Nyttig nyponsoppa med mandelbiskvier | Kurera.se
Nyponsoppa med mandelbeskvier

Foto: Maya Dilek

Nyttig nyponsoppa med mandelbiskvier

Fakta

Receptet är skapat av Maya Dilek.

En nyttig nyponsoppa utan vitt socker som kan serveras både varm och kall. Servera med en klick glass som en god efterrätt, eller varför inte med lite keso som ett mättande mellanmål. 

 

Nypon är en god källa till C-vitamin och antioxidanter, läs mer om den nyttiga superfrukten här: Nypon - nyttigare kan det inte bli.

Portioner: 2

Ingredienser

Nyponsoppa
7 dl kallt vatten
0,5 dl nyponskalsmjöl
1 msk potatismjöl
3 msk Sukrin Gold

Mandelbiskvier
2 äggvitor
3 dl mandelmjöl
0,5 dl agavesirap eller samma mängd Sukrin Gold
Om du använder agavesirapen blir biskvierna lite mjukare och nästan sega. Med Sukrin Gold får du en istället en lite hårdare biskvi med mindre kalorier.

Gör så här

Nyponsoppa
Blanda mjölsorterna och sockret i kastrullen. Slå på vattnet och vispa ihop. Koka upp under omrörning och servera.

Mandelbiskvier
Blanda ihop alla ingredienser noga, låt smeten stå en liten stund. Spritsa sedan ut smeten på en plåt med bakplåtspapper eller klicka ut med en tesked. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka tio minuter.

Fakta

Receptet är skapat av Maya Dilek.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.