Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Fakta

Antalet personer som strävar efter att äta helt eller delvis vegetarisk har ökat kraftigt sedan 2013, visar en ny mätning.

Var femte person, 22 procent, planerar att äta mindre kött den närmsta tiden, och var tredje svensk äter redan vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

En av tio personer äter eller försöker äta uteslutande vegetariskt. Bland de yngre är siffran ännu högre. Särskilt kvinnor är mer inställda på att äta mera grönt i framtiden.

Orsaken bakom den växande vegotrenden tros vara att miljö och hälsa har blivit allt viktigare - och allt mer uppmärksammat. Men vill man undvika näringsbrister bör man ersätta det man utesluter, inte bara välja bort det.
Här kan du läsa mer om näringen du som vego bör vara noga med att få i dig.
Källa: Sifo, Demoskop.

Vår medvetenhet kring kostens betydelse för hälsan har aldrig varit större.
Allt fler väljer att äta vegetariskt, åtminstone då och då – och myten om att vegomat är tråkig håller, minst sagt, på att förändras.
Och, även om Kurera inte på något sätt menar att etiketter behövs, benar vi ändå ut de olika sätten att vara vego – eller nästan vego på. 

Allt fler börjar så smått att prova på en mer vegetarisk livsstil. Men vad är vad Egentligen?
Det får du veta här.

► Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

 

Sex sätt att vara ”vego” på:

1. Flexitarian
En flexitarian har som mål att äta mer vegetariskt, men äter fortfarande kött, eller kanske åtminstone fågel, fisk och skaldjur. Ett exempel på hur man kan bli flexitarian är att införa en köttfri dag i veckan. Köttfri måndag, är ett initiativ som syftar till att uppmuntra fler att äta mindre kött och mer vegetariskt – något som den före detta Beatles-medlemmen Paul McCartney gjort mycket för att sprida världen över. Flexitarian är en påhittad term som på ett mer lekfullt sätt vill få fler att ta ett första steg mot att äta en mer vegetarisk kost.

► Läs också: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

2. Vegetarian
En vegetarian äter inget som härstammar från djurriket. Egentligen. Men – i praktiken brukar man i Sverige, och många andra delar av världen, kalla sig vegetarian om man inte äter kött, fisk och skaldjur – men fortfarande använder mjölkprodukter och/eller ägg.

3. Lakto-ovo-vegetarian
Den korrekta termen för den som undviker kött men lagar mat med mejeriprodukter och ägg är lakto-ovo-vegetarian.
Idag finns det många alternativ till animaliska mejeriprodukter och ostar, för den som vill anpassa lakto-ovo-vegetariska recept. Vill du äta ost är det viktigt att känna till att de flesta ostar innehåller löpe som utvinns ur kalvens eller oxens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteinet. Det vegetabiliska alternativet till löpe heter ystenzym (mikrobiellt löpe) och utvinns ur svamp. Det står alltid i innehållsförteckningen om osten innehåller löpe eller ystenzym så håll koll i butiken.

► Läs också: Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer

4. Laktovegetarian
Om man väljer bort ägg, men inte mjölkprodukter ur sin kost är den korrekta termen laktovegetarian.

5. Pescovegetarian
Pescovegetarianer äter inte kött och kyckling, men fortsätter äta fisk och skaldjur. Ofta kombinerat med ägg och mejeriprodukter.

► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

6. Vegan
En strikt vegan varken äter, eller använder på andra sätt, några som helst animaliska produkter. Det innebär i praktiken helstopp för till exempel gympaskor i skinn och smågodis som innehåller gelatin. Många veganer har ett starkt engagemang för djurens rättigheter. Vissa gör det för hälsans skull och andra har en religiös övertygelse om att det är fel att använda sig av livsmedel och produkter från djurriket.

► Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Utmaningar till för att övervinnas
Många tycker att ”going vego”(eller delvis vego) verkar jobbigt. Så behöver det inte vara. Det mesta går utmärkt att laga utan animaliska ingredienser. Att baka sötsaker utan smör och ägg kan en del uppleva som lite utmanande, åtminstone i början, men det dyker upp fler och fler alternativ på butikshyllorna och det finns också många spännande recept – inte minst på Kureras receptsida.
Kokosolja har till exempel seglat upp som ett utmärkt alternativ till smör i bakning. Fiberhusk, chiafrön och psylliumfrön kan ersätta ägg – och så vidare.

► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet att undvika

Av Isabelle G Hedander

Källa: ICA.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Antalet personer som strävar efter att äta helt eller delvis vegetarisk har ökat kraftigt sedan 2013, visar en ny mätning.

Var femte person, 22 procent, planerar att äta mindre kött den närmsta tiden, och var tredje svensk äter redan vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

En av tio personer äter eller försöker äta uteslutande vegetariskt. Bland de yngre är siffran ännu högre. Särskilt kvinnor är mer inställda på att äta mera grönt i framtiden.

Orsaken bakom den växande vegotrenden tros vara att miljö och hälsa har blivit allt viktigare - och allt mer uppmärksammat. Men vill man undvika näringsbrister bör man ersätta det man utesluter, inte bara välja bort det.
Här kan du läsa mer om näringen du som vego bör vara noga med att få i dig.
Källa: Sifo, Demoskop.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.