Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nytt test: Giftiga ämnen i fodrade gummistövlar

Ett test av fodrade gummistövlar avslöjade att flera av de testade stövlarna innehöll giftiga ämnen som anses skadliga och som är på väg att regleras. En av stövlarna innehåller så höga halter av en förbjuden kemikalie att det är förbjudet och har dragits tillbaka. 

Fodrade gummistövlar är praktiska då de håller fötterna  torra och varma på samma gång. Konsumentsajten Testfakta testade nyligen sju av de vanligaste fodrade gummistövlarna för vuxna och testet avslöjar både stora skillnader och allvarliga brister. Kvaliteten varierade stort men värst är att flera av stövlarna innehöll farliga ämnen i gruppen polycykliska aromatiska kolväten.

Biltema sålde stövel med förbjudet ämne
En av stövlarna, Vildmarksstövel från Biltema, innehåller 13 gånger över gränsvärdet av det förbjudna cancerframkallande ämnet benzo(e)pyren. Det skriver Testfakta som även talat med Kemikalieinspektionen som bekräftar att det är förbjudet att sälja varor som innehåller dessa ämnen. Myndigheten kommer nu att öppna ett ärende mot Biltema och eventuellt göra kompletterande analyser av stöveln.

LÄS OCKSÅ: Studie: Hygien- och skönhetsprodukter är starkt förorenande

Kan leda till åtal
Företaget ges först en möjlighet att frivilligt sluta sälja varan om det inte sker kan myndigheten lägga ett förbud. De kan även göra en åtalsanmälan till miljöåklagaren om misstänkt brott. Biltema har emellertid efter att ha tagit del av Testfaktas analys omgående säljstoppat produkten och meddelar att de ser mycket allvarligt på situationen.

 

LÄS OCKSÅ: PFAS bidrar till övervikt – så skyddar du dig

Vanligt med farliga ämnen i lägre doser
Förutom det förbjudna ämnet benzo(e)pyren i Biltemas stövel, hittade laboratoriet RISE IVF som utfört testet på uppdrag av Testfakta andra farliga ämnen i både Biltemas och ytterligare tre tillverkares stövlar.  Det rör sig om ämnen som är på väg att regleras, men som är tillåtna idag, så länge återförsäljaren informerar om dem. Hela fyra av de sju stövlar i Testfaktas laboratorietest av fodrade gummistövlar för vuxna innehåller ämnen som finns på kandidatförteckningen till Reach-förordningen, dock i halter under gränsen för informationsplikt.

Det innebär att det är farliga ämnen som EU på sikt kan komma att förbjuda eller begränsa. Förteckningen eller kandidatlistan, som den också kallas, är EU:s sätt att varsko konsumenter, återförsäljare och tillverkare om att ett farligt ämne kan komma att regleras.

LÄS OCKSÅ: Ämne i teflonpannor ger mindre kön och sämre spermiekvalitet

Stora kedjor gör stickprovskontroller
Även om återförsäljare ställer krav på tillverkare att inte använda ämnen som finns med på kandidatlistan, kan det vara svårt att kontrollera tillverkarna. Vanligt är enligt Kemikalieinspektionen att de större kedjorna systematiskt arbetar med stickprovskontroller för att säkerställa att tillverkarna verkligen lever upp till kraven. Man påpekar också från myndighetens sida att det inte är inte olagligt att sälja en vara som innehåller ämnen som finns på kandidatlistan. Men att försäljaren måste kunna svara om och vilka ämnen som finns i en vara om halten är över 0,1 procent.

Av redaktionen

Källa: Testfakta


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.