Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

Könshormonet testosteron finns hos både män och kvinnor, men nivåerna är betydligt högre hos män. Det styr allt från skäggväxt och muskelmassa hos mannen till bibehållandet av manliga drag och sexuell lust. Det manliga könshormonet har också till uppgift att upprätthålla fysisk och psykisk prestationsförmåga. Testosteronet har alltså betydelse för välbefinnandet. 

Jan G Bruhn.


 

Mannens testosteronnivåer ökar kraftigt under puberteten. Det är inte förrän i 40-års åldern som nivåerna minskar på naturlig väg, och är man frisk påverkar det vanligtvis inte kropp eller sinnesstämning. Men ökad ålder, hjärt-kärlsjukdomar, sömnbrist och depression kan leda till lågt testosteron. 

– Vad som är normal testosteronnivå är svårt att säga, det är individuellt, men en låg nivå av testosteron är ofta förknippad med mindre muskelmassa och ökad fettmängd. Mannen kan också känna nedstämdhet, trötthet, irritation och ilska. Låga nivåer av testosteron kan i förlängningen öka risken att få högt blodtryck, diabetes och ökade blodfetter, säger Jan G Bruhn som är apotekare och professor i farmakognosi.

Om testosteronnivåerna av någon anledning sjunker till en nivå under den normala, känner mannen av det i form av minskad sexuell drift, men även intresset för sex sjunker. Om testosteronnivån fortsätter att sjunka minskar även förmågan att få och behålla en erektion. 

Ett tecken på testosteronbrist kan vara avsaknad av morgonerektion, men om mannen har normala nivåer och ändå saknar sexuell förmåga och lust, då har problemet med något annat än hormonnivå att göra.

LÄS OCKSÅ: Bären som främjar god hälsa

Manlighet som minskar

När en man bibehåller sina testosteronnivåer längre upp i åldern medför det mer energi och en känsla av att känna sig ung och vital.

 

En studie som publicerades av New England Research Institute visade att dagens västerländska män har en historiskt låg testosteronnivå. Den har minskat med ungefär en procent per år under perioden 1987–2002. Det vill säga, en person som var 65 år gammal år 2002 hade en 15 procent lägre testosteronnivå än en 65-åring år 1987. Orsaken till denna minskning är oklar.

Att förändra sin livsstil påverkar situationen på sikt. Den som börjar träna mår mycket bättre, för träningen gör att en lägre testosteronnivå stiger. En hälsosam kost, och framför allt ett minskat sockerintag, liksom att äta lagom mycket och att dra ner alkoholintaget ger energi, ork och lust tillbaka. Män med testosteronbrist kan också uppleva att de är mindre attraktiva och att deras ”manlighet” minskat.

För att ytterligare stödja återtagandet av normala testosteronnivåer kan örter, vitaminer och mineraler vara ett framgångsrikt tillägg.

– Vill man inte ta ett hormontillskott för att öka testosteronnivån så finns det kosttillskott som kan hjälpa till. Till exempel finns det stöd i studier att mineralet zink kan vara viktigt för produktionen av testosteron. Rapporter har visat att om mannen har zinkbrist så kan ett ökat zinkintag höja testosteronnivån, säger Jan G Bruhn.

Zink spelar inte bara en viktig roll för normal hormonproduktion, mineralet bidrar även till normal fertilitet och reproduktion.

LÄS OCKSÅ: Känslor av tacksamhet är bra för hälsan

Tillskott som komplement

Det finns forskning som visar på en koppling mellan manlig fertilitet och D-vitamin. Magnesium ger stöd till musklerna och minskar känslor av trötthet och utmattning.

En intressant ört är bockhornsklöver som länge använts inom folkmedicinen. Framför allt för att stabilisera blodsockret.

– Medicinalväxten bockhornsklöver har använts i maten för att få upp aptiten, och hade man diabetes typ-2 så mådde man bättre när man kryddade med bockhornsklöver. 

 

– Det finns också några små studier, som dock inte är övertygande, men som visar att örten har viss effekt på kolesterolet, säger Jan G Bruhn.

Att bibehålla vigör och energi längre upp i åldern är förstås något vi alla vill. Jan G Bruhn menar att detta ska ses ur ett helhetsperspektiv: Börja med att lägga om kosten och ät så hälsosamt som möjligt. Är du överviktig – ta bor överflödskilona för det ger bättre blodsocker, blodtryck och minskar på blodfetterna. Ägna dig åt någon form av fysisk aktivitet varje dag. En timmas hård träning tre gånger i veckan gör lite skillnad om du har ett stillasittande jobb – så rör dig hellre varje dag. Det är lika viktigt att minska på stressen och vara noga med sömnen.

– När vi blir äldre minskar kroppens förmåga att producera egna ämnen och även upptaget av näring reduceras. Då kan ett kosttillskott som ger ökad energi vara ett komplement, säger Jan G Bruhn.

Av Inger Palm


Bockhornsklöver

...stödjer mannens hormoner. Bockhornsklöver är känt för att motverka erektionsproblem och infertilitet och används flitigt för sina medicinska egenskaper inom kinesisk medicin och ayurveda. Den tros kunna bidra till att öka testosteronnivåerna. 


Zink främjar mannens normal fertilitet och fortplantning och bidrar till att upprätthålla blodets normala testosteronvärden. 

Magnesium är också är involverad i runt 300 processer i kroppen. Hjälper bland annat till att minska trötthet och stödja musklerna.

Vitamin D3 spelar roll i hormonproduktionen och för muskelfunktionen.

Även Bor som är ett mineral som spelar en roll i inlagring av kalcium i skelettet. Det finns studier som antyder att bor ger hormonförbättring hos män.

Forskolin är ett extrakt av örten coleus forskohili och som ökar nivåerna av den kroppsegna molekylen camp, vilken är sammankopplad med flera fördelar för ökad energiproduktion.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

Kvinna med långt hår bakifrån på sommaräng

Så skyddar du sommarhåret naturligt

Naturlig hälsa

Under sommaren utsätter vi håret för både sol, salta och klorfyllda bad och friska vindar på havet. Allt detta sliter på håret. Här delar den gröna frisörmästaren Maria Hellström  med sig av sina bästa tips för ett naturligt friskt, starkt och vackert hår – utan skadliga gifter och kemikalier.