Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna sover

Örterna som hjälper dig att sova gott

Nidra

… innehåller det väldokumenterade saffranextrakt, affron. Studier har bekräftat effekten på sömn och avslappning. Affron samverkar med KSM66 (ashwagandha) genom att bidra till att normalisera funktionen hos kroppens rogivande signalsubstanser, framförallt serotonin och dopamin. En egenskap som fördjupar avslappningen hos ashwagandha och därför kan ge bättre sömn jämfört med om extrakten används separat.
Det finns 29 studier på extrakten som bekräftar effekt och upptag. Några interaktioner med läkemedel är inte rapporterade. Båda extrakten är ekologiskt framställda. Nidra används framförallt vid sömnbesvär.

En av tre svenskar har sömnproblem och sju av tio sover dåligt ibland. Många sömnstörningar beror på stress, oro och hög arbetsbelastning. Sökandet efter en lösning på sömnlösa nätter ledde till den indiska medicinska traditionen, ayurveda – och till en kombination av två örtextrakt som förstärker varandra, ashwagandha och saffran.  

Forskning visar att vi svenskar sover både för lite och för dåligt. Sömnforskare pratar inte bara om hur många timmar vi sover, utan också om hur effektiv sömnen är. Det handlar om den livsviktiga djupsömnen. Utan den känner vi oss inte utvilade, för det är under djupsömnen som kroppen reparerar sig. När puls och blodtryck går ner, kroppstemperaturen sjunker och musklerna slappnar av bildas hormoner och vårt immunsystem aktiveras. 

Hur mycket sömn vi behöver varje natt är individuellt och varierar också genom livet. Forskning visar att sju-åtta timmar är optimalt för de flesta. Men svensken sover i snitt mindre än så – sex timmar och 51 minuter.

Vissa klarar sig bra på fem timmars sömn, medan andra behöver åtta-nio timmar för att känna sig utvilade. Tonåringar sover gärna länge – och de behöver de extra timmarna. Nyfödda bebisar kräver ännu mera sömn. Generellt sjunker vårt behov av sömn ju äldre vi blir.

 

LÄS OCKSÅ: 8 anledningar att äta ashwagandha

Djupsömnen är viktig

För att nå den viktiga djupsömnen måste vi komma till ro. I en helt ny svensk undersökning har hela 45 procent av kvinnorna, och 39 procent av männen svarat att de sover för lite, just för att de har svårt att koppla av från malande och stressande tankar. Kombinationen av saffran och ashwagandha kan hjälpa den som har svårt att somna och sova gott. 

porträtt kvinna

Tejal Athavle-Limaye

Tejal Athavle-Limaye är ayurvedisk doktor, en utbildning som kräver 5,5 års universitetsstudier i Indien. Hon arbetar på Hälsocenter i Stockholm. 

– Inom ayurveda, som anses vara världens äldsta system för behandling av obalanser och sjukdomar, använder vi en rad olika örter vid stress och sömnlöshet. Två av de viktigaste är ashwagandha och saffran, örter som hjälper kroppen till återhämtning, lugn och vila. Dessa samverkar för att fördjupa avslappningen och därmed förbättra sömnen.

– För mina patienter som lider av stress, hormonella besvär, oro och oregelbunden sömn rekommenderar jag ofta ashwagandha, gärna tillsammans med ljummen mjölk. Ashwagandha är en adaptogen med god effekt när det gäller att balansera kroppens stressystem, och få en djupare sömn, berättar Tejal Athavle-Limaye.

Hon påpekar också att det oftast inte räcker med enbart ashwagandha om det är sömn och oro som är det största problemet. Och menar att effekten av ashwagandha fördjupas när den kombineras med saffran. 

– Inom ayurveda förklarar vi effekten hos saffran med att den läker nervsystemet, vilket förstärker känslan av välbefinnande, harmoni och emotionell balans, säger Tejal Athavle-Limaye.

