Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nya rön: Olivolja kan skydda mot demenssjukdom

Enligt en ny studie kan nu ytterligare en grupp sjukdomar läggas till listan på de sjukdomar som motverkas av olivolja. Den här gången är det demens och allmän nedsättning av den kognitiva funktionen som sägs kunna förhindras. 

Om man ska tro ny forskning bör alla lägga till extra virgin olivolja till sin diet – detta i syfte att hålla hjärnan ung. Den kallpressade olivoljan är rik på skyddande antioxidanter och är sedan tidigare känd för sina många hälsofördelar. Bland annat anses den motverka sjukdomar kopplade till åldrande, då särskilt hjärt-kärlsjukdom men nu visar forskning att oljan även kan bidra till att bevara minnet och att skydda hjärnan mot demenssjukdomar.

Skyddar mot fontallobsdemens
Resultaten i djurstudien som publicerades i tidskriften Aging Cell är de första som tyder på att olivolja kan skydda mot frontallobsdemens. En form av demens som  påverkar områden i hjärnan nära öronen och pannan. Symtom uppstår vanligtvis mellan 40 och 65 år och yttrar sig bland annat som  personlighets- och beteendeförändring, svårigheter med tal och skrift men det kan även visa sig som försämrat minne och nedsatt förmåga att lära av tidigare erfarenhet. Även Alzheimers sjukdom är en form av demens som främst påverkar hippocampus, hjärnans minnescenter.

LÄS OCKSÅ: Peter Wilhelmsons nya bok  ska hjälpa till att rädda vår hjärnhälsa

Öppnar upp för nya möjligheter
Den senaste forskningen ger ytterligare en ledtråd till varför olivoljan kan bidra till att motverka kognitiv degeneration. ”Olivolja har varit en del av vår diet under mycket lång tid och har många gynnsamma effekter på hälsan, av orsaker vi ännu inte helt förstår," säger en av forskarna bakom studien som menar att insikten om att oljan kan skydda mot olika former av demens öppnar upp nya möjligheter att lära sig mer om vad det är som gör att olivoljan skyddar hjärnan.

 

LÄS OCKSÅ: Folatbrist kan orsaka fler problem än tidagare känt

Skyddade mot Alzheimer
Tidigare forskningsarbete på möss med anlag att utveckla Alzheimers sjukdom visade att olivolja skyddade unga möss från att utveckla minnes- och inlärningssvårigheter när de åldrades. När forskarna tittade på hjärnvävnad från de möss som matats med olivolja fann man inga tecken på exempelvis plack – de proteiner som klibbar ihop kommunikationskanalserna i hjärnan – istället såg djurens hjärnor helt normala ut.

LÄS OCKSÅ: Trimma hjärna och minne med rätt näring

Ska undersöka om det kan bidra till att reversera
När forskarteamaet bakom studien undersökte hjärnvävnad från möss som matats med olivolja kom de fram till att den goda hjärnfunktionen troligen berodde på en bättre synapsfunktion hos de möss som fått olivolja. Något som i sin tur förknippades med högre nivåer än normalt av ett visst protein känt för att spela en viktig roll för bibehållandet av friska synapser.

Teamet planerar nu att utforska vad som händer när man ger kallpressad extra virgin olivolja till äldre djur som börjat visa tecken på nedgång i den kognitiva förmågan för att se om det kan bidra till att vända utvecklingen.

Av redaktionen

Källa: Medical News today


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.