   Nytt på Kurera

   Naturliga sätt att lindra smärta

   Hälsa

   Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

    

   korg med nässlor

   Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

   Hälsa

   På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

   kvinna väljer frukt i butik

   Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

   Hälsa

   Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

    

   Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

   Skönhetspanelen testar: BB-cream

   Hud

   En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

    

   par som springer

   Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

   Kost

   Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

   kvinna tar en saltgurka

   Så blir du av med ditt saltsug

   Kost

   Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

   Därför är lök så nyttigt

   Hälsa

   Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

    

   kvinna som yogar

   5 yogaövningar för lugn och balans

   TRÄNING

   Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

   flicka med ballong springer

   6 bra knep för extra energi i vår

   Hälsa

   På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

   hjärna med tärningar i

   Spelberoende tar större risker

   Forskning

   I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

    

   Fredagsmys med tex-mex

   Fredagsmys med tex-mex

   Mat

   Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.