Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Peter Nord springer

Foto: Anna Alverhag

Ökad prestation och uthållighet med sportdryck

Att prestera under träningen är viktigt för både motionärer och elitidrottare, annars uppnår man inga resultat. Ibland kan man dock behöva en extra kick för att orka med. Peter Nord har hittat sin perfekta lösning i form av en sportdryck.

Peter Nord, 37 år, jobbar skift, dag och natt, året om på pappersbruket i Gävle. När han inte jobbar lever han ett aktivt liv. Sambo, två egna barn och ett bonusbarn, bor i villa och gillar sport. Då menar han inte att sitta i soffan och titta på sport, med folköl i ena näven och den andra i chipsskålen. Nej, för Peter är det att utöva sport som gäller. Numera tränar han mest för att hålla kroppen hel och i form. Efter att tidigare ha kört sig sönder och samman på en motorcross är det numera styrketräning och innebandy som gäller. För att förbättra uthålligheten och prestationen under passen har Peter i perioder använt sig av sportdryck.
– Jag har testat en hel del olika sportdrycker genom åren men alla har varit så äckligt sötsliskiga och i stora opraktiska burkar. De har därför aldrig blivit någonting som jag använt regelbundet.

Resultatet över förväntan
Peters sambo, som driver två hälsobutiker, satte en dag en burk Mighty Sport i handen på honom med uppmaningen att testa.
– Resultatet var över förväntan! Den gav mig en extra kick under träningen men framförallt så märkte jag att jag återhämtade mig rejält mycket bättre. Nu när jag använder Mighty Sport känner jag inte alls samma trötthet efter träning som jag gjorde tidigare. Smaken är helt okej, inte lika söt som alla de andra jag testat och den får ett stort plus för storleken på burken. Detta kommer jag fortsätta med, absolut!

 

För bra vätskebalans
Sportdryckens främsta uppgift är att hjälpa idrottare att bibehålla en bra vätske- och saltbalans, det krävs nämligen inga stora förändringar innan prestationsförmågan och uthålligheten försämras på grund av salt- och vätskebrist. Många sportdrycker innehåller dessutom kolhydrater för att också ge energi under utövandet. Alla som tränar och svettas i mer än en timme kan ha stor nytta av en sportdryck, beroende på intensitet och längd på träningspasset behövs olika mycket kolhydrater. Mighty Sport skiljer sig från andra sportdrycker i och med att den kan användas av både motionärer och elitidrottare på grund av de bra kolhydraterna. Den innehåller inga syntetiska sötningsmedel, färgämnen eller aromer som annars är vanligt i sportdrycker. Denna naturliga sportdryck är baserad på elektrolyter (vitaminer och mineraler), adaptogener, frukt-, bär- och grönsakskoncentrat samt aminosyror.

Vitaminerna och mineralerna
Mixen av elektrolyter återställer vätskebalansen vilket i förlängningen leder till ökad prestation och uthållighet. Krom håller blodsockret på en jämn nivå. Magnesium, natrium och kalium främjar muskelfunktionen. Zink bidrar till hälsosam syra-bas-balans samt skyddar kroppens celler mot oxidation. Magnesium stödjer även en hälsosam närings- och energiomsättning. Adaptogener som rosenrot och schisandra har en förmåga att aktivera kroppsliga funktioner såsom ämnesomsättning, signalöverföring och hormonbalans. Rosenrot och schisandra ökar uthålligheten vid fysisk träning samt bidrar till bättre kondition, mindre mjölksyra och bättre syreupptag. De påskyndar även återhämtning.

Aminosyrorna
Aminosyran L-arginin har tillsatts eftersom den hjälper kroppen att rensa ut den ammoniak som bildas då kroppens proteiner bryts ner. Aminosyran främjar även blodcirkulationen när du tränar, ökar nivåerna av tillväxthormon medan du sover, spelar en viktig roll för muskeltillväxt och främjar fettförbränning, något som de flesta som tränar eftersträvar. Man har även tillsatt aminosyrorna L-leucin, L-valin och L-isoleucin, även kallade grenade aminosyror, som ökar proteinsyntesen, motverkar muskelnedbrytning, minskar mental och fysisk utmattning under träning och ger ökad muskeltillväxt och styrka.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.