Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

Könshormonet testosteron finns hos både män och kvinnor, men nivåerna är betydligt högre hos män. Det styr allt från skäggväxt och muskelmassa hos mannen till bibehållandet av manliga drag och sexuell lust. Det manliga könshormonet har också till uppgift att upprätthålla fysisk och psykisk prestationsförmåga. Testosteronet har alltså betydelse för välbefinnandet. 

Jan G Bruhn.

 

Mannens testosteronnivåer ökar kraftigt under puberteten. Det är inte förrän i 40-års åldern som nivåerna minskar på naturlig väg, och är man frisk påverkar det vanligtvis inte kropp eller sinnesstämning. Men ökad ålder, hjärt-kärlsjukdomar, sömnbrist och depression kan leda till lågt testosteron. 

– Vad som är normal testosteronnivå är svårt att säga, det är individuellt, men en låg nivå av testosteron är ofta förknippad med mindre muskelmassa och ökad fettmängd. Mannen kan också känna nedstämdhet, trötthet, irritation och ilska. Låga nivåer av testosteron kan i förlängningen öka risken att få högt blodtryck, diabetes och ökade blodfetter, säger Jan G Bruhn som är apotekare och professor i farmakognosi.

Om testosteronnivåerna av någon anledning sjunker till en nivå under den normala, känner mannen av det i form av minskad sexuell drift, men även intresset för sex sjunker. Om testosteronnivån fortsätter att sjunka minskar även förmågan att få och behålla en erektion. 

Ett tecken på testosteronbrist kan vara avsaknad av morgonerektion, men om mannen har normala nivåer och ändå saknar sexuell förmåga och lust, då har problemet med något annat än hormonnivå att göra.

LÄS OCKSÅ: Bären som främjar god hälsa

Manlighet som minskar

När en man bibehåller sina testosteronnivåer längre upp i åldern medför det mer energi och en känsla av att känna sig ung och vital.

 

En studie som publicerades av New England Research Institute visade att dagens västerländska män har en historiskt låg testosteronnivå. Den har minskat med ungefär en procent per år under perioden 1987–2002. Det vill säga, en person som var 65 år gammal år 2002 hade en 15 procent lägre testosteronnivå än en 65-åring år 1987. Orsaken till denna minskning är oklar.

Att förändra sin livsstil påverkar situationen på sikt. Den som börjar träna mår mycket bättre, för träningen gör att en lägre testosteronnivå stiger. En hälsosam kost, och framför allt ett minskat sockerintag, liksom att äta lagom mycket och att dra ner alkoholintaget ger energi, ork och lust tillbaka. Män med testosteronbrist kan också uppleva att de är mindre attraktiva och att deras ”manlighet” minskat.

För att ytterligare stödja återtagandet av normala testosteronnivåer kan örter, vitaminer och mineraler vara ett framgångsrikt tillägg.

– Vill man inte ta ett hormontillskott för att öka testosteronnivån så finns det kosttillskott som kan hjälpa till. Till exempel finns det stöd i studier att mineralet zink kan vara viktigt för produktionen av testosteron. Rapporter har visat att om mannen har zinkbrist så kan ett ökat zinkintag höja testosteronnivån, säger Jan G Bruhn.

Zink spelar inte bara en viktig roll för normal hormonproduktion, mineralet bidrar även till normal fertilitet och reproduktion.

LÄS OCKSÅ: Känslor av tacksamhet är bra för hälsan

Tillskott som komplement

Det finns forskning som visar på en koppling mellan manlig fertilitet och D-vitamin. Magnesium ger stöd till musklerna och minskar känslor av trötthet och utmattning.

En intressant ört är bockhornsklöver som länge använts inom folkmedicinen. Framför allt för att stabilisera blodsockret.

– Medicinalväxten bockhornsklöver har använts i maten för att få upp aptiten, och hade man diabetes typ-2 så mådde man bättre när man kryddade med bockhornsklöver. 

 

– Det finns också några små studier, som dock inte är övertygande, men som visar att örten har viss effekt på kolesterolet, säger Jan G Bruhn.

Att bibehålla vigör och energi längre upp i åldern är förstås något vi alla vill. Jan G Bruhn menar att detta ska ses ur ett helhetsperspektiv: Börja med att lägga om kosten och ät så hälsosamt som möjligt. Är du överviktig – ta bor överflödskilona för det ger bättre blodsocker, blodtryck och minskar på blodfetterna. Ägna dig åt någon form av fysisk aktivitet varje dag. En timmas hård träning tre gånger i veckan gör lite skillnad om du har ett stillasittande jobb – så rör dig hellre varje dag. Det är lika viktigt att minska på stressen och vara noga med sömnen.

– När vi blir äldre minskar kroppens förmåga att producera egna ämnen och även upptaget av näring reduceras. Då kan ett kosttillskott som ger ökad energi vara ett komplement, säger Jan G Bruhn.

Av Inger Palm


Bockhornsklöver

...stödjer mannens hormoner och finns bland annat i ett kosttillskott som heter Balans man. Bockhornsklöver är känt för att motverka erektionsproblem och infertilitet och används flitigt för sina medicinska egenskaper inom kinesisk medicin och ayurveda. Den tros kunna bidra till att öka testosteronnivåerna. 

Tillskottet innehåller även:

Zink som främjar normal fertilitet och fortplantning och bidrar till att upprätthålla blodets normala testosteronvärden. 

Magnesium som är involverad i runt 300 processer i kroppen. Hjälper bland annat till att minska trötthet och stödja musklerna.

Vitamin D3 som spelar roll i hormonproduktionen och för muskelfunktionen.

Bor som är ett mineral som spelar en roll i inlagring av kalcium i skelettet. Det finns studier som antyder att bor ger hormonförbättring hos män.

Forskolin som är ett extrakt av örten coleus forskohili och som ökar nivåerna av den kroppsegna molekylen camp, vilken är sammankopplad med flera fördelar för ökad energiproduktion.=

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.