Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

Georg Wikman är i grunden fysiker och matematiker, men han har alltid varit intresserad av medicinalväxter. Det gjorde att han började samla information om läkeväxter från hela världen, och därför grundades Svenska Örtmedicinska Institutet som ett led i att främja vetenskaplig forskning från hela världen. Det var så Georg Wikman fick kontakt med den berömde forskaren och professorn, Israel Brekhman. De båda blev med tiden goda vänner.

– I forna Sovjetunionen var forskningen på medicinalväxter omfattande. Jag blev inbjuden av professor Brekhman för att träffa ledande forskare på området. Det var inte många skandinaver som fick ta del av Sovjetunionens forskning på plats vid denna tidpunkt, så det var en unik chans för mig att få närvara, berättar Georg Wikman.

LÄS OCKSÅ: Örter och vitaminer som motverkar förkylning

Snabbare frisk

Örterna som motar virus

Georg Wikman

Det var då han fick upp ögonen för den ryska roten, en medicinalväxt som ryssarna bland annat använde för att förebygga förkylningar och infektioner orsakade av virus. Det som var så spännande med den ryska roten var att den inte bara hade effekt vid hård ansträngning, den bidrog också till snabbare återhämtning vid influensa.

 

– När vi började tillverka rysk rot i vår fabrik i Vallberga spred sig ryktet om effekten, och det blev snabbt en succé. Vi sålde slut snabbare än vad vi kunde få fram råvarorna, säger Georg Wikman och skrattar åt minnet.

Eftersom råvarorna till de produkter som tillverkas i Sverige kommer från Asien är även Kina ett land som Georg Wikman besökt många gånger och vid ett av dessa besök fann han en annan mycket intressant växt.

– Jag besökte både universitet och sjukhus, och lärde mig att de kinesiska läkarna oftast förskriver flera örter som en del av behandlingen av en sjukdom. Men när jag frågade om det fanns någon växt som förskrivs helt själv, blev svaret andrographis. Den använder kineserna vid både virus- och bakterieinfektioner, berättar Georg Wikman.

Och där fångade andrographis hans intresse. Växten är dessutom ovanligt bitter, vilket främjar maghälsan. För det är ju i tarmen som huvudelen av vårt immunförsvar befinner sig. 

LÄS OCKSÅ: Oreganoolja och 9 andra tips i förkylningstider

Unik kombination

– På kliniken berättade läkarna för mig hur de använde andrographis vid blindtarmsinflammation, bihåleinflammation, öroninflammation och halsfluss, både på barn och på vuxna. 

Efter att ha träffat läkarna och läst studierna var han övertygad. Trots att dessa medicinalväxter kom från olika delar av världen, förstod Georg Wikman att de hade en hel del gemensamt. 

– Vi insåg att vi var något unikt på spåren om vi kombinerade rysk rot med andrographis. Och vid den tidpunkten var vi så övertygade att vi startade ett flertal studier på människor.

Andrographis, som är ett gräs, men liknar en buske, odlas på Himalayas sydsluttning utan kemiska gödningsmedel eller andra kemikalier. Rysk rot plockas vildväxande på ryska Tajgan, ett område på gränsen mellan Ryssland och Kina. 

 

Georg Wikman och hans kollegor har under 20 år gjort tio kliniska dubbelblinda, placebokontrollerade studier på kombinationen av växterna. Och till dags dato finns totalt 26 publicerade studier, som har rönt internationell uppmärksamhet.  

LÄS OCKSÅ: Din arbetsplats – en bakteriehärd

Naturligt antibiotika

– Resultaten av studierna vi har gjort är tydliga. De visar att immunförsvaret stärks, att risken att bli sjuk halveras, och även antalet sjukdagar blev hälften så få. I våra studier har vi även kunnat se att andrographis har en direkt och naturlig antibiotisk effekt, säger Georg Wikman.

I studierna har forskarna dessutom kunnat visa den starka samverkan mellan substanserna. Förklaringen till att symtomen lindras inom 90 minuter är att framför allt andrographis är mycket lättupptagligt. 

– Men vi har inte enbart undersökt symtomlindring och sjukskrivning. Vi har även studerat objektiva parametrar som sänka, en markör som visar graden av inflammation i kroppen, säger Georg Wikman och berättar om en studie, som även den publicerades sommaren 2021. I den studien sjönk sänkan med 33 procent mer i den aktiva gruppen jämfört med placebogruppen, och det inträffade efter fem dagar.

LÄS OCKSÅ: Frusen och kall? Det här kan det bero på

Studier på svenska vårdcentraler

I den senaste studien, som publicerades i somras, studerades effekten på sjukfrånvaro hos patienter som hade sökt sig till sin vårdcentral på grund av hosta, feber, huvudvärk, täppt näsa och halsont. Tanken var att se om kombinationen av de båda växterna kunde minska sjukfrånvaron.

Studien genomfördes på åtta vårdcentraler och visade att de patienter som fick de båda örterna tillfrisknade betydligt snabbare jämfört med patienter som fått placebo. Redan andra dagen var skillnaden tydlig mellan de båda grupperna. 

I analyserna har Georg Wikman och hans kollegor tydligt kunnat se att rysk rot och andrographis har en god effekt på täppt näsa och bihålebesvär. Det här resultatet ledde fram till att man valde att göra en studie på drygt 180 personer varav runt 70 av dem hade tydliga bihålebevär, både kroniska och akuta.

 

– Efter fem dagar hade den grupp som fått de aktiva örterna 67 procent lindrigare symtom jämfört med dem som fått placebo, berättar Georg Wikman som också såg att effekten var lika tydlig på kroniska som på akuta besvär.

– För oss forskare är det viktigt att studier upprepas, det är först då som resultaten anses trovärdiga. Och när det gäller kombinationen av dessa medicinalväxter är resultaten sammstämmiga.

Totalt har över 2 000 patienter ingått i studierna, och av dessa är runt 250 barn mellan fyra och 18 år.

Av Inger Palm

Länkar till några studier:

Reducing common cold

Prevents common cold

3 months winter study - prevents common cold

Treats urti and sinusitis phase III

Treats urti and sinusitis

Reduces days of sick leave ABD post-influenza complications

No runny nose and faster recovery with Kan Jang

Antiviral activitys

Reduces sick leave days

Treats untie and reduces number of sick days


Rysk rot & andrographis

…är två medicinalväxter som tillsammans ger en synergisk effekt, de förstärker varandra. Båda läkeörterna är välstuderade. Idag finns 26 studier, och resultatet av dessa studier finns i det nya tillskottet Agada. Både råvarorna och den färdiga produkten analyseras och är fria från föroreningar som pesticider, mikrober, tungmetaller och ETO.

Studierna visar att Agada är:

... effektiv vid influensa och förkylning.
... fungerar förebyggande och akut.
... verksamt redan efter 90 minuter.
... kan användas av barn och vuxna.

Vid ett intag av tillskottet berättar studierna också att risken att insjukna är halverad och efter två dagar halveras även symtomen och sjukfrånvaron.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.