Foto: Naturskyddsföreningen

Nytt EU-beslut: Färre miljöfarliga kemikalier i våra kläder

För åtta år sedan väckte svenska Naturskyddsföreningen frågan.
Nu har EU klubbat beslutet - och ger textilbranschen fem år på sig att fasa ut de miljöskadliga kemikalierna nonylfenoletoxilater. 

EU skärper reglerna mot de miljöskadliga kemikalierna nonylfenoletoxilater. Åtta år efter att svenska Naturskyddsföreningen först väckte frågan.
"Det här är enormt glädjande nyheter och ger miljövinster i Sverige, EU och framför allt i de länder där textiler produceras och de tvättmedel som innehåller nonylfenoletoxilat används. Vi är ett steg närmare målet om en giftfri vardag", jublar Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

 

Skapar hormonstörande ämne som hamnar i naturen
Nu har EU röstat igenom ett beslut om att stoppa miljöskadliga kemikalierna nonylfenoletoxilater, vanliga i i importerade kläder och andra textilier. Kemikalierna används i tillverkningen av textilierna och när textilierna sedan tvättas sköljs de ut med vattnet och hamnar i naturen, där det bryts ner till den hormonstörande formen nonylfenol, som påverkar exempelvis fisk och andra vattendjur, skriver Naturskyddsföreningen.

Läs också: WHO-rapport – Kemikalier bakom flera folksjukdomar

Gjorde avslöjandet för åtta år sedan
Nonylfenoletoxilater har redan stoppats i textilindustrin inom EU. Nu får textilbranschen fem år på sig att fasa ut dem också i importerade textilier.
För åtta år sedan väcktes frågan av Naturskyddsföreningen tillsammans med Svenskt Vatten, Stockholm Vatten, Textilimportörerna, Kemikalieinspektionen, Miljö- och energidepartementet och den europeiska vattenbolagsorganisationen Eureau.

Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

Ledde till svensk minskning
Frågan väcktes efter att Naturskyddsföreningen 2007 och 2008, tillsammans med Stockholm Vatten, avslöjat att miljögiftiga nonylfenoletoxilater var - och är - vanliga i textilier som går att köpa i vanliga svenska butiker och att de kan läcka ut i miljön. Läs nyheten från 2008 här.
Deras undersökningar startade då ett arbete i den svenska textilbranschen för att få bort ämnet från textilproduktionen. Detta ledde till att svenska Textilimportörerna tog fram en frivillig överenskommelse som visade att en ordentlig minskning av ämnet i textilier var möjlig, vilket man såg i minskande halter nonylfenol i slam från svenska reningsverk.

 

Läs också: Rena din inomhusmiljö med giftätande växter

"Hurra för en stor seger mot miljögifterna!"
Nu har alltså deras arbete fått genomslag i EU, där det så kallade REACH-rådet (EU:s kemikalielagstiftning) nu har klubbat igenom initiativet.
"Hurra för en stor seger mot miljögifterna!" jublar Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

Läs också: 5 sätt att avgifta ditt barns vardag!

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten om man har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.