Nyhet: Läkemedelsverket har godkänt läkeört mot migrän

Vanliga symtom på migrän

 • Svår och intensiv huvudvärk som kommer.

 • Kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.

 • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter.

 • Borrande, dunkande eller pulserande värk.

 • Mår illa och kan kräks.

 • Värken sitter på ena sidan av huvudet, vid ena öga men den kan även vara dubbelsidig.

 • Ofta blir värken värre när man rör på huvudet och av fysisk aktivitet.

 • Svårt med koncentrationen.
 • Migrän är en av våra stora folksjukdomar. En miljon svenskar drabbas kontinuerligt av migränanfall som varar mellan några timmar upp till ett dygn. Kvinnor drabbas dubbelt så många gånger som män och oftast uppstår under vissa perioder i menscykeln. Om du tar tre-fem blad av läkeörten Mattram så kan det förebygga migrän.

  För många är migrän en plågsam upplevelse som ibland innebär sjukfrånvaro flera gånger per månad. Kvinnor drabbas oftare av migrän eftersom den svåra huvudvärken kan uppstå i samband med mens och pms. Migrän är en likt en pulserande och dunkande svår huvudvärk som ger yrsel, trötthet, illamående och gör dig känslig för både ljud och ljus.

  När anfallen kommer ofta så begränsas livet enormt för den som är drabbad. Det finns två saker som hjälper. Det ena är att stänga in sig i ett mörkt rum och låta spänningen släppa. Värken blir nämligen värre när du anstränger dig fysiskt och rör på huvudet. En del tar migränmedicin för att lindra värken. Inte alla vill ta läkemedel. Dels för att viss migränmedicin kostar en hel del och dels för att man kanske inte vill medicinera flera gånger i veckan.

   

  LÄS OCKSÅ: Magnesium bra vid migrän

  Migrän kan vara ärftlig
  Anfallen kan vara mellan några timmar och upp till några dygn i värsta fall. När huvudvärken släppt känner man sig ofta irriterad och trött. Men det finns faktiskt en medicinalväxt, mattram som används i flera hundra år som använts vid muskelkramper, nedstämdhet och migrän. Mattram kan lindra akuta anfall men även förebygga migrän.

  Drygt en miljon svenskar lider av migrän. De flesta är kvinnor vilket beror på att migrän är starkt sammankopplat till menscykeln.  Men vad grundorsaken till migrän är, det vet man inte riktigt. Viss mat och dryck, hormonförändringar och stress är vanliga triggers, men migrän är även ärftligt.

  LÄS OCKSÅ: 9 sätt att lindra migrän

  Mattram vid olika kvinnosjukdomar
  Migränanfall är nästan alltid ofarliga, men för de som har 15-20 anfall i månaden kan det bli väldigt besvärligt eftersom det för många innebär att de inte kan jobba. Nyligen godkände Läkemedelsverket Mattram som en växtbaserad läkemedelssubstans. Mattram, Tanacetum parthenium, är en flerårig korgblommig växt som påminner om prästkrage och har flera hundra år använts som medicinalväxt mot migrän, feber och olika kvinnosjukdomar. Flera studier har bekräftat att mattram lindrar migränfrekvensen och den kan även förlänga intervallen mellan migränattackerna. Folkmedicinen rekommenderade att man tog tre-fem blad per dag i förebyggande syfte.

  Av Inger Palm

  Källa: 1177.se och Läkemedelsverket


  Vanliga symtom på migrän

  • Svår och intensiv huvudvärk som kommer.

  • Kan vara måttlig och variera i intensitet under ett anfall.

  • Överkänslighet för ljud, ljus och dofter.

  • Borrande, dunkande eller pulserande värk.

  • Mår illa och kan kräks.

  • Värken sitter på ena sidan av huvudet, vid ena öga men den kan även vara dubbelsidig.

  • Ofta blir värken värre när man rör på huvudet och av fysisk aktivitet.

  • Svårt med koncentrationen.
  • Så känns det innan ett anfall

  • Du får en olustig känsla i kroppen.

  • Blir sugen på sötsaker.

  • Mår illa och får humörsvängningar,

  • Gäspar och får värk i nacken.

  • Kan känna dig upprymd och alert.

  • Fötter och händer kan kännas svullna.
  • Skriv ut artikel


   Nytt på Kurera

   Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

   Kost

   Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

   Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

   Hälsa

   Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

   Håller du löftet om minskat midjemått?

   Vikt

   Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

   Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

   Kurera debatt

   Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

    

   Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

   Virus

   Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

   vegetarisk mat

   Så slipper du höga blodfettvärden

   Kost

   Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

    

   Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

   Hälsa

   Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

   Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

   Eko/miljö

   Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

   Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

   Övrigt

   Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

   Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

   Forskning

   Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

    

   Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

   Forskning

   En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

   Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

   Forskning

   Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

   Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

   Mental hälsa

   Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

   Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

   Mental hälsa

   När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

    

   kvinna i mössa

   Därför gör hampa under för din hud

   Hälsa

   Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

   Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

   Eko/miljö

   För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

   Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

   Forskning

   Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

   Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

   Allmänt

   Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

    

   Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

   Forskning

   Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

   Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


   Eko/miljö

   För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

   Nu kan Maja svälja sina tabletter

   Övrigt

   Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

   Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

   Kurera debatt

   Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.