Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Clas-Göran Svensson

Ålder: 69 år.
Bor: I Nässjö.
Yrke: VD på ett lagerhotell med 50 anställda som säljer lagerlösningar till europeiska företag.
Familj: Hustrun Elisabeth och hunden Cheva.
Så mår jag bra: Tar dagliga promenader med hunden, har en bra balans mellan jobb och fritid. Tar ofta en tur med husbilen under sommar-säsongen.

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Tre av tio svenskar lider av pollenallergi och besväras av rinnande ögon, snuva och trötthet. Symtomen kommer ibland redan i februari och pågår långt in på sommaren. När en allergisk reaktion uppstår reagerar kroppen på harmlösa ämnen som den av någon anledning tycker är farliga. Då frigörs histaminer, men också andra inflammatoriska ämnen, för att bekämpa det som kroppen tycker gör intrång. Det är frisättningen av histamin som gör att känsligheten visar sig i form av kliande ögon och täppt näsa.

Clas-Göran Svensson trodde att han fått en envis förkylning som inte ville gå över. Ögonen rann och han hade snuva. Det kunde väl han stå ut med, men att bli andfådd och trött så snart han rörde på sig kändes svårare. Den långdragna förkylningen visade sig vara en pollenallergi.

 

LÄS OCKSÅ: Så blev Mathias fri sin pollenallergi

Medicin med starka biverkningar
– Jag gick till distriktsläkaren som utan att ta några prover var väldigt klar över att det var pollenallergi. Han gav mig två olika mediciner, som inte fungerade så bra. När de inte gav någon effekt fick jag allergisprutor två gånger om året. Dessutom fick jag två olika inhalatorer för min tunga andning. De skulle användas i nödfall om jag hade svårt att andas på natten. 

– Men inte heller de hjälpte. Att jag sov dåligt berodde på att jag andades tungt. Därför var jag ofta trött på jobbet. Kanske blev jag något mindre allergisk av de olika medicinerna, men eftersom biverkningarna var så svåra kan jag inte påstå att jag mådde så mycket bättre, säger Clas-Göran.

LÄS OCKSÅ: Dessa livsmedel bör du se upp med om du är pollenallergiker

Börjar tidigt
Sprutorna blev efter en tid förbjudna på grund av de starka biverkningarna, och de andra medicinerna slutade han ta eftersom han blev så trött av dem. Clas-Göran driver ett företag med runt 50 anställda, och säljer lagerlösningar till europeiska företag. Att komma till jobbet och vara sömnig, det var både ansträngande och tråkigt. Lösningen på Clas-Görans problem kom till slut från en av de anställda som gav honom en helt naturlig tuggtablett som visade sig avhjälpa pollenallergin.

– Först var jag lite skeptisk, medicinerna hade ju inte hjälpt så varför skulle då ett kosttillskott fungera, tänkte jag? 

– Men effekten kom snabbt och det övertygade mig. Jag kunde andas bättre, svullnaden runt ögonen försvann och det slutade rinna efter ett tag. Det är nog tio år sedan som jag började med tillskottet Allmyn. Jag har skrivit in i min kalender att jag ska börja ta kapslarna den 15 februari, säger Clas-Göran och fortsätter:

 

– Oftast är det ju en halvmeter snö vid den tiden, och då kan det ju verka konstigt att börja, men jag bygger upp en buffert i kroppen för att helt slippa symtomen. För mig fungerar det, och någon gång i slutet av juli kan jag sluta med medicinen, berättar Clas-Göran.

Tillskotten som Clas-Göran tar innehåller örten perilla, som blockerar frisättningen av histamin. I kroppens mastceller – de celler som ibland kallas kroppens ”vakthundar” – finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som startar en inflammatorisk reaktion när de frigörs. Mastcellerna är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. Perilla fungerar genom att blockera histaminet så att det stannar kvar i mastcellerna och inte orsakar allergiska reaktioner.

LÄS OCKSÅ: Så kan naturen hjälpa din allergi

Älskar skog och natur
Förr reste Clas-Göran mycketl inom Europa, och när allergin var som värst jobbigt att komma på kundmöten med igensvullna ögon. Även de dagliga promenaderna med hunden kändes motiga, speciellt på våren när solen var som starkast och ögonen var irriterade. Helt symtomfri kan Clas-Göran inte säga att han är, men så gott som, för skillnaden är enorm.

– Jag älskar att vara ute med hunden i skog och mark, och den enorma tröttheten är ju helt borta. Det känns väldigt skönt. Till hösten fyller jag 70 år och behöver inte jobba lika mycket som förut. Jag bestämmer själv hur mycket tid jag vill lägga på arbetet. Min fru Elisabeth och jag reser istället en hel del på vår fritid med husbilen, säger Clas-Göran.

 

Turerna i husbilen går utmed de svenska kusterna. En favoritsträcka är den längs Göta kanal eller att köra runt på Öland. Lite Längre fram på sommaren åker de gärna ner till i Europa, och där bak på husbilen finns cyklarna som de ofta tar sig en tur med. Att cykla igenom franska och tyska vingårdar tycker han är trevligt men så länge han led av pollenallergin var det inte att tänka på.

– All utomhusaktivitet var besvärlig. Men nu fungerar jag och kan både jobba som vanligt och njuta av naturen, även på våren, säger Clas-Göran.

Han tar allergitabletterna morgon och kväll, och ibland om symtomen tilltar flera tabletter per dag.

– Tänk att jag inte trodde på det här med kosttillskott förut. Men även en skeptiker som jag måste ju erkänna när han har fel. och nu mår jag ju hur bra som helst.

Av Inger Palm


Clas-Göran Svensson

Ålder: 69 år.
Bor: I Nässjö.
Yrke: VD på ett lagerhotell med 50 anställda som säljer lagerlösningar till europeiska företag.
Familj: Hustrun Elisabeth och hunden Cheva.
Så mår jag bra: Tar dagliga promenader med hunden, har en bra balans mellan jobb och fritid. Tar ofta en tur med husbilen under sommar-säsongen.

Perilla

... motverkar proinflammatoriska cytokiner som bidrar till allergiska reaktioner.
... motverkar att antikroppar bildas som ”känner igen” allergener som skadliga ämnen och på så sätt förhindrar perilla att en allergisk reaktion uppstår.
... har i kliniska studier visat sig motverkar proinflammatoriska leukotriner som bidrar till astma.
... har i en klinisk studie från 2004 visat att rosmarinsyran i örten minskade rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda.
... har i studier på möss visat sig minska symtom på anafylaktisk chock.

... har också visat sig fungera effektivt mot kliande myggbett.

Rik på antioxidanter
Perillaörten är rik på antioxidanterna som har en naturlig antihistamineffekt. Örten är släkt med mynta men liknar mer en nässla. Bladen är rika på flavonoider och antioxidanter och det är bara de som används i extraktet. Örten har använts inom den traditionella kinesiska medicinen i flera hundra år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

 

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.