Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Omega-3 tycks kunna dämpa psykiska störningar

Fiskolja tycks minska risken att utveckla psykisk sjukdom hos ungdomar i riskzonen.
I alla fall enligt en liten dansk undersökning.
Nu tycker en dansk psykiatriprofessor att unga människor i riskgrupper bör behandlas förebyggande med omega-3-fettsyror.

I en studie delades 81 ungdomar mellan 13 och 25 år upp i två grupper, varav den ena gruppen under tolv veckor behandlades med fiskolja och den andra gruppen med placebo. Deltagarna följdes sedan upp efter ett respektive sju år.

► Läs också: Därför ska du äta fiskolja

Markant skillnad
Efter sju år hade 40 procent i placebogruppen utvecklat någon typ av psykos eller störning. I gruppen som behandlats med fiskolja var det efter sju år endast tio procent som efter sju år utvecklat en psykisk störning.

 

► Läs också: Johannesört utmanar SSRI-preparat vid psykisk ohälsa

Bör användas på riskgrupper menar professor
Även om undersökningen är liten har den mottagits väl på flera håll, bland annat i Danmark och studieländerna.
Den danske psykiatriprofessorn Poul Videbech, vid Psykiatrisk Center Glostrup, uttalade sig till exempel efter att ha läst studien. Till sajten Videnskab.dk (Vetenskap - reds anm.) sa han bland annat att han anser att unga människor i riskgrupper hädanefter bör behandlas förebyggande med omega-3-fettsyror.

Läs också: Koppling mellan brist på omega-3 och beteendeproblem

"Visar på en markant effekt"
Även överläkaren Ulrik Haar är positiv och menar att en sådan billig och förebyggande behandling borde bli en del i behandlingen.
Samtidigt påpekar han att det troligen rör sig om en viss grupp som har nytta av fiskoljan, uppger tidningen Läkemedelsvärlden.
– Men fiskolja är hälsosamt och studien visar på en markant effekt så den borde vara en del av standardbehandlingen för den här utsatta gruppen, säger han till sajten Videnskab.

► Läs också: Idrott skyddar mobbade pojkars mentala hälsa

Brist bör undvikas
Att omega-3-fettsyror är viktiga för hjärnans utveckling vet man sedan tidigare.
Bland annat har de en antiinflammatorisk effekt i hjärnan och skyddar hjärnans celler.
Flera studier har tidigare visat att brist kan leda till psykisk störning, skriver tidningen.

 

► Läs också: Örterna som ökar det psykiska välbefinnandet

Tidigare studie: Omega-3 skyddar mot psykisk sjukdom
Behandling med omega 3-fettsyror kan vara till nytta vid ett flertal psykiatriska sjukdomar, menar även forskare vid Medizinische Universität i österrikiska Wien som i en studie har visat dramatisk lindring av schizofreni med tillskott av fiskolja, det vill säga omega-3-fettsyror. Studien visar att tillskott av bara ett gram omega-3-fett per dag verkar kunna skydda mot schizofreni - och överlag mot insjuknande i psykisk sjukdom.
Studien är dubbelblind, anses väldesignad - om än relativt liten - och resultatet var tydligt. Färre patienter med milda psykotiska symtom drabbades av psykossjukdom om de behandlades med omega 3-fettsyror, skriver Dagens Medicin.

Vill du läsa mer?
Här hittar du fler artiklar om omega-3-fettsyror.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.