Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Martin Sundström

Nyöppnad ekobutiksjätte med fokus på tillsatsfritt

Fakta

Namn: Johannes Cullberg.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Ålder: 41 år.
Familj: Fru Cathrine och barnen Sima och Joar, 6 och 3 år.
Sysselsättning: Entreprenör.
Aktuell med: Grundare/VD Paradiset, som idag innebär en stor ekologisk matvarubutik, en food court och en ekologisk catering.
Bakgrund: VD Feelgood, Inköpsdirektör Lidl Norge, strategikonsult.
Synlig på social media: Inte mer än nödvändigt.
Övrig kuriosa: Är enäggstvilling med Kurerabloggaren Linda Lampenius  äkta hälft, advokaten Martin Cullberg.
Fritidsintressen: Träning, särskilt thaiboxning, crossfit och yoga.
Om sitt stora intresse för eko och tillsatsfritt: Det startade på allvar för sex år sedan, när vi fick vårt första barn.
Varför Paradiset? Läs Paradisets manifest här.

Har du varit i himmelriket? Inte? Nu har du chansen.
Igår öppnade Skandinaviens största ekobutik i Stockholm. Förutom 80 procent eko erbjuds småskaligt, miljömärkt, närproducerat och tillsatsfritt.
Riktig mat alltså – helt bannlyst från artificiella aromer, färgämnen och smakförstärkare.
Låt oss presentera eldsjälen bakom idén: Johannes Cullberg, mannen som utan att vara gud plötsligt kan välkomna folk till Paradiset! 

Har du varit i paradiset? Inte än, men förhoppningsvis en dag, säger du?
Vill du kunna bocka av den lite otippade aktiviteten från din to-do-lista redan nu är adressen Brännkyrkagatan 62 på Södermalm i Stockholm. Öppettiderna är 09.00-21.00. Alla dagar.

Läs också: Försäljningen av eko rusar i Sverige

 

Tanken med Paradiset
Och frågan är om det inte är just i Paradiset som stora delar av Kureras läsare – i alla fall de som bor i Stockholm – hädanefter kommer att hänga?
För tanken med Paradiset är just vad många av er (oss) tror på: Att mat ska smaka gott i gommen, göra gott i kroppen och inte skada människor, djur eller natur på vägen till vårt bord.
Johannes Cullberg är mannen bakom idén.

Johannes Cullberg. Foto: Martin Sundström

Johannes Cullberg. Foto: Martin Sundström

Stort intresse för ekologiskt
Det hela startade med att Johannes, som alltid varit en tränande och i övrigt ganska hälsosam person, för sex år sedan fick sitt första barn. I och med denna händelse började även ett intresse för ekologiskt, obesprutat och tillsatsfritt att gro - och i samband med att det intresset växte växte även frustrationen.
– Jag blev så frustrerad över att det inte gick att få tag på det jag ville på ett och samma ställe och dessutom till ett rimligt pris. Jag ville inte behöva gå runt till en massa ställen för att hitta både ekologisk mat, barnmat, mina kosttillskott och vitaminer, juicer, sallader och dessutom bra, kontrollerad mat när jag ville äta lunch, säger han.

Läs också: ”Hormonrubbningar vanligare på grund av onaturlig mat”

 

1 600 kvadratmeter – fyllt med kärlek till människa, djur och miljö
Allt det som Johannes då sökte har han nu sett till går att hitta i hans nystartade ekologiska matbutik, berättar han. En butik som för övrigt mest går att likna vid ett mindre varuhus.
– Ja, här hittar man allt. Vi har 1 600 kvadratmeter fullsortiments dagligvaruhandel i två plan, det är stort. Vi har både svenska och utländska märken. Vi väljer ut det bästa vi hittar i länder som till exempel Italien, England och Holland. Vi säljer 80 procent ekologiskt och vi är med den siffran bland de största ekoleverantörerna i världen när det gäller matbutiker av den här storleken.

Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Varför är inte allt ekologiskt?
– För att då skulle våra 1 600 kvadratmeter bara ha varit 200 kvadratmeter. Det är fortfarande en stor prisskillnad. Men däremot är allt väldigt kontrollerat för att man ska kunna handla samtliga produkter med gott samvete. Så även i vår food court där vi har fyra restauranger. Vi ville erbjuda kräsna lunchgäster ett naturligare och kvalitetssäkrat val. Våra gäster kan vara säkra på att de, om de väljer att äta kyckling till exempel, äter en svensk gårdskyckling och ingenting annat, berättar han.
– 80 procent eko, och resten småskaligt och naturligt. Alltså inga produkter med artificiella aromer, läskiga e-ämnen eller onaturliga sötningmedel. Du ska inte behöva vända på en produkt för att veta om den är bra hos oss. Här är den bra. Punkt, konstaterar Johannes.
Food courten hittas på plan två och de fyra restaurangerna Rawgott, Saltå Kvarn, StikkiNikki, Smakkultur och Delibruket Flatbread hittas.

Läs också: Ny WHO-rapport - Kemikalier orsaken bakom våra folksjukdomar

 

Har ni inga e-ämnen alls?
– Vi har tagit bort 220 av 330 e-nummer. De vi har kvar är sådana e-nummer som står för till exempel askorbinsyra, vilket i praktiken innebär C-vitamin och alltså är ett e-nummer men ett helt naturligt sådant. Och naturligt tillåter vi.

20 butiker inom fem år
Planen är att växa, berättar Johannes Cullberg. Och han blygs inte för att säga att planen är att växa fort.
– Vi vill inte bara växa, vi ska växa. Vi ska starta tre butiker nästa år, och fyra butiker per år sedan. Det ska bli 20 butiker på fem år.

Läs också: De 12 mest besprutade grönsakerna och frukterna

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Namn: Johannes Cullberg.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Ålder: 41 år.
Familj: Fru Cathrine och barnen Sima och Joar, 6 och 3 år.
Sysselsättning: Entreprenör.
Aktuell med: Grundare/VD Paradiset, som idag innebär en stor ekologisk matvarubutik, en food court och en ekologisk catering.
Bakgrund: VD Feelgood, Inköpsdirektör Lidl Norge, strategikonsult.
Synlig på social media: Inte mer än nödvändigt.
Övrig kuriosa: Är enäggstvilling med Kurerabloggaren Linda Lampenius  äkta hälft, advokaten Martin Cullberg.
Fritidsintressen: Träning, särskilt thaiboxning, crossfit och yoga.
Om sitt stora intresse för eko och tillsatsfritt: Det startade på allvar för sex år sedan, när vi fick vårt första barn.
Varför Paradiset? Läs Paradisets manifest här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

 

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.

Ulrika Ennen, vd WW Viktväktarna

”Låt covid-19 bli en väckarklocka för Sveriges övervikt”

Kurera debatt

Ny forskning visar att övervikt utgör en särskilt allvarlig riskfaktor vid covid-19. Samtidigt har majoriteten av svenskarna fetma eller övervikt – en situation som dessutom riskerar att eskalera i takt med ökat hemarbete. Nu är det hög tid för regeringen och Folkhälsomyndigheten att öka hälsoinsatserna, skriver Ulrika Ennen, vd för WW Viktväktarna, i ett debattinlägg.