Peter Nord springer

Foto: Anna Alverhag

Ökad prestation och uthållighet med sportdryck

Att prestera under träningen är viktigt för både motionärer och elitidrottare, annars uppnår man inga resultat. Ibland kan man dock behöva en extra kick för att orka med. Peter Nord har hittat sin perfekta lösning i form av en sportdryck.

Peter Nord, 37 år, jobbar skift, dag och natt, året om på pappersbruket i Gävle. När han inte jobbar lever han ett aktivt liv. Sambo, två egna barn och ett bonusbarn, bor i villa och gillar sport. Då menar han inte att sitta i soffan och titta på sport, med folköl i ena näven och den andra i chipsskålen. Nej, för Peter är det att utöva sport som gäller. Numera tränar han mest för att hålla kroppen hel och i form. Efter att tidigare ha kört sig sönder och samman på en motorcross är det numera styrketräning och innebandy som gäller. För att förbättra uthålligheten och prestationen under passen har Peter i perioder använt sig av sportdryck.
– Jag har testat en hel del olika sportdrycker genom åren men alla har varit så äckligt sötsliskiga och i stora opraktiska burkar. De har därför aldrig blivit någonting som jag använt regelbundet.

Resultatet över förväntan
Peters sambo, som driver två hälsobutiker, satte en dag en burk Mighty Sport i handen på honom med uppmaningen att testa.
– Resultatet var över förväntan! Den gav mig en extra kick under träningen men framförallt så märkte jag att jag återhämtade mig rejält mycket bättre. Nu när jag använder Mighty Sport känner jag inte alls samma trötthet efter träning som jag gjorde tidigare. Smaken är helt okej, inte lika söt som alla de andra jag testat och den får ett stort plus för storleken på burken. Detta kommer jag fortsätta med, absolut!

 

För bra vätskebalans
Sportdryckens främsta uppgift är att hjälpa idrottare att bibehålla en bra vätske- och saltbalans, det krävs nämligen inga stora förändringar innan prestationsförmågan och uthålligheten försämras på grund av salt- och vätskebrist. Många sportdrycker innehåller dessutom kolhydrater för att också ge energi under utövandet. Alla som tränar och svettas i mer än en timme kan ha stor nytta av en sportdryck, beroende på intensitet och längd på träningspasset behövs olika mycket kolhydrater. Mighty Sport skiljer sig från andra sportdrycker i och med att den kan användas av både motionärer och elitidrottare på grund av de bra kolhydraterna. Den innehåller inga syntetiska sötningsmedel, färgämnen eller aromer som annars är vanligt i sportdrycker. Denna naturliga sportdryck är baserad på elektrolyter (vitaminer och mineraler), adaptogener, frukt-, bär- och grönsakskoncentrat samt aminosyror.

Vitaminerna och mineralerna
Mixen av elektrolyter återställer vätskebalansen vilket i förlängningen leder till ökad prestation och uthållighet. Krom håller blodsockret på en jämn nivå. Magnesium, natrium och kalium främjar muskelfunktionen. Zink bidrar till hälsosam syra-bas-balans samt skyddar kroppens celler mot oxidation. Magnesium stödjer även en hälsosam närings- och energiomsättning. Adaptogener som rosenrot och schisandra har en förmåga att aktivera kroppsliga funktioner såsom ämnesomsättning, signalöverföring och hormonbalans. Rosenrot och schisandra ökar uthålligheten vid fysisk träning samt bidrar till bättre kondition, mindre mjölksyra och bättre syreupptag. De påskyndar även återhämtning.

Aminosyrorna
Aminosyran L-arginin har tillsatts eftersom den hjälper kroppen att rensa ut den ammoniak som bildas då kroppens proteiner bryts ner. Aminosyran främjar även blodcirkulationen när du tränar, ökar nivåerna av tillväxthormon medan du sover, spelar en viktig roll för muskeltillväxt och främjar fettförbränning, något som de flesta som tränar eftersträvar. Man har även tillsatt aminosyrorna L-leucin, L-valin och L-isoleucin, även kallade grenade aminosyror, som ökar proteinsyntesen, motverkar muskelnedbrytning, minskar mental och fysisk utmattning under träning och ger ökad muskeltillväxt och styrka.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Insektshotell

Så bygger du ett eget insektshotell

Trädgård

Fjärilar, bin, nyckelpigor och humlor i trädgården hör till sommaren. Men ibland får man hjälpa dem på traven. Och att bygga ett tillhåll för insekter är både enkelt och billigt – och du får garanterat valuta för ansträngningen.

vilda-vaxter-skola-syren

Vilda växter-skola: syren

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om den väldoftande syrenens något oväntade användningsområden.

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Hälsa

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

 

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.