Omega-3 kan förhindra allergi hos nyfödda | Kurera.se

Omega-3 kan förhindra allergi hos nyfödda

Antalet barn som föds med eller utvecklar allergier har ökat de senaste decennierna. Vad det beror på kan inte forskarna säga med säkerhet, men det finns olika teorier. Studier har visat att barn till kvinnor som tar fiskolja med fria omega-3-fettsyror under graviditeten är mindre benägna att utveckla allergier och eksem.

Astma och allergier hos barn har ökat under de senaste 25-30 åren. I dag har så många som ett av tre barn någon form av allergi. När små barn blir allergiska handlar det oftast om något de inte tål i maten. Allra vanligast är att barn utvecklar en mjölkallergi. Men pollen- och pälsdjursallergi är också vanligt förekommande. Ofta försvinner mjölkallergin innan barnet fyllt tre år och äggallergi vid sex-sju år. Men barnen kan dessvärre få tillbaka sin allergi senare i livet – och då i en annan form, som pälsdjurs- eller pollenallergi. En nötallergi kan dock finnas kvar hela livet.
Allergiska reaktioner uppstår är när kroppens immunförsvar tror att ett ofarligt ämne är farligt. Ämnet som kroppen reagerar på kallas för allergen och när kroppen överreagerar på allergenen bildas allergi-antikroppar och allergin uppstår.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 - All info du behöver om omega-3 fettsyror

 

Miljö och ärftlighet
Flera decenniers studier har visat att allergier ofta är ärftliga. Om en av föräldrarna har en allergi ökar risken till cirka 25 procent att barnet ska få allergi. Om båda föräldrarna är allergiska fördubblas risken. Och om föräldrarna har flera allergier så ökar risken till hela 70 procent. Men är ingen av föräldrarna allergiska så minskar riskerna till runt tio procent.
Forskarna har olika förklaringar till vad de senaste decenniernas ökade allergier kan bero på. En förklaring som funnits länge är den så kallade bondgårdsflora-teorin. Den grundar sig på att barn som växer upp ute på landet där det finns kor, hästar, får och andra djur i ladugården exponeras för en bakterieflora som stärker barnens motståndskraft, vilket gör att de utvecklar färre allergier eller inga alls. Och eftersom inte lika många barnfamiljer lever på det viset i dag utsätts inte barnen för mångfalden av bakterier när de är små.

 

LÄS OCKSÅ: Vad är en allergi egentligen?

Instängda hus
En annan teori är att vi skandinaver lever för instängt under vinterhalvåret. Det vill säga, vi är inte ute i friska luften tillräckligt mycket, vi har alldeles för rent hemma, våra hus är väl isolerade och vi vädrar inte tillräckligt mycket. Allt detta bidrar till att vi inte exponeras för bakterier som vi faktiskt skulle må bra av.
En grupp svenska forskare vid Linköpings universitetssjukhus har intresserat sig för en annan förklaring till varför allergier ökar. De har undersökt om höga nivåer av omega-3 i blodet hos gravida kvinnor, men också hos små barn, kan bidra till färre allergier och bättre hälsa i tonåren.

LÄS OCKSÅ: Elva myter och missförstånd om omega-3

Fria omega-3-fettsyror
År 2009 gjordes en studie på 145 gravida kvinnor som gavs Bio-Marin Plus, ett omega-3-tillskott med fettsyrorna EPA och DHA. Bio-Marin Plus är en högkoncentrerad fiskolja med fria fettsyror som kroppen har lätt att ta upp, även av personer med nedsatt förmåga att absorbera fett, till exempel de som har någon form av inflammation i tarmen. Bio-Marin Plus innehåller även folsyra och vitamin B12. Produkten har gått igenom flera olika reningsprocesser och ligger långt under lagstadgade gränser för föroreningar. Fiskoljan är vetenskapligt dokumenterad och tillverkas under läkemedelsstandard.

LÄS OCKSÅ: Allergifri – utan medicin

Prisad studie
Studien från 2009 visade att de mammor som fått kosttillskottet under graviditeten födde barn som hade en bättre hälsa än de mammor som inte fick fiskoljan medan de väntade barn. År 2011 följde forskarteamet i Linköping samma kvinnor som nu hade barn upp till två år. Catrin Furuhjelm, överläkare på Barnkliniken Linköping, och en av forskarna i båda studierna säger:
– Vår studie gjordes på barn som redan från början hade ökad risk för allergi i barndomen. Tidigare forskning hade visat lägre halter av omega-3 i bröstmjölken hos mammor till barn med allergi och vi ville se om vi kunde påverka halten omega-3 i bröstmjölk och därmed också allergiförekomst.

– I vår grupp fanns det allergi hos både barn till mödrar som ätit omega-3 och barn till mödrar som fått placebo. De barn vars mammor fått tillskott av omega-3 hade dock lindrigare symtom och färre positiva allergitester än barnen i placebogruppen. Studien var liten och man måste göra fler liknande studier för att det ska leda till allmängiltiga råd. Jag vill poängtera att när man är gravid skall man följa Livsmedelverkets råd om kosten.
Resultatet av den senare studien belönades med Stora Barnmedicinpriset.

LÄS OCKSÅ: 10 fakta om mjölkproteinallergi respektive laktosintolerans 

Mindre fisk än rekommendation
Gravida och ammande kvinnor rekommenderas att undvika viss typ av fisk på grund av de  höga halter av toxiner som finns i många fiskar. Det kan innebära att de har brist på omega-3-fettsyror. För att få i sig omega-3 kan att ett dagligt tillskott av fiskolja var en god idé att ta.

 

Forskare vid Karolinska Institutet har nyligen publicerat en artikel i The Journal of Allergy och Clinical Immunology, som beskrev en analys av 940 barns blodprov. De barn som vid åtta års ålder hade höga nivåer av omega-3-fettsyror i blodet hade bättre förutsättningar att ha en god hälsa vid 16 åra ålder än de barn som hade haft lägre nivåer av de essentiella fettsyrorna i blodet när de var åtta år gamla.'

LÄS OCKSÅ: atopisk allergi

Mer godis än fisk
I Sverige äter vi fisk i snitt 1,4 gånger per vecka, vilket är långt under Livsmedelsverkets rekommendation. Och ju yngre vi är desto mindre fisk äter vi. Vad som är anmärkningsvärt är att svenska hushåll konsumerar ungefär fem gånger så mycket godis som fisk och skaldjur under en vecka. Det visar rapporten Sjömat i Sverige 2017.
Våra kroppar kan inte själva tillverka omega-3-fettsyror utan dessa måste tillföras via kost eller kosttillskott. Experter rekommenderar ett dagligt intag av 250 milligram fiskolja för hjärt-kärlhälsan.
Att inta Bio-Marin dagligen kan ge samma hälsofördelar som att äta fisk fem gånger per vecka, har en finsk studie visat. Tillskott av de fria fettsyrorna i Bio-Marin sänkte triglyceridvärdet i blodet lika effektivt som intag av fisk fem gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Expertens tips för dig med PMS! 

Även mot PMS
Andra studier på fiskoljetillskottet Bio-Marin Plus visade att kvinnor med PMS-besvär som buksmärta, illamående och humörsvängningar får en signifikant förbättring när de tar fiskolja.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

 

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.