Annons
Annons

Om manligt klimakterium – och annat du inte visste om testosteron

I väst är brist på testosteron inte ovanligt. Några anledningar till brist är övervikt, högre alkoholkonsumtion samt kost rik på socker och ersättningsprodukter. Hormonet sjunker också med åldern och var femte man över 60 år uppskattas ha testosteronbrist, något som ofta leder till nedstämdhet, trötthet samt minskad sexlust och muskelmassa. Här får du veta mer om varför testosteron är viktigt.

Redaktionen

6 december, 2015
Om manligt klimakterium – och annat du inte visste om testosteron
Dela inlägget

I väst är brist på testosteron inte ovanligt. Några anledningar till brist är övervikt, högre alkoholkonsumtion samt kost rik på socker och ersättningsprodukter.
Hormonet sjunker också med åldern och var femte man över 60 år uppskattas ha testosteronbrist, något som ofta leder till nedstämdhet, trötthet samt minskad sexlust och muskelmassa.

Här får du veta mer om varför testosteron är viktigt.

Det manliga könshormonet testosteron är involverat i en rad funktioner och faktiskt viktigt för både kvinnor och män. I den här artikeln fokuserar vi dock mest på den manliga synvinkeln.

Läs också: Lilla guiden till hormoner

”Andropaus” – en normal del av manligt åldrande
Testosteron bildas till största delen i testiklarna och produktionen sätter igång när pojkar kommer i puberteten och ökar sedan successivt för att nå sin topp när mannen är runt 20 år. En långsam minskning av testosteron är en normal del av åldrandet. Det kallas ”andropaus” och kan ses som ett manligt klimakterium. För många män orsakar det inte några större problem medan andra kan få stora besvär med mindre sexlust, trötthet och depression.

Läs också: Tre sätt att öka ditt testosteron naturligt

Låga nivåer kan ge benskörhet
Förutom symtom som minskad muskelmassa och nedsatt sexlust kan även benskörhet drabba män med lågt testosteron. När testosteronnivåerna sjunker kan skelettet bli svagare och du drabbas lättare av benbrott.

Läs också: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan

Testosteron och sexlust
En minskning av testosteronet påverkar inte alltid sexlivet, men det kan göra det svårare för kroppen att bli upphetsad. Vissa män kan märka en nedsatt sexlust, medan andra kan tappa intresset för sex helt. Lågt testosteron kan även göra det svårare att få eller behålla erektionen.

Läs också: Erektionsproblem – ett vanligt tecken på hjärt-kärlsjukdom

Testosteron och humör
Vissa män får problem med att humöret går upp och ner och det är vanligt med irritation och aggressivitet. Man kan även drabbas av koncentrationsproblem och orkeslöshet. Man ska emellertid vara medveten om att sådana symptom även orsakas av andra sjukdomar eller hälsoproblem.

Läs också: Har du gubb-PMS? Du kan ha testosteronbrist!

Testosteron och infertilitet
Testosteron påverkar produktionen av spermier. När testosteronnivån är låg kan antalet spermier också vara låg och utan tillräckligt med spermier är det svårare att få barn.

Läs också: Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par

Orsaker till att testosteronet minskar
En naturlig minskning av testosteronnivåerna hör till åldern. Stress sätter indirekt ner förmågan att producera tillräckligt med manligt könshormon men brist kan även orsaka eller orsakas av sjukdom. Låga nivåer gör att kroppsfettet ökar vilket ökar risken för bukfetma som är en riskfaktor för högt blodtryck, typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Testa ditt testosteron!
Känner man att man kan vara i riskzonen för lågt testosteron kontaktar man sin vårdcentral.
Testosteron mäts vanligen med ett blodprov tidigt på morgonen när nivåerna är som högst. Normala nivåer för friska män ska ligga inom området 12-40 nmol/l.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Behandling vid brist
Om du har låga nivåer och besvärliga symtom kan en läkaren skriva ut medicin. Man kan få testosteron som gel som man smörjer på huden eller sprutor som man får var tredje månad. Det är emellertid inte alla som behöver behandling och om nivåerna bara är lite för låga kan man få god hjälp av naturliga tillskott som vitaminer och mineraler samt tänka på sin livsstil och kost.
Testosteronproduktionen ökar om du har mycket muskler och lite kroppsfett och styrketräning anses vara ett av de mest effektiva sätten att öka produktionen.
Produktionen ökar även om du sover tillräckligt (gärna 8-9 timmar per natt), har tillräckliga nivåer av D-vitamin och zink (ät gärna tillskott), äter fett samt slutar stressa.
Brist på sömn, D-vitamin och zink samt för mycket av stresshormonet kortisol, för stort proteinintag samt stor konsumtion av alkohol minskar produktionen. Även stor alkoholkonsumtion (drar zinket ur kroppen) samt fetma, det vill säga hög halt kroppsfett minskar produktionen (samt ökar dessutom det kvinnliga könshormonet östrogen).

Läs också: Mer testosteron och mindre kramp med magnesium

Vem bör inte ta testosteron?
Män som har eller har haft prostatacancer, dåligt kontrollerad hjärtsjukdom, obehandlad sömnapné eller för många röda blodkroppar bör inte öka sitt testosteron. När man får läkemedel för att öka testosteronet går man på regelbunda läkarkontroller för att kontrollera PSA-värde (prostataspecifikt antigen) och blodvärde.

Läs också: ”Du behöver inte få fingret för att kolla prostatan”

Av Redaktionen

Få tips på hur du boostar ditt testosteron naturligt:
Sur och småfet? Här får du veta varför
Mer testosteron och mindre kramp med magnesium
Tre sätt att öka ditt testosteron naturligt

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Symtom på testosteronbrist

• Dåligt humör som irritation och ilska
• Sömnproblem
• Svettningar och vallningar
• Minskad kropps- och ansiktsbehåring
• Små, mjuka testiklar
• Utebliven pubertetsutveckling
• Nedsatt sexlust och sexuell förmåga
• Minskad förekomst av morgonerektion
• Minskad muskelmassa och svårighet att bygga muskler
• Bukfetma
• Nedsatt energi, trötthet
• Ökat sömnbehov
• Koncentrationssvårigheter
• Nedstämdhet

Annons
Annons