lars frölander

Foto: Frankie Fouganthin

Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Under många år led han av infektioner och allergier. Simmaren Lars Frölander började sin hälsoresa i slutet av 1999 med att ta bort all mjölk. Lars märkte snabbt förbättringar både på hälsan och i bassängen. Men det skulle inte sluta där, senare lade Lars om till helt växtbaserad kost, något han inte ångrat. Även om Lars idag slutat tävla på internationell elitnivå fortsätter han verka i idrottens och hälsans tjänst.

Lars Frölander är OS-guldmedaljör, flerfaldig världsmästare i simning och numera vegan. Lars har sedan barnsben haft problem med olika infektionssjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation och förkylningar, något som bara blev värre med tiden. Det blev många pencilinkurer genom åren, till slut hjälpte ingenting och Lars kunde ligga utslagen i flera veckor utan ork att träna. Lars blev mer och mer känslig och bland annat utvecklade han en allergi gentemot klor.
– Det var helt förödande och jag funderade allvarligt på att sluta, säger Lars till Kurera.

Uteslöt mejeriprodukter
Det var i Dallas som Lars först fick upp ögonen för att kosten kunde ha betydelse, en simkollega tipsade honom om en kiropraktor och  som även var inriktad på kosten. Han var den första som frågade Lars vad han åt.
– Jag stack väl inte ut direkt men jag stoppade i mig det mesta som kom i min väg, säger Lars.
Lars åt vid den här tiden mycket snabbmat, pasta i alla dess former, makaroner och korv, hamburgare och pizza berättar han.
Det första rådet Lars fick var att ta bort komjölken.
– Från den dagen jag tog bort mjölk har jag aldrig haft någon mer bihåleinflamamtion.

 

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Jobbade med kinesolog
För Lars var sambandet tydligt och han kunde knappast få ett bättre kvitto. Efter besöket hos kiropraktorn var han frisk i tre och en halv månad i streck något han inte varit tidigare. I övrigt gjorde inte Lars några större ändringar utan fortsatte med samma mat som tidigare och efter ett tag började han må sämre igen. Det var först när han kom tillbaka till Sverige som han tog tag i det här med maten på allvar. Han kom då i kontakt med kinesologen Ulf Kihlman som tittade igenom allt som Lars åt och rekommenderade en del förändringar. Där väcktes Lars intresse för kostens koppling till hälsan. Den största skillnaden förutom att utesluta mjölk och vete var att Lars började äta mycket grönsaker, något han inte gjort innan. Snabbmaten fick ge vika för broccoli, spenat och avokado i stora mängder – det blev upp till tolv avokados om dagen när han tränade som mest.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Märkte stor skillnad i bassängen
Skillnaden blev stor inte bara när det kom till sjukdom och infektionskänslighet utan kanske särskilt idrottsutövandet.
– Jag fick tillbaka energin och återhämtade mig mycket snabbare, säger Lars.
Det ledde till att jag kunde lägga på med mer träning, vilket förstås gav tydliga resultat i simbassängen.
Den stora skillnaden var att han kunde hålla sig till en träningsplan utan avbrott, det var något nytt för Lars.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Håller sig till planen
Även om Lars idag inte längre tävlar på internationell elitnivå håller han sig till sin kostplan. Idag har Lars en växtbaserad kosthållning och har en helt annan förståelse för kostens betydelse för hälsan än han hade tidigare.
– Vi har en inre miljö och när vi tar hand om den blir det lättare att stå emot virus, parasiter och andra hälsoproblem. Jag är ganska övertygad om att mediciner inte är svaret på världens hälsoproblem, säger Lars.

Ökat utbud underlättar
Det blir bara lättare och lättare att äta bra anser Lars.
– Det har hänt så otroligt mycket inom livsmedelsindustrin och det finns ett helt annat utbud i matbutikerna idag än när jag började min resa.
Som exempel nämner han linspasta, tidigare var alternativen till just pasta inte nödvändigtvis vare sig särskilt hälsosamma eller goda. De kunde till exempel vara gjorda av majs – och en rad tillsatsämnen – något som höjer blodsockret ganska rejält och försurar kroppen enligt Lars.
– Det känns inte som man behöver ge upp så mycket nu av det man tyckt om innan. Nu kan man istället ersätta produkten medan smaken förblir den samma.
Favoriträtten för stunden är en kikärtsgryta med currysås och linspasta.

Vad skulle du rekommendera den som går omkring och känner sig konstant småkrasslig?
– Det som var avgörande för mig var att ta bort alla mjölkprodukter, vill man ha stora förändringar är det nolltolerans som gäller. Det räcker inte att dra ned på det utan allt ska bort. Och sen även vete, även om det inte forskats så mycket på det ännu tycks det som att det kan påverka tarmarna även hos de som inte är glutenintoleranta.
De två är de stora menar Lars som förstås också rekommenderar alla att äta mer grönt samt att skära ned på kött och socker.

Kompletterar med tillskott
Även om Lars idag äter bra är han noga att komplettera med kosttillskott för att inte utveckla brister. Förutom det för veganer livsnödvändiga B12, tar han också bikarbonat, supergreens produkter, vegetabiliska fettsyror, hampa pulver, b-komplex och magnesium.

Förälder och gymnasielärare
Lars hälsointresse har lett till att han gärna föreläser och delar med sig av sina erfarenheter och han brinner för att inspirera människor till att bli sina bästa jag som han uttrycker det.
– Jag älskar fortfarande allt som har med träning och hälsa att göra.
Lars som är  nybliven pappa, kommer även i fortsättningen syssla med hälsa i olika former, exakt hur det ser ut vet han inte i nuläget. Dessutom arbetar han med simprojektet Champions crew för unga simmare, utöver det står han precis i begrepp att börja jobba som gymnastiklärare på en skola.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

 


Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

anonymt smörpaket sett uppifrån

Välkänt bordsmargarin utsett till Årets matbluff 2019

Kost

Det blev margarinet Lätta som tog hem "vinsten" när antipriset Årets matbluff 2019 korades. Detta med motiveringen att produkten, i både text och bild, skyltar med svensk rapsolja på förpackningen – trots att innehållet till största del består av den både omdebatterade och importerade palmoljan.

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.