Annons
Annons

Örterna som skärper hjärnan

Ibland behöver vi skärpa oss, vässa tanken och fokusera lite extra. Som inför ett viktigt möte, en tävling eller ett hårt träningspass. Det precis det som framtidens näringstillskott, de nootropiska tillskotten, är tänkta att göra.

Redaktionen

4 september, 2018
Örterna som skärper hjärnan
Dela inlägget

Ibland behöver vi vässa tanken och fokusera lite extra. Som inför ett viktigt möte, en tävling eller ett hårt träningspass. Det är precis det som framtidens näringstillskott, de nootropiska tillskotten, är tänkta att göra.

Inkafolket använde sig av maca-pulver för att maxa energin innan de skulle ut på erövringståg. Och vi känner ju alla väl till kaffe. Sägnen berättar att kaffebönans effekt upptäcktes när en etiopisk fåraherde såg sina får äta av en röd frukt och ganska började ”dansa”. Herden smakade på frukten och snart ska han också ha dansat liksom fåren, pigg av kaffet.

LÄS OCKSÅ: 7 kostråd för att boosta hjärnan

Stresshormoner

Många prestationshöjare verkar genom att stimulera våra binjurar. Binjurarna är små körtlar som sitter ovanpå våra njurar. De är endokrina organ och producerar en lång rad hormoner som är livsviktiga för kroppen, däribland adrenalin och kortisol. När man använder sig av stimulantia och känner sig lite mer alert och exempelvis börjar prata lite snabbare, så är det binjurarna som får arbeta. Men få av oss behöver mer av stresshormoner i vår ständigt uppkopplade och påkopplade vardag. Koffein kan därför verka negativt, om det används under en längre tid, för den som redan lever ett hektiskt liv.

LÄS OCKSÅ: Så håller du hjärna och minne i trim

Stimulerar hjärnan

Nu kommer en ny typ av prestationshöjare som kan förbättra fokus, minne och förmågan att prestera genom att istället stimulera centralt, det vill säga i hjärnan. De kallas nootropiska, översatt från engelskans nootropics eller ”smart drugs” som ökar användarens mentala förmågor på något sätt, utan biverkningar. Bland dessa hittar vi de adaptogena örterna igelkottstaggsvamp, litet tjockblad och kattklo.

Igelkottstaggsvampen är en välkänd matsvamp som växer i ädellövskog i hela världen, inklusive stora delar i Europa och Asien och i vissa delar av Nordamerika. Den förekommer också här hemma i Sverige men är rödlistad. Den är ätlig och smakar som hummer om den tillagas i vitlök. Den används inom traditionell kinesisk medicin för att stärka immun- och tarmsystem. Fruktkropp och mycel har olika farmakologiska aktiviteter, bland annat förstärker den immunförsvaret och har en antitumör och hypoglykemisk effekt. Svampen är mest känd för sin egenskap att stimulera produktionen av Nerve Growth Factor, NGF, i den mänskliga kroppen. NGF är den viktigaste faktorn för neural hälsa och tros att spela en stor och viktig roll när det gäller att förebygga olika sjukdomar relaterade till hjärna och nervsystem och vissa psykiatriska sjukdomar.

Igelkottstaggsvamp är alltså mycket effektiv mot vissa symptom och bakomliggande orsaker till demens, Alzheimers sjukdom och perifer neurologisk dysfunktion. Dessutom ska den lindra senilitet, reparera neurologisk försämring, öka intelligensen och förbättra reflexerna. Svampen är också känd för att öka sänka kolesterolnivåer och skynda på läkning av sår.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre minne – 9 tips!

Ayurvedisk ört

Litet tjockblad är en annan ört med nootropiska egenskaper. Den är välkänd i den ayurvediska medicinen och har traditionellt använts för att öka livslängden och förbättra de kognitiva funktionerna. Tjockbladsextrakt förbättrar främst kommunikationen mellan neuroner. Kattklo är en ört som i tusentals år har använts av ursprungsbefolkningen i Amazonas för sina läkande egenskaper.

Ordet nootropics, som ungefär betyder ”verkan på sinnet” myntades av Dr. Giurgea, en av forskarna bakom ett medel för behandling av åldersbetingad minnesförlust. Läkarna upptäckte att var verksamt även på friska, och hade så få biverkningar (”lika säkert som salt”), att Dr. Giurgea inte såg någon anledning att inte alla skulle kunna använda medlet för att dra fördel av effekterna.

Av Maria Torshall

Annons
Annons