Ökad rörlighet och mindre värk

Fakta

Hur fungerar EFX?
Det moderna samhället har utvecklat tusentals elektroniska hjälpmedel och underhållningsprodukter som är avsedda att göra vårt liv lättare och trevligare. Dessa produkter som t ex tv, radio, mikrovågsugn, dator, trådlös internet, mobiltelefon och lysrör orsakar elektriska störningar.

Ett armband som ger dig mer energi, ökad rörlighet och mindre värk - kan det vara möjligt? När Katrin fick prova kusinens EFX-armband var hon skeptisk. Den känslan la sig dock snabbt när hon fick effekt.

Kusinen Helena som arbetar i hälsokostbutik i Gävle hade på sig sitt armband på en släktmiddag och lät armbandet gå laget runt och alla kände effekten, mer eller mindre.
– Jag har haft besvär av stelhet i kroppen och märkte nästan direkt att rörligheten ökade, berättar Katrin. Hon är en 38-årig, ensamstående tvåbarnsmamma som länge har haft besvär med foglossningsskador, stelhet och värk i rygg och axlar.  Denna värk har gjort att sömnen blivit lidande och det har givetvis påverkat hennes ork under dagtid.

Hjälpt av träning
Katrin arbetar som resesäljare, vilket innebär mycket stillasittande och monotona rörelser.
– Träningen har hjälpt mig, förklarar hon. Jag tränar Nordic Power (en form av bodypump), box, spinning, löpning och har även tagit upp slalomåkningen igen. Men min ökade stelhet i kroppen har begränsat mig. Jag har inte kunnat ta ut rörelserna fullt ut och det har varit så illa att jag knappt kunnat ta på mig strumporna själv!

 

"Ovanlig känsla att kunna vända sig i sängen"
Efter att katrin fått pröva Helenas EFX-armband så traskade hon in på Hälsokraft i Bollnäs och köpte sig ett eget.
– Redan första dagen kände jag effekt. Under träningspasset kunde jag göra mycket djupare benböj än tidigare men jag tänkte att det var en ren tillfällighet. Första natten hade jag svårt att sova - det var helt enkelt en ovanlig känsla att kunna vända sig i sängen utan att det gjorde ont. Jag tänkte att även det var en tillfällighet. Följande nätter sov jag som en stock, vilket jag verkligen inte brukar göra. Stelheten, som brukar vara min trogna följeslagare, började lätta och jag började inse att det här fungerar - på riktigt!

Blivit av med värken
Karin har länge haft problem med stel käke vilket gett henne både huvud- och nackvärk. Nu är även detta borta.
– Allt arbete vid datorn har gett mig knäppningar och värk i axlarna.  Det är också borta.  Med mitt EFX-armband får jag ut mer av min träning då jag kan ta ut rörelserna bättre och köra mycket hårdare. Jag har blivit av med min gamla värk. Den värk jag har nu är bara träningsvärk och den är ju underbar att ha.

"Värt varenda krona"
– Den allra största hälsovinsten är ändå att jag sover mycket bättre. Det har gjort mig piggare och jag är så lycklig över att jag fått tillbaka min smidighet och energi. Mitt EFX-armband tar jag aldrig av mig. Be mig inte förklara hur det fungerar. Det funkar på mig och det är värt varenda krona!

Av Johanna Gustafsson


Fakta

Hur fungerar EFX?
Det moderna samhället har utvecklat tusentals elektroniska hjälpmedel och underhållningsprodukter som är avsedda att göra vårt liv lättare och trevligare. Dessa produkter som t ex tv, radio, mikrovågsugn, dator, trådlös internet, mobiltelefon och lysrör orsakar elektriska störningar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning