Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

lars frölander

Foto: Frankie Fouganthin

Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Under många år led han av infektioner och allergier. Simmaren Lars Frölander började sin hälsoresa i slutet av 1999 med att ta bort all mjölk. Lars märkte snabbt förbättringar både på hälsan och i bassängen. Men det skulle inte sluta där, senare lade Lars om till helt växtbaserad kost, något han inte ångrat. Även om Lars idag slutat tävla på internationell elitnivå fortsätter han verka i idrottens och hälsans tjänst.

Lars Frölander är OS-guldmedaljör, flerfaldig världsmästare i simning och numera vegan. Lars har sedan barnsben haft problem med olika infektionssjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation och förkylningar, något som bara blev värre med tiden. Det blev många pencilinkurer genom åren, till slut hjälpte ingenting och Lars kunde ligga utslagen i flera veckor utan ork att träna. Lars blev mer och mer känslig och bland annat utvecklade han en allergi gentemot klor.
– Det var helt förödande och jag funderade allvarligt på att sluta, säger Lars till Kurera.

Uteslöt mejeriprodukter
Det var i Dallas som Lars först fick upp ögonen för att kosten kunde ha betydelse, en simkollega tipsade honom om en kiropraktor och  som även var inriktad på kosten. Han var den första som frågade Lars vad han åt.
– Jag stack väl inte ut direkt men jag stoppade i mig det mesta som kom i min väg, säger Lars.
Lars åt vid den här tiden mycket snabbmat, pasta i alla dess former, makaroner och korv, hamburgare och pizza berättar han.
Det första rådet Lars fick var att ta bort komjölken.
– Från den dagen jag tog bort mjölk har jag aldrig haft någon mer bihåleinflamamtion.

 

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Jobbade med kinesolog
För Lars var sambandet tydligt och han kunde knappast få ett bättre kvitto. Efter besöket hos kiropraktorn var han frisk i tre och en halv månad i streck något han inte varit tidigare. I övrigt gjorde inte Lars några större ändringar utan fortsatte med samma mat som tidigare och efter ett tag började han må sämre igen. Det var först när han kom tillbaka till Sverige som han tog tag i det här med maten på allvar. Han kom då i kontakt med kinesologen Ulf Kihlman som tittade igenom allt som Lars åt och rekommenderade en del förändringar. Där väcktes Lars intresse för kostens koppling till hälsan. Den största skillnaden förutom att utesluta mjölk och vete var att Lars började äta mycket grönsaker, något han inte gjort innan. Snabbmaten fick ge vika för broccoli, spenat och avokado i stora mängder – det blev upp till tolv avokados om dagen när han tränade som mest.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Märkte stor skillnad i bassängen
Skillnaden blev stor inte bara när det kom till sjukdom och infektionskänslighet utan kanske särskilt idrottsutövandet.
– Jag fick tillbaka energin och återhämtade mig mycket snabbare, säger Lars.
Det ledde till att jag kunde lägga på med mer träning, vilket förstås gav tydliga resultat i simbassängen.
Den stora skillnaden var att han kunde hålla sig till en träningsplan utan avbrott, det var något nytt för Lars.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Håller sig till planen
Även om Lars idag inte längre tävlar på internationell elitnivå håller han sig till sin kostplan. Idag har Lars en växtbaserad kosthållning och har en helt annan förståelse för kostens betydelse för hälsan än han hade tidigare.
– Vi har en inre miljö och när vi tar hand om den blir det lättare att stå emot virus, parasiter och andra hälsoproblem. Jag är ganska övertygad om att mediciner inte är svaret på världens hälsoproblem, säger Lars.

Ökat utbud underlättar
Det blir bara lättare och lättare att äta bra anser Lars.
– Det har hänt så otroligt mycket inom livsmedelsindustrin och det finns ett helt annat utbud i matbutikerna idag än när jag började min resa.
Som exempel nämner han linspasta, tidigare var alternativen till just pasta inte nödvändigtvis vare sig särskilt hälsosamma eller goda. De kunde till exempel vara gjorda av majs – och en rad tillsatsämnen – något som höjer blodsockret ganska rejält och försurar kroppen enligt Lars.
– Det känns inte som man behöver ge upp så mycket nu av det man tyckt om innan. Nu kan man istället ersätta produkten medan smaken förblir den samma.
Favoriträtten för stunden är en kikärtsgryta med currysås och linspasta.

Vad skulle du rekommendera den som går omkring och känner sig konstant småkrasslig?
– Det som var avgörande för mig var att ta bort alla mjölkprodukter, vill man ha stora förändringar är det nolltolerans som gäller. Det räcker inte att dra ned på det utan allt ska bort. Och sen även vete, även om det inte forskats så mycket på det ännu tycks det som att det kan påverka tarmarna även hos de som inte är glutenintoleranta.
De två är de stora menar Lars som förstås också rekommenderar alla att äta mer grönt samt att skära ned på kött och socker.

 

Kompletterar med tillskott
Även om Lars idag äter bra är han noga att komplettera med kosttillskott för att inte utveckla brister. Förutom det för veganer livsnödvändiga B12, tar han också bikarbonat, supergreens produkter, vegetabiliska fettsyror, hampa pulver, b-komplex och magnesium.

Förälder och gymnasielärare
Lars hälsointresse har lett till att han gärna föreläser och delar med sig av sina erfarenheter och han brinner för att inspirera människor till att bli sina bästa jag som han uttrycker det.
– Jag älskar fortfarande allt som har med träning och hälsa att göra.
Lars som är  nybliven pappa, kommer även i fortsättningen syssla med hälsa i olika former, exakt hur det ser ut vet han inte i nuläget. Dessutom arbetar han med simprojektet Champions crew för unga simmare, utöver det står han precis i begrepp att börja jobba som gymnastiklärare på en skola.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

 


Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.