Nyöppnad ekobutiksjätte med fokus på tillsatsfritt | Kurera.se

Foto: Martin Sundström

Nyöppnad ekobutiksjätte med fokus på tillsatsfritt

Fakta

Namn: Johannes Cullberg.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Ålder: 41 år.
Familj: Fru Cathrine och barnen Sima och Joar, 6 och 3 år.
Sysselsättning: Entreprenör.
Aktuell med: Grundare/VD Paradiset, som idag innebär en stor ekologisk matvarubutik, en food court och en ekologisk catering.
Bakgrund: VD Feelgood, Inköpsdirektör Lidl Norge, strategikonsult.
Synlig på social media: Inte mer än nödvändigt.
Övrig kuriosa: Är enäggstvilling med Kurerabloggaren Linda Lampenius  äkta hälft, advokaten Martin Cullberg.
Fritidsintressen: Träning, särskilt thaiboxning, crossfit och yoga.
Om sitt stora intresse för eko och tillsatsfritt: Det startade på allvar för sex år sedan, när vi fick vårt första barn.
Varför Paradiset? Läs Paradisets manifest här.

tHar du varit i himmelriket? Nu har du chansen.
Igår öppnade Skandinaviens största ekobutik i Stockholm. Förutom 80 procent eko erbjuds småskaligt, miljömärkt, närproducerat och tillsatsfritt.
Riktig mat alltså - helt bannlyst från artificiella aromer, färgämnen och smakförstärkare.
Låt oss presentera eldsjälen bakom idén: Johannes Cullberg, mannen som utan att vara gud plötsligt kan välkomna folk till Paradiset! 

Har du varit i paradiset? Inte än, men förhoppningsvis en dag, säger du?
Vill du kunna bocka av den lite otippade aktiviteten från din to-do-lista redan nu är adressen Brännkyrkagatan 62 på Södermalm i Stockholm. Öppettiderna är 09.00-21.00. Alla dagar.

Läs också: Försäljningen av eko rusar i Sverige

 

Tanken med Paradiset
Och frågan är om det inte är just i Paradiset som stora delar av Kureras läsare - i alla fall de som bor i Stockholm - hädanefter kommer att hänga?
För tanken med Paradiset är just vad många av er (oss) tror på: Att mat ska smaka gott i gommen, göra gott i kroppen och inte skada människor, djur eller natur på vägen till vårt bord.
Johannes Cullberg är mannen bakom idén.

Johannes Cullberg. Foto: Martin Sundström

Johannes Cullberg. Foto: Martin Sundström

medvetenti

Stort intresse för ekologiskt
Det hela startade med att Johannes, som alltid varit en tränande och i övrigt ganska hälsosam person, för sex år sedan fick sitt första barn. I och med denna händelse började även ett intresse för ekologiskt, obesprutat och tillsatsfritt att gro - och i samband med att det intresset växte växte även frustrationen.
– Jag blev så frustrerad över att det inte gick att få tag på det jag ville på ett och samma ställe och dessutom till ett rimligt pris. Jag ville inte behöva gå runt till en massa ställen för att hitta både ekologisk mat, barnmat, mina kosttillskott och vitaminer, juicer, sallader och dessutom bra, kontrollerad mat när jag ville äta lunch, säger han.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

 

1 600 kvadratmeter - fyllt med kärlek till människa, djur och miljö
Allt det som Johannes då sökte har han nu sett till går att hitta i hans nystartade ekologiska matbutik, berättar han. En butik som för övrigt mest går att likna vid ett mindre varuhus.
– Ja, här hittar man allt. Vi har 1 600 kvadratmeter fullsortiments dagligvaruhandel i två plan, det är stort. Vi har både svenska och utländska märken. Vi väljer ut det bästa vi hittar i länder som till exempel Italien, England och Holland. Vi säljer 80 procent ekologiskt och vi är med den siffran bland de största ekoleverantörerna i världen när det gäller matbutiker av den här storleken.

Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Varför är inte allt ekologiskt?
– För att då skulle våra 1 600 kvadratmeter bara ha varit 200 kvadratmeter. Det är fortfarande en stor prisskillnad. Men däremot är allt väldigt kontrollerat för att man ska kunna handla samtliga produkter med gott samvete.  Så även i vår food court där vi har fyra restauranger. Vi ville erbjuda kräsna lunchgäster ett naturligare och kvalitetssäkrat val. Våra gäster kan vara säkra på att de, om de väljer att äta kyckling till exempel, äter en svensk gårdskyckling och ingenting annat, berättar han.
–  80 procent eko, och resten småskaligt och naturligt. Alltså inga produkter med artificiella aromer, läskiga e-ämnen eller onaturliga sötningmedel. Du ska inte behöva vända på en produkt för att veta om den är bra hos oss. Här är den bra. Punkt, konstaterar Johannes.
Food courten hittas på plan två och de fyra restaurangerna Rawgott, Saltå Kvarn, StikkiNikki, Smakkultur och Delibruket Flatbread hittas.

Läs också: Ny WHO-rapport - Kemikalier orsaken bakom våra folksjukdomar

 

Har ni inga e-ämnen alls?
– Vi har tagit bort 220 av 330 e-nummer. De vi har kvar är sådana e-nummer som står för till exempel askorbinsyra, vilket i praktiken innebär C-vitamin och alltså är ett e-nummer men ett helt naturligt sådant. Och naturligt tillåter vi.

20 butiker inom fem år
Planen är att växa, berättar Johannes Cullberg. Och han blygs inte för att säga att planen är att växa fort.
– Vi vill inte bara växa, vi ska växa. Vi ska starta tre butiker nästa år, och fyra butiker per år sedan. Det ska bli 20 butiker på fem år.

Läs också: De 12 mest besprutade grönsakerna och frukterna

Av Isabelle Hedander


Fakta

Namn: Johannes Cullberg.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Ålder: 41 år.
Familj: Fru Cathrine och barnen Sima och Joar, 6 och 3 år.
Sysselsättning: Entreprenör.
Aktuell med: Grundare/VD Paradiset, som idag innebär en stor ekologisk matvarubutik, en food court och en ekologisk catering.
Bakgrund: VD Feelgood, Inköpsdirektör Lidl Norge, strategikonsult.
Synlig på social media: Inte mer än nödvändigt.
Övrig kuriosa: Är enäggstvilling med Kurerabloggaren Linda Lampenius  äkta hälft, advokaten Martin Cullberg.
Fritidsintressen: Träning, särskilt thaiboxning, crossfit och yoga.
Om sitt stora intresse för eko och tillsatsfritt: Det startade på allvar för sex år sedan, när vi fick vårt första barn.
Varför Paradiset? Läs Paradisets manifest här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

 

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.