Annons
Annons

Örterna som får tandköttet att sluta blöda

Blöder ditt tandkött när du borstar tänderna? Då har du fått en inflammation som kan vara början till tandfickor och tandlossning. I dag är tandlossning en dold en folksjukdom som faktiskt drabbar varannan vuxen över 50 år. God munhygien är a och o men har du ett blödande tandkött kan du ta hjälp av en munskölj gjord på bland annat ekologiskt odlad salvia, sårläka och rathaniarot. Läkeörterna är antiinflammatoriska och får ditt tandkött att läka och sluta blöda.

Redaktionen

28 november, 2023
Örterna som får tandköttet att sluta blöda
Dela inlägget

Det är inte bara tänderna utan även tandköttet som behöver skötas. Om du har ett friskt tandkött så är färgen svagt rosa och tandköttet sluter tätt runt varje tand. Men om ditt tandkött blöder, är rött och svullet – då har du fått en inflammation som är ett vanligt problem och orsakats av bakterier som suttit för längre runt eller på tänderna. När du får en inflammation är det kroppens sätt att försvara sig mot bakterier men över tid kan det bildas tandfickor som leder till tandlossning.

Infekterat tandkött kan leda till hjärtsjukdomar

Att munnens hälsa påverkar resten av kroppen har vi vetat ett tag. Tandläkare uppmärksammade sambanden redan under 1980-talet då de första forskningsrapporterna kom som visade på kopplingen mellan munnen och resten av kroppens hälsa. Tio år senare kom de första studierna där man klart och tydligt kunde visa att infektioner i munnen kunde påverka den allmänna hälsan.

Infektioner i tänder och tandkött kan förstärka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Infekterat tandkött ökar också risken att få diabetes och sjukdomar i luftvägarna. På senare tid har forskare också funnit en koppling mellan munbakterier och reumatism.

En god munhälsa är därför oftast ett utmärkt tecken på att hjärt- och kärlhälsan är bra.

Medicinalväxter för bättre munhälsa

En rad medicinalväxter verkar antiinflammatoriska, stramar åt tandköttet och kommer åt bakterier som kan krypa in under tandköttet och skapa tandfickor. De i sin tur kan ge både tandlossning och hål i tänderna.

Pepparmynta är ett exempel på ört som är antiseptiskt och desinficerande, en annan är salvia som är läkande och sårläka som verkar på infekterade sår och rathaniarot som stramar åt tandköttet.

Tandlossning (paradontit) är en samling inflammationssjukdomar som påverkar tandens stödjevävnader. Det har blivit en folksjukdom som berör varannan vuxna svensk över 50 år. Tandlossning får man av dålig munhygien men det orsakas även av stress och rökning. Den som har tandlossning får en rejält ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Även diabetiker sägs ha tre gånger så stor risk att utveckla hjärtproblem.

Mindre risk för tandfickor

Läkeväxter som salvia, sårläka och rathaniarot innehåller också garvämnen som stramar upp tandköttet så att de blir fastare och kan sluta tätt runt tänderna. Ju tajtare tandkött man har desto mindre är risken att få tandfickor. På rena tänder fastnar inte heller bakterier.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Forskare har upptäckt:

… att inflammationer i munhålan lättare kan leda till förändringar i hjärtats kranskärl. Det kan orsaka hjärtinfarkt.
… att ämnen som ger en inflammation i tänder och tandkött också finns i kärlväggarna. Dessa ämnen kan spridas via blodbanorna.
… bakterier som förknippats med tandlossning på operationsverktyg hos patienter som har drabbats av åderförkalkning.

Tänk på:

… att använda munskölj.
… att rengöra mellan tänderna med tandtråd eller tandsticka.
… att besöka tandläkare regelbundet.
… att sund mat är bra för munhälsan och att socker ansätter tänderna mer.
… att inte borsta tänderna direkt efter måltiden. Vänta i 20 minuter annars kan du skada tandemaljen. Mat innehåller syra och sänker ph-värdet i munhålan.

Annons
Annons