 

LÄS OCKSÅ: Stress, binjurar och hormoner – så hjälper du kroppen

Sömnen blev snabbt bättre

Sömnlösa nätter var upphovet till att kosttillskottet Nidra kom till, en produkt som är en blandning av ashwagandha-extraktet KSM66 och saffranextraktet affron.

man porträtt

Tom Johnson.

Under hösten 2019 var stressen och arbetsbelastningen hög, vilket resulterade i sömnstörningar för Tom Johnson. Det var också en period då det inte fanns tid för återhämtning. Den långvariga stressen gjorde att Tom inte kunde sova, trots att han tog ashwagandha i form av KSM66.

– Till slut räckte inte ens ashwagandha för mig. Inte för att den slutade att fungera, utan jag hade helt enkelt passerat gränsen för vad den klarade av. Jag hade använt min ökade energi för att orka jobba mer, och inte till att vila och återhämta mig. Då sa kroppen ifrån, säger Tom Johnson.

Tillsammans med Maibritt, hustru och affärspartner som också är väl bevandrad i ayurveda, började han leta efter en lösning på sömnproblemet.

– Efter att vi läst massor av studier och pratat med forskare över hela världen så tog jag kontakt med Tejal Athavle-Limaye, och det var då saffran dök upp som en lämplig kombination till ashwagandha, säger Tom Johnson. 

 

Av Tejal Athavle-Limaye lärde de sig att saffran och ashwagandha har flera likartade egenskaper. Men det som var mest intressant var de olika verkningsmekanismerna, vilket är grunden för synergi. Saffran och ashwagandha samverkar och förstärker varandras egenskaper, framförallt vid sömnbesvär, oro och nervositet. 

– Saffran har inte lika bred effekt vid andra stressrelaterade problem som trötthet, ork, uthållighet och hormonell obalans som ashwagandha har. Men just vid sömn såg vi en intressant samverkande effekt, berättar Tom Johnson.

Ett saffransextrakt som har en hel del klinisk dokumentation är spanska affron, som är baserat på ekologiskt odlad saffran från det spanska höglandet. Under tio år har man forskat på extraktet för att hitta en optimal och stabil kombination av de verksamma ämnena, crocin och safranal. 

– Vi blandade affron med ashwagandha och effekten blev över förväntan. Lugnet infann sig och bara efter ett par dagar började min sömn återhämta sig, säger Tom Johnson.

Av Inger Palm


Nidra

… innehåller det väldokumenterade saffranextrakt, affron. Studier har bekräftat effekten på sömn och avslappning. Affron samverkar med KSM66 (ashwagandha) genom att bidra till att normalisera funktionen hos kroppens rogivande signalsubstanser, framförallt serotonin och dopamin. En egenskap som fördjupar avslappningen hos ashwagandha och därför kan ge bättre sömn jämfört med om extrakten används separat.
Det finns 29 studier på extrakten som bekräftar effekt och upptag. Några interaktioner med läkemedel är inte rapporterade. Båda extrakten är ekologiskt framställda. Nidra används framförallt vid sömnbesvär.

Så skapas synergi

För att två medicinalväxter ska kunna förstärka varandras effekt krävs det att en synergi uppstår. Det innebär att de ska ha olika, men samverkande, egenskaper. Det har ashwagandha och saffran. 

Ashwagandha verkar via kroppens stora stressystem (HPA-axeln) som styr produktionen av framförallt stresshormonet kortisol. Ashwagandha normaliserar kortisolproduktionen, som är grunden för ork, energi, lugn och sömn. Inom ayurveda kallas ashwagandha den intelligenta örten eftersom den hjälper till där den bäst behövs.

Saffran har en annan verkningsmekanism. Den normaliserar nervcellernas signalsystem, vilket bland annat leder till ett bättre nyttjande av de rogivande signalsubstanserna dopamin och serotonin. 

Det är denna dubbla funktion när extrakten kombineras, där både kroppens stressystem och cellernas signalsystem normaliseras, som är förklaringen till att en djupare avslappning kan nås och därmed bättre sömn, jämfört med om substanserna används separat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.