Nytt test: Giftiga ämnen i fodrade gummistövlar

Ett test av fodrade gummistövlar avslöjade att flera av de testade stövlarna innehöll giftiga ämnen som anses skadliga och som är på väg att regleras. En av stövlarna innehåller så höga halter av en förbjuden kemikalie att det är förbjudet och har dragits tillbaka. 

Fodrade gummistövlar är praktiska då de håller fötterna  torra och varma på samma gång. Konsumentsajten Testfakta testade nyligen sju av de vanligaste fodrade gummistövlarna för vuxna och testet avslöjar både stora skillnader och allvarliga brister. Kvaliteten varierade stort men värst är att flera av stövlarna innehöll farliga ämnen i gruppen polycykliska aromatiska kolväten.

Biltema sålde stövel med förbjudet ämne
En av stövlarna, Vildmarksstövel från Biltema, innehåller 13 gånger över gränsvärdet av det förbjudna cancerframkallande ämnet benzo(e)pyren. Det skriver Testfakta som även talat med Kemikalieinspektionen som bekräftar att det är förbjudet att sälja varor som innehåller dessa ämnen. Myndigheten kommer nu att öppna ett ärende mot Biltema och eventuellt göra kompletterande analyser av stöveln.

LÄS OCKSÅ: Studie: Hygien- och skönhetsprodukter är starkt förorenande

Kan leda till åtal
Företaget ges först en möjlighet att frivilligt sluta sälja varan om det inte sker kan myndigheten lägga ett förbud. De kan även göra en åtalsanmälan till miljöåklagaren om misstänkt brott. Biltema har emellertid efter att ha tagit del av Testfaktas analys omgående säljstoppat produkten och meddelar att de ser mycket allvarligt på situationen.

 

LÄS OCKSÅ: PFAS bidrar till övervikt – så skyddar du dig

Vanligt med farliga ämnen i lägre doser
Förutom det förbjudna ämnet benzo(e)pyren i Biltemas stövel, hittade laboratoriet RISE IVF som utfört testet på uppdrag av Testfakta andra farliga ämnen i både Biltemas och ytterligare tre tillverkares stövlar.  Det rör sig om ämnen som är på väg att regleras, men som är tillåtna idag, så länge återförsäljaren informerar om dem. Hela fyra av de sju stövlar i Testfaktas laboratorietest av fodrade gummistövlar för vuxna innehåller ämnen som finns på kandidatförteckningen till Reach-förordningen, dock i halter under gränsen för informationsplikt.

Det innebär att det är farliga ämnen som EU på sikt kan komma att förbjuda eller begränsa. Förteckningen eller kandidatlistan, som den också kallas, är EU:s sätt att varsko konsumenter, återförsäljare och tillverkare om att ett farligt ämne kan komma att regleras.

LÄS OCKSÅ: Ämne i teflonpannor ger mindre kön och sämre spermiekvalitet

Stora kedjor gör stickprovskontroller
Även om återförsäljare ställer krav på tillverkare att inte använda ämnen som finns med på kandidatlistan, kan det vara svårt att kontrollera tillverkarna. Vanligt är enligt Kemikalieinspektionen att de större kedjorna systematiskt arbetar med stickprovskontroller för att säkerställa att tillverkarna verkligen lever upp till kraven. Man påpekar också från myndighetens sida att det inte är inte olagligt att sälja en vara som innehåller ämnen som finns på kandidatlistan. Men att försäljaren måste kunna svara om och vilka ämnen som finns i en vara om halten är över 0,1 procent.

Av redaktionen

Källa: Testfakta


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.