Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

blodtrycksmätning

Olivextrakt sänkte Ingemars blodtryck

Stressigt jobb och ärftlig risk för att drabbas av högt blodtryck kan vara en farlig kombination. I 25 år har Ingemar medicinerats för högt blodtryck, ändå har värdena varit på gränsen till för höga. När han började äta kosttillskottet Sangin sjönk blodtrycket äntligen till normalnivå.

När Ingemar Herrmansson fick beskedet att han hade för högt blodtryck för 25 år sedan kom det inte direkt som någon överraskning. Både hans mamma och morfar hade drabbats svårt av stroke och i princip alla släktingar på hans mammas sida hade haft högt blodtryck. Med en sådan familjehistoria var det viktigt att ha koll på blodtrycket.

"Har fullt upp och gillar det"
Ingemar berättar att han och hans fru driver en bygghandel i Kalmarregionen sedan 30 år tillbaka. Som egenföretagare måste man jobba hårt för att överleva. Att han dessutom är bonde och har 120 hektar mark och en massa får att sköta om gör ju inte vardagen mindre stressig.
– Jag har fullt upp och gillar det, säger Ingemar och skrattar.
Intresset för gamla bilar är också stort. Han äger en Chevrolet 57-års modell och tre bilar av märket Opel från 60-talet.
– Vår grabb har också två veteranbilar så det finns alltid något att meka med.
Det är svårt att förstå hur Ingemar hinner med allting. Men finns viljan så är det inga problem, menar han.
– Jag trivs och vill fortsätta att vara bonde så länge jag orkar.

 

Läkaren tyckte att trycket var för högt
Ingemar har genom åren gått på regelbundna kontroller för sitt blodtryck. Det som oroat honom lite är att det har legat på övre gränsvärdena hela tiden. Han har haft 145/90 och läkaren tycker att det har varit lite i överkant, men inte så mycket att han har behövt byta läkemedel.
– Jag har inte velat äta starkare blodtrycksmediciner med tanke på risken för biverkningar, säger Ingemar och skakar på huvudet. Samtidigt vet jag att man bör se upp eftersom det kan vara farligt att gå med för högt blodtryck.
För ungefär ett halvår sedan satt Ingemar och bläddrade i ett reklamblad. Han fick se en annons för ett preparat med olivbladsextrakt. Han läste att det skulle vara bra för hjärt- och kärlhälsan och kunde hjälpa till att sänka blodtrycket.
– Jag blev jätteintresserad och tänkte att jag kunde få hjälp att sänka mitt blodtryck på naturlig väg.

Blodtrycket sjönk
Ingemar köpte en ask och började äta en tablett varje morgon tillsammans med sin blodtrycksmedicin.
– Jag har en blodtrycksmätare hemma och kollar regelbundet trycket. De första två månaderna hände ingenting, men när jag hade ätit Sangin i tre månader sjönk plötsligt blodtrycket till 130/80 och har legat där sedan dess.
Ingemar menar bestämt att han inte gjort några andra förändringar, varken när det gäller kost, motion eller livsstil.
– Jag är helt säker på att det är Sangin som fått mitt blodtryck att bli normalt.

Av Sara Hedman


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.