Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Olga Rönnbergs zucchinibiffar

Foto: Frida Wismar

Olga Rönnbergs zucchinibiffar

Boken "Olgas mat" går ut på att erbjuda recept på rätter som både smakar gott och ger energi för att man ska klara av träning och vardagsliv.
Alla rätterna är näringsberäknade och därför är det en bok som passar den som behöver mer kontroll över intaget och inte vill krångla till det alltför mycket.
Kureras reporter Emma V Larsson testar biffarna och ger sitt omdöme.

Omslag olgas mat

Foto: Kristian Pohl

 

Det här receptet kommer från Olga Rönnbergs bok ”Olgas mat” utgiven av Fitnessförlaget.

Läs också: Olga Rönnberg: "Man måste hitta balansen mellan träning, mat och resten av livet"

Portioner: 4

Ingredienser

4 zucchini (cirka 300 g)
400 g kycklingfärs
4 ägg
1 ¼ dl riven ost, 10 procent
4 msk olivolja
500 g körsbärstomater
4 msk smulad fetaost
salt efter smak

Läs också: Här är 10 skal du bör äta

Gör så här

Riv zucchinin grovt och krama ur vätskan. Blanda med färsen, ägget och osten. Forma små biffar och stek i oljan, cirka 2 minuter per sida. Servera med halverade tomater och smulad feta.

Protein: 35 g, Kolhydrater: 10 g, Fett: 27 g, Kcal: 470

Läs också: Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Emma v larsson med tallrik hemlagad biffEmmas omdöme

 

Hälsofaktor
Hälsofaktorn är hög eftersom rätterna som presenteras är näringsberäknade. Olga går också igenom cravings och sötsug, varför du inte ska banta och hur du planerar din kost efter din träning. Hon skriver även om matstrategier när frestelser lockar.
Betyg: 5 av 5

Bildlig lockelse
Mycket grönt och fräscht med betoning på enkelt upplägg utan krusiduller – vilket också syns i bilderna. Jag saknar bilder på varje rätt.
Betyg: 3 av 5

Tydlighet/krånglighet
Recepten är enkla att följa och det finns avsnitt för frukost, mellanmål, lunch och middag. Ingredienserna är inte så många.
Betyg: 4 av 5

Förfarande och smak
Zucchinibiffarna var enkla att göra och ser mycket aptitliga ut. Jag kände att receptet blev lite väl enkelt i fråga om såväl kryddning som tillbehör. Det löste jag med chili, vitlök, en stor sallad vid sidan om och fetaoströra. Då blev biffarna mycket goda. Lite slätstrukna annars i min mening.
Betyg: 3 av 5

Slutsats: ”Användbar, men jag är nog inte målgruppen”
Den här boken fungerar bra som inspiration till min egen matlagning. Jag saknar nämligen en del tillbehör till måltiderna som känns lite knapphändiga emellanåt. Men att använda ett recept som grund och sedan utveckla det med egna idéer är en rolig utmaning. Däremot tror jag att det kan vara en bok som passar perfekt för den som vill ha stenkoll på sitt matintag – samt att lära sig laga mer hälsosamt. Jag är nog egentligen inte målgruppen, eftersom kaloriberäkningen tar bort lite av min matlagnings-lust. Jag gillar emellertid Olgas grundbudskap: att vi ska äta vanlig, bra mat i lagom mängd. Det handlar inte om dieter, utan om att ha en kropp som orkar och klarar av vardagen. Det känns som en bok som kan användas mycket av många, snarare än att bara vara snygg på hyllan – för SÅ snygg och glassig är den inte. Vilket nog inte är meningen heller. Zucchinibiffarna kommer jag dock rekommendera vänner att göra och jag ser fram emot att testa frukostrecepten.

Fler recept på goda biffar?
Varsågod!
Butternutpumpa- & halloumibiffar
Rödbetsbiffar med fetaostcreme och valnötter
Morotsbiffar med ingefära
Zucchinifritters med salsa 
Våriga zucchiniplättar till helglunchen

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.