Annons
Annons

Oroande stor förskrivning av opioider till artrospatienter

Trots att opioider inte finns med på listan över rekommenderade behandlingar vid artros, fick var fjärde artrospatient i Skåne dessa beroendeframkallande läkemedel utskrivna på recept under 2015.

Redaktionen

30 augusti, 2019
Oroande stor förskrivning av opioider till artrospatienter
Dela inlägget

Trots att opioider inte finns med på listan över rekommenderade behandlingar vid artros, fick var fjärde artrospatient i Skåne dessa beroendeframkallande läkemedel utskrivna på recept under 2015.

Alarmerande höga siffror enligt forskarna bakom en ny studie som undersökt läkemedelsförskrivningen. När det kommer till artros finns i dagsläget inga läkemedel som påverkar sjukdomsförloppet, här efterlyser experterna mer forskning.

Var fjärde patient
Studien utgick från register med patienter i Skåne över 35 år som fått diagnosen knä- eller höftledsartros någon gång under 1998-2015 – totalt 82 379 personer. Genom att jämföra dessa uppgifter med data från svenska Läkemedelsregistret, kunde forskarna se hur många av dem som fått något opioidpreparat förskrivet mellan den 1 november 2014 och till den 31 oktober 2015. Och resultaten visade att det rörde sig om 24 procent det vill säga nästan var fjärde artrospatient.

Studien visade också att minst 12 procent av all ny opioidförskrivning görs till patienter med artros. Det var framför allt förskrivning av kodein, tramodol, oxikodon och morfinpreparat.

LÄS OCKSÅ: Artros: Hur behandlar man artros?

Starkt beroendeframkallande
Resultatet är anmärkningsvärt menar forskarna då opioider är beroendeframkallande preparat och inte finns med på listan över rekommenderade behandlingar vid artros, annat än i extremfall eller i samband med kirurgisk behandling. Men även när de räknade bort förskrivningar av opioider i samband med operation, påverkades inte resultatet i någon större utsträckning.

LÄS OCKSÅ: Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

Behöver få fler att genomgå grundbehandlng
Utmaningen är att få fler patienter att genomgå den grundbehandling som finns för den som drabbas av artros då många artrospatienter inte nyttjar den. För de som inte blir bättre av det saknas det inom sjukvården idag till stor del bra medicinska icke-kirurgiska behandlingsalternativ utöver symtomlindring. I de fall det inte räcker kan protesoperation erbjudas. En omfattande och kostsam kirurgisk behandling, som bara bör bara ges när det är motiverat.

LÄS OCKSÅ: Artros: Övningar som kan lindra din artros

Efterlyser mer forskning
”Däremellan saknar vården idag dessvärre läkemedelsbehandling som kan minska smärta och modifiera själva sjukdomsförloppet, det vill säga påverka den själva biologiska processen”. Här behövs mer forskning, säger en av forskarna bakom studien Martin Englund, professor vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus i en artikel på

Av redaktionen

Källa: Lunds universitet

Annons
Annons