lars frölander

Foto: Frankie Fouganthin

Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Under många år led han av infektioner och allergier. Simmaren Lars Frölander började sin hälsoresa i slutet av 1999 med att ta bort all mjölk. Lars märkte snabbt förbättringar både på hälsan och i bassängen. Men det skulle inte sluta där, senare lade Lars om till helt växtbaserad kost, något han inte ångrat. Även om Lars idag slutat tävla på internationell elitnivå fortsätter han verka i idrottens och hälsans tjänst.

Lars Frölander är OS-guldmedaljör, flerfaldig världsmästare i simning och numera vegan. Lars har sedan barnsben haft problem med olika infektionssjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation och förkylningar, något som bara blev värre med tiden. Det blev många pencilinkurer genom åren, till slut hjälpte ingenting och Lars kunde ligga utslagen i flera veckor utan ork att träna. Lars blev mer och mer känslig och bland annat utvecklade han en allergi gentemot klor.
– Det var helt förödande och jag funderade allvarligt på att sluta, säger Lars till Kurera.

Uteslöt mejeriprodukter
Det var i Dallas som Lars först fick upp ögonen för att kosten kunde ha betydelse, en simkollega tipsade honom om en kiropraktor och  som även var inriktad på kosten. Han var den första som frågade Lars vad han åt.
– Jag stack väl inte ut direkt men jag stoppade i mig det mesta som kom i min väg, säger Lars.
Lars åt vid den här tiden mycket snabbmat, pasta i alla dess former, makaroner och korv, hamburgare och pizza berättar han.
Det första rådet Lars fick var att ta bort komjölken.
– Från den dagen jag tog bort mjölk har jag aldrig haft någon mer bihåleinflamamtion.

 

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Jobbade med kinesolog
För Lars var sambandet tydligt och han kunde knappast få ett bättre kvitto. Efter besöket hos kiropraktorn var han frisk i tre och en halv månad i streck något han inte varit tidigare. I övrigt gjorde inte Lars några större ändringar utan fortsatte med samma mat som tidigare och efter ett tag började han må sämre igen. Det var först när han kom tillbaka till Sverige som han tog tag i det här med maten på allvar. Han kom då i kontakt med kinesologen Ulf Kihlman som tittade igenom allt som Lars åt och rekommenderade en del förändringar. Där väcktes Lars intresse för kostens koppling till hälsan. Den största skillnaden förutom att utesluta mjölk och vete var att Lars började äta mycket grönsaker, något han inte gjort innan. Snabbmaten fick ge vika för broccoli, spenat och avokado i stora mängder – det blev upp till tolv avokados om dagen när han tränade som mest.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Märkte stor skillnad i bassängen
Skillnaden blev stor inte bara när det kom till sjukdom och infektionskänslighet utan kanske särskilt idrottsutövandet.
– Jag fick tillbaka energin och återhämtade mig mycket snabbare, säger Lars.
Det ledde till att jag kunde lägga på med mer träning, vilket förstås gav tydliga resultat i simbassängen.
Den stora skillnaden var att han kunde hålla sig till en träningsplan utan avbrott, det var något nytt för Lars.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Håller sig till planen
Även om Lars idag inte längre tävlar på internationell elitnivå håller han sig till sin kostplan. Idag har Lars en växtbaserad kosthållning och har en helt annan förståelse för kostens betydelse för hälsan än han hade tidigare.
– Vi har en inre miljö och när vi tar hand om den blir det lättare att stå emot virus, parasiter och andra hälsoproblem. Jag är ganska övertygad om att mediciner inte är svaret på världens hälsoproblem, säger Lars.

Ökat utbud underlättar
Det blir bara lättare och lättare att äta bra anser Lars.
– Det har hänt så otroligt mycket inom livsmedelsindustrin och det finns ett helt annat utbud i matbutikerna idag än när jag började min resa.
Som exempel nämner han linspasta, tidigare var alternativen till just pasta inte nödvändigtvis vare sig särskilt hälsosamma eller goda. De kunde till exempel vara gjorda av majs – och en rad tillsatsämnen – något som höjer blodsockret ganska rejält och försurar kroppen enligt Lars.
– Det känns inte som man behöver ge upp så mycket nu av det man tyckt om innan. Nu kan man istället ersätta produkten medan smaken förblir den samma.
Favoriträtten för stunden är en kikärtsgryta med currysås och linspasta.

Vad skulle du rekommendera den som går omkring och känner sig konstant småkrasslig?
– Det som var avgörande för mig var att ta bort alla mjölkprodukter, vill man ha stora förändringar är det nolltolerans som gäller. Det räcker inte att dra ned på det utan allt ska bort. Och sen även vete, även om det inte forskats så mycket på det ännu tycks det som att det kan påverka tarmarna även hos de som inte är glutenintoleranta.
De två är de stora menar Lars som förstås också rekommenderar alla att äta mer grönt samt att skära ned på kött och socker.

 

Kompletterar med tillskott
Även om Lars idag äter bra är han noga att komplettera med kosttillskott för att inte utveckla brister. Förutom det för veganer livsnödvändiga B12, tar han också bikarbonat, supergreens produkter, vegetabiliska fettsyror, hampa pulver, b-komplex och magnesium.

Förälder och gymnasielärare
Lars hälsointresse har lett till att han gärna föreläser och delar med sig av sina erfarenheter och han brinner för att inspirera människor till att bli sina bästa jag som han uttrycker det.
– Jag älskar fortfarande allt som har med träning och hälsa att göra.
Lars som är  nybliven pappa, kommer även i fortsättningen syssla med hälsa i olika former, exakt hur det ser ut vet han inte i nuläget. Dessutom arbetar han med simprojektet Champions crew för unga simmare, utöver det står han precis i begrepp att börja jobba som gymnastiklärare på en skola.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

 


Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.