Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Clas-Göran Svensson

Ålder: 69 år.
Bor: I Nässjö.
Yrke: VD på ett lagerhotell med 50 anställda som säljer lagerlösningar till europeiska företag.
Familj: Hustrun Elisabeth och hunden Cheva.
Så mår jag bra: Tar dagliga promenader med hunden, har en bra balans mellan jobb och fritid. Tar ofta en tur med husbilen under sommar-säsongen.

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Tre av tio svenskar lider av pollenallergi och besväras av rinnande ögon, snuva och trötthet. Symtomen kommer ibland redan i februari och pågår långt in på sommaren. När en allergisk reaktion uppstår reagerar kroppen på harmlösa ämnen som den av någon anledning tycker är farliga. Då frigörs histaminer, men också andra inflammatoriska ämnen, för att bekämpa det som kroppen tycker gör intrång. Det är frisättningen av histamin som gör att känsligheten visar sig i form av kliande ögon och täppt näsa.

Clas-Göran Svensson trodde att han fått en envis förkylning som inte ville gå över. Ögonen rann och han hade snuva. Det kunde väl han stå ut med, men att bli andfådd och trött så snart han rörde på sig kändes svårare. Den långdragna förkylningen visade sig vara en pollenallergi.

 

LÄS OCKSÅ: Så blev Mathias fri sin pollenallergi

Medicin med starka biverkningar

– Jag gick till distriktsläkaren som utan att ta några prover var väldigt klar över att det var pollenallergi. Han gav mig två olika mediciner, som inte fungerade så bra. När de inte gav någon effekt fick jag allergisprutor två gånger om året. Dessutom fick jag två olika inhalatorer för min tunga andning. De skulle användas i nödfall om jag hade svårt att andas på natten. 

– Men inte heller de hjälpte. Att jag sov dåligt berodde på att jag andades tungt. Därför var jag ofta trött på jobbet. Kanske blev jag något mindre allergisk av de olika medicinerna, men eftersom biverkningarna var så svåra kan jag inte påstå att jag mådde så mycket bättre, säger Clas-Göran.

LÄS OCKSÅ: Dessa livsmedel bör du se upp med om du är pollenallergiker

Börjar tidigt

Sprutorna blev efter en tid förbjudna på grund av de starka biverkningarna, och de andra medicinerna slutade han ta eftersom han blev så trött av dem. Clas-Göran driver ett företag med runt 50 anställda, och säljer lagerlösningar till europeiska företag. Att komma till jobbet och vara sömnig, det var både ansträngande och tråkigt. Lösningen på Clas-Görans problem kom till slut från en av de anställda som gav honom en helt naturlig tuggtablett som visade sig avhjälpa pollenallergin.

– Först var jag lite skeptisk, medicinerna hade ju inte hjälpt så varför skulle då ett kosttillskott fungera, tänkte jag? 

– Men effekten kom snabbt och det övertygade mig. Jag kunde andas bättre, svullnaden runt ögonen försvann och det slutade rinna efter ett tag. Det är nog tio år sedan som jag började med tillskottet Allmyn. Jag har skrivit in i min kalender att jag ska börja ta kapslarna den 15 februari, säger Clas-Göran och fortsätter:

 

– Oftast är det ju en halvmeter snö vid den tiden, och då kan det ju verka konstigt att börja, men jag bygger upp en buffert i kroppen för att helt slippa symtomen. För mig fungerar det, och någon gång i slutet av juli kan jag sluta med medicinen, berättar Clas-Göran.

Tillskotten som Clas-Göran tar innehåller örten perilla, som blockerar frisättningen av histamin. I kroppens mastceller – de celler som ibland kallas kroppens ”vakthundar” – finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som startar en inflammatorisk reaktion när de frigörs. Mastcellerna är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. Perilla fungerar genom att blockera histaminet så att det stannar kvar i mastcellerna och inte orsakar allergiska reaktioner.

LÄS OCKSÅ: Så kan naturen hjälpa din allergi

Älskar skog och natur

Förr reste Clas-Göran mycketl inom Europa, och när allergin var som värst jobbigt att komma på kundmöten med igensvullna ögon. Även de dagliga promenaderna med hunden kändes motiga, speciellt på våren när solen var som starkast och ögonen var irriterade. Helt symtomfri kan Clas-Göran inte säga att han är, men så gott som, för skillnaden är enorm.

– Jag älskar att vara ute med hunden i skog och mark, och den enorma tröttheten är ju helt borta. Det känns väldigt skönt. Till hösten fyller jag 70 år och behöver inte jobba lika mycket som förut. Jag bestämmer själv hur mycket tid jag vill lägga på arbetet. Min fru Elisabeth och jag reser istället en hel del på vår fritid med husbilen, säger Clas-Göran.

 

Turerna i husbilen går utmed de svenska kusterna. En favoritsträcka är den längs Göta kanal eller att köra runt på Öland. Lite Längre fram på sommaren åker de gärna ner till i Europa, och där bak på husbilen finns cyklarna som de ofta tar sig en tur med. Att cykla igenom franska och tyska vingårdar tycker han är trevligt men så länge han led av pollenallergin var det inte att tänka på.

– All utomhusaktivitet var besvärlig. Men nu fungerar jag och kan både jobba som vanligt och njuta av naturen, även på våren, säger Clas-Göran.

Han tar allergitabletterna morgon och kväll, och ibland om symtomen tilltar flera tabletter per dag.

– Tänk att jag inte trodde på det här med kosttillskott förut. Men även en skeptiker som jag måste ju erkänna när han har fel. och nu mår jag ju hur bra som helst.

Av Inger Palm


Clas-Göran Svensson

Ålder: 69 år.
Bor: I Nässjö.
Yrke: VD på ett lagerhotell med 50 anställda som säljer lagerlösningar till europeiska företag.
Familj: Hustrun Elisabeth och hunden Cheva.
Så mår jag bra: Tar dagliga promenader med hunden, har en bra balans mellan jobb och fritid. Tar ofta en tur med husbilen under sommar-säsongen.

Perilla

... motverkar proinflammatoriska cytokiner som bidrar till allergiska reaktioner.
... motverkar att antikroppar bildas som ”känner igen” allergener som skadliga ämnen och på så sätt förhindrar perilla att en allergisk reaktion uppstår.
... har i kliniska studier visat sig motverkar proinflammatoriska leukotriner som bidrar till astma.
... har i en klinisk studie från 2004 visat att rosmarinsyran i örten minskade rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda.
... har i studier på möss visat sig minska symtom på anafylaktisk chock.

... har också visat sig fungera effektivt mot kliande myggbett.

Rik på antioxidanter
Perillaörten är rik på antioxidanterna som har en naturlig antihistamineffekt. Örten är släkt med mynta men liknar mer en nässla. Bladen är rika på flavonoider och antioxidanter och det är bara de som används i extraktet. Örten har använts inom den traditionella kinesiska medicinen i flera hundra år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.