Nyhet: Läkemedelsverket har godkänt läkeört mot migrän

Vanliga symtom på migrän

 • Svår och intensiv huvudvärk som kommer.

 • Kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.

 • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter.

 • Borrande, dunkande eller pulserande värk.

 • Mår illa och kan kräks.

 • Värken sitter på ena sidan av huvudet, vid ena öga men den kan även vara dubbelsidig.

 • Ofta blir värken värre när man rör på huvudet och av fysisk aktivitet.

 • Svårt med koncentrationen.
 • Migrän är en av våra stora folksjukdomar. En miljon svenskar drabbas kontinuerligt av migränanfall som varar mellan några timmar upp till ett dygn. Kvinnor drabbas dubbelt så många gånger som män och oftast uppstår under vissa perioder i menscykeln. Om du tar tre-fem blad av läkeörten Mattram så kan det förebygga migrän.

  För många är migrän en plågsam upplevelse som ibland innebär sjukfrånvaro flera gånger per månad. Kvinnor drabbas oftare av migrän eftersom den svåra huvudvärken kan uppstå i samband med mens och pms. Migrän är en likt en pulserande och dunkande svår huvudvärk som ger yrsel, trötthet, illamående och gör dig känslig för både ljud och ljus.

  När anfallen kommer ofta så begränsas livet enormt för den som är drabbad. Det finns två saker som hjälper. Det ena är att stänga in sig i ett mörkt rum och låta spänningen släppa. Värken blir nämligen värre när du anstränger dig fysiskt och rör på huvudet. En del tar migränmedicin för att lindra värken. Inte alla vill ta läkemedel. Dels för att viss migränmedicin kostar en hel del och dels för att man kanske inte vill medicinera flera gånger i veckan.

   

  LÄS OCKSÅ: Magnesium bra vid migrän

  Migrän kan vara ärftlig
  Anfallen kan vara mellan några timmar och upp till några dygn i värsta fall. När huvudvärken släppt känner man sig ofta irriterad och trött. Men det finns faktiskt en medicinalväxt, mattram som används i flera hundra år som använts vid muskelkramper, nedstämdhet och migrän. Mattram kan lindra akuta anfall men även förebygga migrän.

  Drygt en miljon svenskar lider av migrän. De flesta är kvinnor vilket beror på att migrän är starkt sammankopplat till menscykeln.  Men vad grundorsaken till migrän är, det vet man inte riktigt. Viss mat och dryck, hormonförändringar och stress är vanliga triggers, men migrän är även ärftligt.

  LÄS OCKSÅ: 9 sätt att lindra migrän

  Mattram vid olika kvinnosjukdomar
  Migränanfall är nästan alltid ofarliga, men för de som har 15-20 anfall i månaden kan det bli väldigt besvärligt eftersom det för många innebär att de inte kan jobba. Nyligen godkände Läkemedelsverket Mattram som en växtbaserad läkemedelssubstans. Mattram, Tanacetum parthenium, är en flerårig korgblommig växt som påminner om prästkrage och har flera hundra år använts som medicinalväxt mot migrän, feber och olika kvinnosjukdomar. Flera studier har bekräftat att mattram lindrar migränfrekvensen och den kan även förlänga intervallen mellan migränattackerna. Folkmedicinen rekommenderade att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.

  Av Inger Palm

  Källa: 1177.se och Läkemedelsverket


  Vanliga symtom på migrän

  • Svår och intensiv huvudvärk som kommer.

  • Kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.

  • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter.

  • Borrande, dunkande eller pulserande värk.

  • Mår illa och kan kräks.

  • Värken sitter på ena sidan av huvudet, vid ena öga men den kan även vara dubbelsidig.

  • Ofta blir värken värre när man rör på huvudet och av fysisk aktivitet.

  • Svårt med koncentrationen.
  • Så känns det innan ett anfall

  • Du får en olustig känsla i kroppen.

  • Blir sugen på sötsaker.

  • Mår illa och får humörsvängningar,

  • Gäspar och får värk i nacken.

  • Kan känna dig upprymd och alert.

  • Fötter och händer kan kännas svullna.
  • Skriv ut artikel


   Nytt på Kurera

   Mysig uteplats

   Så pimpar du uteplatsen

   Trädgård

   Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

   Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

   Eko/miljö

   Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

   Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

   Äldre

   Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

    

   Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

   Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

   Tävling

   Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

   vilda-vaxter-skola-harsyra

   Vilda växter-skola: harsyra

   Eko/miljö

   Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

   vilda-vaxter-skola-myskmadra

   Vilda växter-skola: myskmadra

   Eko/miljö

   Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

    

   7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

   Husdjur

   Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

   Melonrulltårta till mor

   Recept

   Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

   Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

   Hälsa

   Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

    

   Hjälp vid IBS och problemmage

   Hälsa

   Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

   Gör din egen kombucha

   Drycker och smoothies

   I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

    

   Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

   Fakta

   Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

   kvinna med sömnproblem

   Håll dig frisk med mer sömn

   Hälsa

   Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

   D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

   Hälsa

   En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

    

   ”Hudvård börjar på tallriken”

   Hud

   Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

   Därför får vissa mer hål i tänderna

   Hälsa

   En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.