Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med stor hund

Foto: Johan Pehrson

Nypon håller Christinas knä smärtfritt

Christina Jorméus

Ålder: 70 år.
Bor: Falköping.
Gör: Arbetar som frisör två dagar i veckan. Sitter i kommunens tekniska nämnd.
Familj: Maken Peter, två flickor, Emelie och Rebecca. Två barnbarn, Theo och Ellie. Och hunden Jonny Cash.
Så mår jag bra: Jag och min man påminner oss själva varje dag att vi är så tacksamma över att vi har varandra och vårt ställe på landet, det är som en lisa för själen. Varje gång jag går för att hämta posten så svämmar mitt hjärta över. Det är så otroligt vackert här.

Christina Jorméus var i tonåren när hon blev påkörd i skidbacken. Knäet fick en smäll och hoppade ur led. Det onda knäet har gjort sig påmint till och från sedan dess. Ända tills hon hittade ett nyponpulver – sedan dess är smärtan ur världen. 

Christina Jorméus lever ett aktivt liv. Hon fyllde 70 i somras och varje vinter ser hon fram emot skidåkning i de närbelägna slalombackarna. Christina bor i Falköping, en stad som är känd för sin snösäkra skidanläggning. 

När Christina som 14-åring var med familjen på skidsemester i Sälen blev hon påkörd bakifrån av en annan skidåkare i slalombacken. Knäet hoppade ur led och hennes pappa drog tillbaka knäet i rätt position. 

 

– Jag fick träffa en ortoped när vi var i Sälen och när läkaren undersökte mig konstaterade han att menisken fått en smäll, men han ansåg att jag var för ung för en operation. Läkaren tyckte att det var bättre att vänta och låta knäet läka tills jag vuxit klart. Skulle jag som vuxen få problem var en operation tänkbar, men det har jag sluppit, säger Christina Jorméus.

Med tiden blev knäet bättre och Christina kunde fortsätta med skidåkningen. Men skadan i knäet har under åren gjort sig påmind och hindrat henne ifrån att åka skidor fullt ut. Och det bekymrade Christina som älskar dagarna i skidbacken. 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Näring för årsrika

Stark tilltro till nyponen

– Vår yngsta dotter Rebecca, som har haft hästar i många år, fick för länge sedan information om nyponpulver för hästar. Vi började ge hästarna tillskottet i förebyggande syfte, och det gav bra resultat. Då tänkte jag att nypon nog kunde fungera även för mig.

Christina Jorméus började ta tillskottet Nypozin för drygt tio år sedan och har använt sig av produkten sedan dess.

– Det finns mycket kraft i naturen och nypontabletterna fungerar bra på mig. Jag har faktiskt inte haft problem med mitt knä sedan jag började med tillskottet. 

Under barndomens somrar minns hon att hennes moster och morbror plockade nypon som de torkade, rostade och gjorde nyponsoppa av.

– Redan då lärde jag mig att äta nypon för att de är nyttiga. Jag har alltid haft stor tilltro till nyponens effekt, och att jag mår så bra av dem har nog också att göra med min egen starka övertygelse, säger Christina Jorméus. 

LÄS OCKSÅ: Mindre ledvärk med nypon och kondroitin

Åker skidor varje vinter

Christina och hennes man har valt att flytta från stan till en gård på landet en bit utanför Falköping. Varje dag förundras hon över hur bra hon har det och njuter av lugnet och den vackra naturen. Här på gården finns det hönor, får, ankor och en kanin.

 

– Jag är ute varje dag på skogspromenader med vår hund, Johnny Cash. Han får också nyponpulver i förebyggande syfte, säger Christina och skrattar.

– Johnny Cash är en grand danois och rasen kan få problem med lederna eftersom de är så stora. 

Christina Jorméus är utbildad skidlärare och har gett skidlektioner för nybörjare, barn och vuxna. Hon har också jobbat med konfirmander i kyrkan och varit med dem i fjällen på skid- och konfirmationsläger. Numera är det enbart barnbarnen som får lektioner i skidbacken.

– Att åka slalom är ju påfrestande för knäna och jag är så glad att min kropp håller för det. Jag har haft eget företag i många år och arbetar fortfarande som frisör två dagar i veckan. Det har förstås också slitit på kroppen att stå hela dagarna, men nyponen har nog bidragit till min rörlighet och till att jag inte haft ont i lederna, säger Christina.

LÄS OCKSÅ: 5 goda råd vid ledvärk

Odlar egna grönsaker 

Förutom nypontillskottet, som också innehåller kondroitinsulfat och C-vitamin, tar Christina gurkmeja, zink, omega-3, magnesium, selen, D-vitamin och MSM.

– Att jag mår så bra i kroppen och varken är stel eller har värk tror jag beror på fler saker. Kosten är basen för hälsan och att jag rör på mig varje dag, jag jobbar fortfarande lite grand och tycker att det är roligt, plus att jag kompletterar maten med några tillskott.

 

– Skulle jag bli förkyld så tar jag echinacea och extra mycket C-vitamin.

Förutom halvtimman med Johnny Cash i skogen, så finns den naturliga rörelsen i Christinas vardag på flera sätt. Hon bär in ved och klipper gräs när det behövs. I trädgården odlar hon förutom blommor, även potatis, morötter och ärtor.

– Jag tycker mycket om att baka och laga mat och det är alltid lika roligt att gå ut i den egna trädgården och hämta egenodlade grönsaker att ha i maten. 

– När jag var yngre så var jag mycket ute och dansade. Numera blir det dans i köket med mitt barnbarn Ellie som är tre år. Jag kommer inte att sluta med mina nypon eller de andra tillskotten, för jag vill vara aktiv så länge det bara går.

Av Inger Palm


Christina Jorméus

Ålder: 70 år.
Bor: Falköping.
Gör: Arbetar som frisör två dagar i veckan. Sitter i kommunens tekniska nämnd.
Familj: Maken Peter, två flickor, Emelie och Rebecca. Två barnbarn, Theo och Ellie. Och hunden Jonny Cash.
Så mår jag bra: Jag och min man påminner oss själva varje dag att vi är så tacksamma över att vi har varandra och vårt ställe på landet, det är som en lisa för själen. Varje gång jag går för att hämta posten så svämmar mitt hjärta över. Det är så otroligt vackert här.

Nypon

… har inflammationshämmande egenskaper och kan dämpa smärta och värk i lederna. Efter några veckor brukar ömhet och stelhet minska, vilket gör lederna mer rörliga.
Nypozin är ett exempel på nypontillskott som också innehåller kondroitinsulfat, vilket är en byggsten för broskvävnad och gynnsamt vid åldersrelaterade ledproblem och slitage.
Tillskottet innehåller också C-vitamin i form av Ester-C, en patenterad form av C-vitamin som förstärker de antioxidativa egenskaperna. Fördelen med detta C-vitamin är att den ger snabbt upptag och förhöjer nivån av C-vitamin i kroppen i upp till 24 timmar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

 

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

 

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.