Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nyhet: Läkemedelsverket har godkänt läkeört mot migrän

Vanliga symtom på migrän

 • Svår och intensiv huvudvärk som kommer.

 • Kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.

 • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter.

 • Borrande, dunkande eller pulserande värk.

 • Mår illa och kan kräks.

 • Värken sitter på ena sidan av huvudet, vid ena öga men den kan även vara dubbelsidig.

 • Ofta blir värken värre när man rör på huvudet och av fysisk aktivitet.

 • Svårt med koncentrationen.
 • Migrän är en av våra stora folksjukdomar. En miljon svenskar drabbas kontinuerligt av migränanfall som varar mellan några timmar upp till ett dygn. Kvinnor drabbas dubbelt så många gånger som män och oftast uppstår under vissa perioder i menscykeln. Om du tar tre-fem blad av läkeörten Mattram så kan det förebygga migrän.

  För många är migrän en plågsam upplevelse som ibland innebär sjukfrånvaro flera gånger per månad. Kvinnor drabbas oftare av migrän eftersom den svåra huvudvärken kan uppstå i samband med mens och pms. Migrän är en likt en pulserande och dunkande svår huvudvärk som ger yrsel, trötthet, illamående och gör dig känslig för både ljud och ljus.

  När anfallen kommer ofta så begränsas livet enormt för den som är drabbad. Det finns två saker som hjälper. Det ena är att stänga in sig i ett mörkt rum och låta spänningen släppa. Värken blir nämligen värre när du anstränger dig fysiskt och rör på huvudet. En del tar migränmedicin för att lindra värken. Inte alla vill ta läkemedel. Dels för att viss migränmedicin kostar en hel del och dels för att man kanske inte vill medicinera flera gånger i veckan.

   

  LÄS OCKSÅ: Magnesium bra vid migrän

  Migrän kan vara ärftlig
  Anfallen kan vara mellan några timmar och upp till några dygn i värsta fall. När huvudvärken släppt känner man sig ofta irriterad och trött. Men det finns faktiskt en medicinalväxt, mattram som används i flera hundra år som använts vid muskelkramper, nedstämdhet och migrän. Mattram kan lindra akuta anfall men även förebygga migrän.

  Drygt en miljon svenskar lider av migrän. De flesta är kvinnor vilket beror på att migrän är starkt sammankopplat till menscykeln.  Men vad grundorsaken till migrän är, det vet man inte riktigt. Viss mat och dryck, hormonförändringar och stress är vanliga triggers, men migrän är även ärftligt.

  LÄS OCKSÅ: 9 sätt att lindra migrän

  Mattram vid olika kvinnosjukdomar
  Migränanfall är nästan alltid ofarliga, men för de som har 15-20 anfall i månaden kan det bli väldigt besvärligt eftersom det för många innebär att de inte kan jobba. Nyligen godkände Läkemedelsverket Mattram som en växtbaserad läkemedelssubstans. Mattram, Tanacetum parthenium, är en flerårig korgblommig växt som påminner om prästkrage och har flera hundra år använts som medicinalväxt mot migrän, feber och olika kvinnosjukdomar. Flera studier har bekräftat att mattram lindrar migränfrekvensen och den kan även förlänga intervallen mellan migränattackerna. Folkmedicinen rekommenderade att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.

  Av Inger Palm

  Källa: 1177.se och Läkemedelsverket


  Vanliga symtom på migrän

  • Svår och intensiv huvudvärk som kommer.

  • Kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.

  • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter.

  • Borrande, dunkande eller pulserande värk.

  • Mår illa och kan kräks.

  • Värken sitter på ena sidan av huvudet, vid ena öga men den kan även vara dubbelsidig.

  • Ofta blir värken värre när man rör på huvudet och av fysisk aktivitet.

  • Svårt med koncentrationen.
  • Så känns det innan ett anfall

  • Du får en olustig känsla i kroppen.

  • Blir sugen på sötsaker.

  • Mår illa och får humörsvängningar,

  • Gäspar och får värk i nacken.

  • Kan känna dig upprymd och alert.

  • Fötter och händer kan kännas svullna.
  • Skriv ut artikel


   Nytt på Kurera

   Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

   Raw pepparkaksbollar med apelsin

   Recept

   Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

   Doktor känner på patients hals

   Så kan du påverka din sköldkörtel

   Hälsa

   En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

   Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

   Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

   Eko/miljö

   Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

    

   kvinna som håller blommor framför underlivet

   Tvättar du underlivet rätt?

   Hälsa

   Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

   3 burkar med kosttillskott

   Tävla och vinn i Kureras julkalender

   Julkalender

   Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

   porträttbild kvinna

   Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

   Hälsa

   Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

    

   kvinna som håller sig för magen

   Låt bitterörter lugna orolig mage

   Hälsa

   Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

   Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

   Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

   Husdjur

   Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

   nypon buskar

   Nypon dämpar värken i lederna

   Hälsa

   Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

    

   ben

   Hjälp mot kryp i benen

   Hälsa

   Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

   två kvinnor kör plankan

   Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

   Hälsa

   Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

   kvinna

   Örten motade hormonell oro

   Hälsa

   För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

   kvinna tittar ut genom fönster

   Naturlig hjälp mot depression

   Hälsa

   Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

   kvinna med hund

   Så slapp Emelie knäsmärtan

   Hälsa

   En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

    

    

   Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

   Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

   Recept

   Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

   händer som håller i havtronsbär

   Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

   Hälsa

   Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.