Annons
Annons

Minskad risk för cancer med optimala D-vitaminnivåer

Låga D-vitaminnivåer är kopplat till högre risk att utveckla vissa cancerformer, enligt en ny studie. Medan höga nivåer var förknippade med en 20 procent lägre risk för cancer.

Redaktionen

23 september, 2018
Minskad risk för cancer med optimala D-vitaminnivåer
Dela inlägget

Låga D-vitaminnivåer är kopplat till högre risk att utveckla vissa cancerformer, enligt en ny studie. Medan höga nivåer var förknippade med en 20 procent lägre risk för cancer.

D-vitamin framställs av huden när den exponeras för solljus och kan även erhållas genom vissa livsmedel samt från kosttillskott.

Övervakades i 16 år
Forskare analyserade data från 33.736 personer i åldrarna 40-69 år. Deltagarna fick lämna blodprover och klassificerades i fyra grupper, från de lägsta till högsta nivåerna av D-vitamin. De övervakades därefter i i genomsnitt 16 år, under den tiden registrerades 3 301 nya fall av cancer bland deltagarna.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

20 procent lägre risk
Efter att ha justerat för flera kända riskfaktorer, såsom ålder, vikt, fysisk aktivitet, rökning, alkoholintag och kostfaktorer, fann forskarna att höga nivåer av D-vitamin var förknippade med en 20 procent lägre risk för cancer hos båda män och kvinnor.

Högre D-vitaminnivåer tycktes erbjuda den tydligaste fördelen för att minska risken för levercancer – särskilt hos män. Forskarna fann ingen koppling mellan höga D-vitaminhalter och lung- eller prostatacancer.

LÄS OCKSÅ: Ammar du? Då behöver du troligen mer D-vitamin

Oklart hur det fungerar
Det är inte klart på vilket sätt D-vitamin minskar risken för cancer, men vissa faktorer kan förklara sambandet. Exempelvis har tidigare forskning föreslagit att D-vitamin har en antiinflammatorisk effekt och kan störa cancercellvägarna. Dessutom är människor som tenderar att leva hälsosammare ute oftare och därmed utsatta för mer sol.

LÄS OCKSÅ: Allt fler får diagnosen D-vitaminbrist

Finns en övre gräns
Att ta extra D-vitamin för att höja redan normala nivåer tycks dock inte erbjuda mer skydd. Forskarna noterade att det verkar finnas en gräns för D-vitaminets inverkan på cancer. Det ger inte ytterligare fördelar att öka en persons D-vitamin till över 20 nanogram per milliliter i blodet, vilket är den mängd som anses tillräcklig för god hälsa.

Av redaktionen

Källa: Harvard health

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons