Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

pusselbit

Nytt blodprov upptäcker Alzheimers 20 år innan första symtomen

Det är svårt att ge en patient diagnosen Alzheimers sjukdom. Det gör att vård och behandling inte kan sättas in i tid. Men nu har bland annat svenska forskare upptäckt en metod som kan förutsäga sjukdomen 20 år innan de första symtomen – och metoden är dessutom både enkel och inte speciellt dyr.

Det finns två viktiga markörer för att upptäcka Alzheimers sjukdom – tau och beta-amyloid, varav det senare bildar plack i hjärnan. Tau sprids lite senare i sjukdomens utvecklande är koncentrerad inne i hjärncellerna där det bildar små nystan som kallas fibriller. Dessa nystan påverkar i sin tur nervcellernas funktioner i hjärnan, vilket för att till exempel minnet försämras.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist ökar risken för demens och alzheimers sjukdom

Stor träffsäkerhet
I en internationell studie, där forskare från Göteborg och Lunds universitet deltog, kunde man se att en ny form av blodprov ger utslag för Alzheimers sjukdom redan innan sjukdomen visats sig i patientens vardag. Det lyckosamma med upptäckten var också att metoden att upptäcka sjukdomen är lika tillförlitlig som komplicerade och dyra metoder. Denna upptäckt gör att alla kan ges möjlighet att få en analys och nu hoppar forskarna på att metoden snart ska kunna användas inom vården.

Blodprovet mäter en variant av proteinet tau - P-tau217 – och forskarna såg att markören kunde skilja på Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar med 95 procent. De är en träffsäkerhet som är mycket högre än de mätningar som görs idag.

 

Forskarna såg att P-tau217 ökade i blodet 20 år innan problemen med minnet dyker upp. Det beror på att mängden toxiskt tau redan samlats i hjärnan.

LÄS OCKSÅ: Långvarig hormonbehandling kan ge ökad risk för Alzheimers

Hoppfullt inför framtiden
Oskar Hansson, som är professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare vid enheten för klinisk minnesforskning på Skånes universitetssjukhus, och den som lett studien. Han säger:

– Med detta enkla blodprov kan vi med hög säkerhet upptäcka personer som har Alzheimers sjukdom men ännu inte utvecklat demens. Blodprovet kan även användas i forskningssyfte för att utvärdera om nya terapier kan minska spridningen av tau vid sjukdomen. Eftersom testet gör det möjligt att tidigt diagnosticera Alzheimers sjukdom – redan innan demensstadiet – har det stor betydelse för kliniska prövningar där man utvärderar nya terapier som kan stoppa eller bromsa sjukdomsprocessen i de tidiga sjukdomsstadierna innan stora delar av hjärnan drabbats

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.