Foto: Anna Hållams

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Clas-Göran Svensson

Ålder: 69 år.
Bor: I Nässjö.
Yrke: VD på ett lagerhotell med 50 anställda som säljer lagerlösningar till europeiska företag.
Familj: Hustrun Elisabeth och hunden Cheva.
Så mår jag bra: Tar dagliga promenader med hunden, har en bra balans mellan jobb och fritid. Tar ofta en tur med husbilen under sommar-säsongen.

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Tre av tio svenskar lider av pollenallergi och besväras av rinnande ögon, snuva och trötthet. Symtomen kommer ibland redan i februari och pågår långt in på sommaren. När en allergisk reaktion uppstår reagerar kroppen på harmlösa ämnen som den av någon anledning tycker är farliga. Då frigörs histaminer, men också andra inflammatoriska ämnen, för att bekämpa det som kroppen tycker gör intrång. Det är frisättningen av histamin som gör att känsligheten visar sig i form av kliande ögon och täppt näsa.

Clas-Göran Svensson trodde att han fått en envis förkylning som inte ville gå över. Ögonen rann och han hade snuva. Det kunde väl han stå ut med, men att bli andfådd och trött så snart han rörde på sig kändes svårare. Den långdragna förkylningen visade sig vara en pollenallergi.

 

LÄS OCKSÅ: Så blev Mathias fri sin pollenallergi

Medicin med starka biverkningar
– Jag gick till distriktsläkaren som utan att ta några prover var väldigt klar över att det var pollenallergi. Han gav mig två olika mediciner, som inte fungerade så bra. När de inte gav någon effekt fick jag allergisprutor två gånger om året. Dessutom fick jag två olika inhalatorer för min tunga andning. De skulle användas i nödfall om jag hade svårt att andas på natten. 

– Men inte heller de hjälpte. Att jag sov dåligt berodde på att jag andades tungt. Därför var jag ofta trött på jobbet. Kanske blev jag något mindre allergisk av de olika medicinerna, men eftersom biverkningarna var så svåra kan jag inte påstå att jag mådde så mycket bättre, säger Clas-Göran.

LÄS OCKSÅ: Dessa livsmedel bör du se upp med om du är pollenallergiker

Börjar tidigt
Sprutorna blev efter en tid förbjudna på grund av de starka biverkningarna, och de andra medicinerna slutade han ta eftersom han blev så trött av dem. Clas-Göran driver ett företag med runt 50 anställda, och säljer lagerlösningar till europeiska företag. Att komma till jobbet och vara sömnig, det var både ansträngande och tråkigt. Lösningen på Clas-Görans problem kom till slut från en av de anställda som gav honom en helt naturlig tuggtablett som visade sig avhjälpa pollenallergin.

– Först var jag lite skeptisk, medicinerna hade ju inte hjälpt så varför skulle då ett kosttillskott fungera, tänkte jag? 

– Men effekten kom snabbt och det övertygade mig. Jag kunde andas bättre, svullnaden runt ögonen försvann och det slutade rinna efter ett tag. Det är nog tio år sedan som jag började med tillskottet Allmyn. Jag har skrivit in i min kalender att jag ska börja ta kapslarna den 15 februari, säger Clas-Göran och fortsätter:

 

– Oftast är det ju en halvmeter snö vid den tiden, och då kan det ju verka konstigt att börja, men jag bygger upp en buffert i kroppen för att helt slippa symtomen. För mig fungerar det, och någon gång i slutet av juli kan jag sluta med medicinen, berättar Clas-Göran.

Tillskotten som Clas-Göran tar innehåller örten perilla, som blockerar frisättningen av histamin. I kroppens mastceller – de celler som ibland kallas kroppens ”vakthundar” – finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som startar en inflammatorisk reaktion när de frigörs. Mastcellerna är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. Perilla fungerar genom att blockera histaminet så att det stannar kvar i mastcellerna och inte orsakar allergiska reaktioner.

LÄS OCKSÅ: Så kan naturen hjälpa din allergi

Älskar skog och natur
Förr reste Clas-Göran mycketl inom Europa, och när allergin var som värst jobbigt att komma på kundmöten med igensvullna ögon. Även de dagliga promenaderna med hunden kändes motiga, speciellt på våren när solen var som starkast och ögonen var irriterade. Helt symtomfri kan Clas-Göran inte säga att han är, men så gott som, för skillnaden är enorm.

– Jag älskar att vara ute med hunden i skog och mark, och den enorma tröttheten är ju helt borta. Det känns väldigt skönt. Till hösten fyller jag 70 år och behöver inte jobba lika mycket som förut. Jag bestämmer själv hur mycket tid jag vill lägga på arbetet. Min fru Elisabeth och jag reser istället en hel del på vår fritid med husbilen, säger Clas-Göran.

 

Turerna i husbilen går utmed de svenska kusterna. En favoritsträcka är den längs Göta kanal eller att köra runt på Öland. Lite Längre fram på sommaren åker de gärna ner till i Europa, och där bak på husbilen finns cyklarna som de ofta tar sig en tur med. Att cykla igenom franska och tyska vingårdar tycker han är trevligt men så länge han led av pollenallergin var det inte att tänka på.

– All utomhusaktivitet var besvärlig. Men nu fungerar jag och kan både jobba som vanligt och njuta av naturen, även på våren, säger Clas-Göran.

Han tar allergitabletterna morgon och kväll, och ibland om symtomen tilltar flera tabletter per dag.

– Tänk att jag inte trodde på det här med kosttillskott förut. Men även en skeptiker som jag måste ju erkänna när han har fel. och nu mår jag ju hur bra som helst.

Av Inger Palm


Clas-Göran Svensson

Ålder: 69 år.
Bor: I Nässjö.
Yrke: VD på ett lagerhotell med 50 anställda som säljer lagerlösningar till europeiska företag.
Familj: Hustrun Elisabeth och hunden Cheva.
Så mår jag bra: Tar dagliga promenader med hunden, har en bra balans mellan jobb och fritid. Tar ofta en tur med husbilen under sommar-säsongen.

Perilla

... motverkar proinflammatoriska cytokiner som bidrar till allergiska reaktioner.
... motverkar att antikroppar bildas som ”känner igen” allergener som skadliga ämnen och på så sätt förhindrar perilla att en allergisk reaktion uppstår.
... har i kliniska studier visat sig motverkar proinflammatoriska leukotriner som bidrar till astma.
... har i en klinisk studie från 2004 visat att rosmarinsyran i örten minskade rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda.
... har i studier på möss visat sig minska symtom på anafylaktisk chock.

... har också visat sig fungera effektivt mot kliande myggbett.

Rik på antioxidanter
Perillaörten är rik på antioxidanterna som har en naturlig antihistamineffekt. Örten är släkt med mynta men liknar mer en nässla. Bladen är rika på flavonoider och antioxidanter och det är bara de som används i extraktet. Örten har använts inom den traditionella kinesiska medicinen i flera hundra år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

 

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

 

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

 

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.