Annons
Annons

Örterna som hjälper dig att sova gott

En av tre svenskar har sömnproblem och sju av tio sover dåligt ibland. Många sömnstörningar beror på stress, oro och hög arbetsbelastning. Sökandet efter en lösning på sömnlösa nätter ledde till den indiska medicinska traditionen, ayurveda – och till en kombination av två örtextrakt som förstärker varandra, ashwagandha och saffran.

Inger Palm

15 mars, 2021
Örterna som hjälper dig att sova gott
Dela inlägget

En av tre svenskar har sömnproblem och sju av tio sover dåligt ibland. Många sömnstörningar beror på stress, oro och hög arbetsbelastning. Sökandet efter en lösning på sömnlösa nätter ledde till den indiska medicinska traditionen, ayurveda – och till en kombination av två örtextrakt som förstärker varandra, ashwagandha och saffran.

Forskning visar att vi svenskar sover både för lite och för dåligt. Sömnforskare pratar inte bara om hur många timmar vi sover, utan också om hur effektiv sömnen är. Det handlar om den livsviktiga djupsömnen. Utan den känner vi oss inte utvilade, för det är under djupsömnen som kroppen reparerar sig. När puls och blodtryck går ner, kroppstemperaturen sjunker och musklerna slappnar av bildas hormoner och vårt immunsystem aktiveras.

Hur mycket sömn vi behöver varje natt är individuellt och varierar också genom livet. Forskning visar att sju-åtta timmar är optimalt för de flesta. Men svensken sover i snitt mindre än så – sex timmar och 51 minuter.

Vissa klarar sig bra på fem timmars sömn, medan andra behöver åtta-nio timmar för att känna sig utvilade. Tonåringar sover gärna länge – och de behöver de extra timmarna. Nyfödda bebisar kräver ännu mera sömn. Generellt sjunker vårt behov av sömn ju äldre vi blir.

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha

Djupsömnen är viktig

För att nå den viktiga djupsömnen måste vi komma till ro. I en helt ny svensk undersökning har hela 45 procent av kvinnorna, och 39 procent av männen svarat att de sover för lite, just för att de har svårt att koppla av från malande och stressande tankar. Kombinationen av saffran och ashwagandha kan hjälpa den som har svårt att somna och sova gott.

porträtt kvinna
Tejal Athavle-Limaye

Tejal Athavle-Limaye är ayurvedisk doktor, en utbildning som kräver 5,5 års universitetsstudier i Indien. Hon arbetar på Hälsocenter i Stockholm.

– Inom ayurveda, som anses vara världens äldsta system för behandling av obalanser och sjukdomar, använder vi en rad olika örter vid stress och sömnlöshet. Två av de viktigaste är ashwagandha och saffran, örter som hjälper kroppen till återhämtning, lugn och vila. Dessa samverkar för att fördjupa avslappningen och därmed förbättra sömnen.

– För mina patienter som lider av stress, hormonella besvär, oro och oregelbunden sömn rekommenderar jag ofta ashwagandha, gärna tillsammans med ljummen mjölk. Ashwagandha är en adaptogen med god effekt när det gäller att balansera kroppens stressystem, och få en djupare sömn, berättar Tejal Athavle-Limaye.

Hon påpekar också att det oftast inte räcker med enbart ashwagandha om det är sömn och oro som är det största problemet. Och menar att effekten av ashwagandha fördjupas när den kombineras med saffran.

– Inom ayurveda förklarar vi effekten hos saffran med att den läker nervsystemet, vilket förstärker känslan av välbefinnande, harmoni och emotionell balans, säger Tejal Athavle-Limaye.

LÄS OCKSÅ: Stress, binjurar och hormoner – så hjälper du kroppen

Sömnen blev snabbt bättre

Sömnlösa nätter var upphovet till att kosttillskottet Nidra kom till, en produkt som är en blandning av ashwagandha-extraktet KSM66 och saffranextraktet affron.

man porträtt
Tom Johnson.

Under hösten 2019 var stressen och arbetsbelastningen hög, vilket resulterade i sömnstörningar för Tom Johnson. Det var också en period då det inte fanns tid för återhämtning. Den långvariga stressen gjorde att Tom inte kunde sova, trots att han tog ashwagandha i form av KSM66.

– Till slut räckte inte ens ashwagandha för mig. Inte för att den slutade att fungera, utan jag hade helt enkelt passerat gränsen för vad den klarade av. Jag hade använt min ökade energi för att orka jobba mer, och inte till att vila och återhämta mig. Då sa kroppen ifrån, säger Tom Johnson.

Tillsammans med Maibritt, hustru och affärspartner som också är väl bevandrad i ayurveda, började han leta efter en lösning på sömnproblemet.

– Efter att vi läst massor av studier och pratat med forskare över hela världen så tog jag kontakt med Tejal Athavle-Limaye, och det var då saffran dök upp som en lämplig kombination till ashwagandha, säger Tom Johnson.

Av Tejal Athavle-Limaye lärde de sig att saffran och ashwagandha har flera likartade egenskaper. Men det som var mest intressant var de olika verkningsmekanismerna, vilket är grunden för synergi. Saffran och ashwagandha samverkar och förstärker varandras egenskaper, framförallt vid sömnbesvär, oro och nervositet.

– Saffran har inte lika bred effekt vid andra stressrelaterade problem som trötthet, ork, uthållighet och hormonell obalans som ashwagandha har. Men just vid sömn såg vi en intressant samverkande effekt, berättar Tom Johnson.

Ett saffransextrakt som har en hel del klinisk dokumentation är spanska affron, som är baserat på ekologiskt odlad saffran från det spanska höglandet. Under tio år har man forskat på extraktet för att hitta en optimal och stabil kombination av de verksamma ämnena, crocin och safranal.

– Vi blandade affron med ashwagandha och effekten blev över förväntan. Lugnet infann sig och bara efter ett par dagar började min sömn återhämta sig, säger Tom Johnson.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Nidra

… innehåller det väldokumenterade saffranextrakt, affron. Studier har bekräftat effekten på sömn och avslappning. Affron samverkar med KSM66 (ashwagandha) genom att bidra till att normalisera funktionen hos kroppens rogivande signalsubstanser, framförallt serotonin och dopamin. En egenskap som fördjupar avslappningen hos ashwagandha och därför kan ge bättre sömn jämfört med om extrakten används separat.
Det finns 29 studier på extrakten som bekräftar effekt och upptag. Några interaktioner med läkemedel är inte rapporterade. Båda extrakten är ekologiskt framställda. Nidra används framförallt vid sömnbesvär.

Så skapas synergi

För att två medicinalväxter ska kunna förstärka varandras effekt krävs det att en synergi uppstår. Det innebär att de ska ha olika, men samverkande, egenskaper. Det har ashwagandha och saffran.

Ashwagandha verkar via kroppens stora stressystem (HPA-axeln) som styr produktionen av framförallt stresshormonet kortisol. Ashwagandha normaliserar kortisolproduktionen, som är grunden för ork, energi, lugn och sömn. Inom ayurveda kallas ashwagandha den intelligenta örten eftersom den hjälper till där den bäst behövs.

Saffran har en annan verkningsmekanism. Den normaliserar nervcellernas signalsystem, vilket bland annat leder till ett bättre nyttjande av de rogivande signalsubstanserna dopamin och serotonin.

Det är denna dubbla funktion när extrakten kombineras, där både kroppens stressystem och cellernas signalsystem normaliseras, som är förklaringen till att en djupare avslappning kan nås och därmed bättre sömn, jämfört med om substanserna används separat.

Annons
Annons