lars frölander

Foto: Frankie Fouganthin

Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Under många år led han av infektioner och allergier. Simmaren Lars Frölander började sin hälsoresa i slutet av 1999 med att ta bort all mjölk. Lars märkte snabbt förbättringar både på hälsan och i bassängen. Men det skulle inte sluta där, senare lade Lars om till helt växtbaserad kost, något han inte ångrat. Även om Lars idag slutat tävla på internationell elitnivå fortsätter han verka i idrottens och hälsans tjänst.

Lars Frölander är OS-guldmedaljör, flerfaldig världsmästare i simning och numera vegan. Lars har sedan barnsben haft problem med olika infektionssjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation och förkylningar, något som bara blev värre med tiden. Det blev många pencilinkurer genom åren, till slut hjälpte ingenting och Lars kunde ligga utslagen i flera veckor utan ork att träna. Lars blev mer och mer känslig och bland annat utvecklade han en allergi gentemot klor.
– Det var helt förödande och jag funderade allvarligt på att sluta, säger Lars till Kurera.

Uteslöt mejeriprodukter
Det var i Dallas som Lars först fick upp ögonen för att kosten kunde ha betydelse, en simkollega tipsade honom om en kiropraktor och  som även var inriktad på kosten. Han var den första som frågade Lars vad han åt.
– Jag stack väl inte ut direkt men jag stoppade i mig det mesta som kom i min väg, säger Lars.
Lars åt vid den här tiden mycket snabbmat, pasta i alla dess former, makaroner och korv, hamburgare och pizza berättar han.
Det första rådet Lars fick var att ta bort komjölken.
– Från den dagen jag tog bort mjölk har jag aldrig haft någon mer bihåleinflamamtion.

 

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Jobbade med kinesolog
För Lars var sambandet tydligt och han kunde knappast få ett bättre kvitto. Efter besöket hos kiropraktorn var han frisk i tre och en halv månad i streck något han inte varit tidigare. I övrigt gjorde inte Lars några större ändringar utan fortsatte med samma mat som tidigare och efter ett tag började han må sämre igen. Det var först när han kom tillbaka till Sverige som han tog tag i det här med maten på allvar. Han kom då i kontakt med kinesologen Ulf Kihlman som tittade igenom allt som Lars åt och rekommenderade en del förändringar. Där väcktes Lars intresse för kostens koppling till hälsan. Den största skillnaden förutom att utesluta mjölk och vete var att Lars började äta mycket grönsaker, något han inte gjort innan. Snabbmaten fick ge vika för broccoli, spenat och avokado i stora mängder – det blev upp till tolv avokados om dagen när han tränade som mest.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Märkte stor skillnad i bassängen
Skillnaden blev stor inte bara när det kom till sjukdom och infektionskänslighet utan kanske särskilt idrottsutövandet.
– Jag fick tillbaka energin och återhämtade mig mycket snabbare, säger Lars.
Det ledde till att jag kunde lägga på med mer träning, vilket förstås gav tydliga resultat i simbassängen.
Den stora skillnaden var att han kunde hålla sig till en träningsplan utan avbrott, det var något nytt för Lars.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Håller sig till planen
Även om Lars idag inte längre tävlar på internationell elitnivå håller han sig till sin kostplan. Idag har Lars en växtbaserad kosthållning och har en helt annan förståelse för kostens betydelse för hälsan än han hade tidigare.
– Vi har en inre miljö och när vi tar hand om den blir det lättare att stå emot virus, parasiter och andra hälsoproblem. Jag är ganska övertygad om att mediciner inte är svaret på världens hälsoproblem, säger Lars.

Ökat utbud underlättar
Det blir bara lättare och lättare att äta bra anser Lars.
– Det har hänt så otroligt mycket inom livsmedelsindustrin och det finns ett helt annat utbud i matbutikerna idag än när jag började min resa.
Som exempel nämner han linspasta, tidigare var alternativen till just pasta inte nödvändigtvis vare sig särskilt hälsosamma eller goda. De kunde till exempel vara gjorda av majs – och en rad tillsatsämnen – något som höjer blodsockret ganska rejält och försurar kroppen enligt Lars.
– Det känns inte som man behöver ge upp så mycket nu av det man tyckt om innan. Nu kan man istället ersätta produkten medan smaken förblir den samma.
Favoriträtten för stunden är en kikärtsgryta med currysås och linspasta.

Vad skulle du rekommendera den som går omkring och känner sig konstant småkrasslig?
– Det som var avgörande för mig var att ta bort alla mjölkprodukter, vill man ha stora förändringar är det nolltolerans som gäller. Det räcker inte att dra ned på det utan allt ska bort. Och sen även vete, även om det inte forskats så mycket på det ännu tycks det som att det kan påverka tarmarna även hos de som inte är glutenintoleranta.
De två är de stora menar Lars som förstås också rekommenderar alla att äta mer grönt samt att skära ned på kött och socker.

Kompletterar med tillskott
Även om Lars idag äter bra är han noga att komplettera med kosttillskott för att inte utveckla brister. Förutom det för veganer livsnödvändiga B12, tar han också bikarbonat, supergreens produkter, vegetabiliska fettsyror, hampa pulver, b-komplex och magnesium.

Förälder och gymnasielärare
Lars hälsointresse har lett till att han gärna föreläser och delar med sig av sina erfarenheter och han brinner för att inspirera människor till att bli sina bästa jag som han uttrycker det.
– Jag älskar fortfarande allt som har med träning och hälsa att göra.
Lars som är  nybliven pappa, kommer även i fortsättningen syssla med hälsa i olika former, exakt hur det ser ut vet han inte i nuläget. Dessutom arbetar han med simprojektet Champions crew för unga simmare, utöver det står han precis i begrepp att börja jobba som gymnastiklärare på en skola.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

 


Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.