lars frölander

Foto: Frankie Fouganthin

Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Under många år led han av infektioner och allergier. Simmaren Lars Frölander började sin hälsoresa i slutet av 1999 med att ta bort all mjölk. Lars märkte snabbt förbättringar både på hälsan och i bassängen. Men det skulle inte sluta där, senare lade Lars om till helt växtbaserad kost, något han inte ångrat. Även om Lars idag slutat tävla på internationell elitnivå fortsätter han verka i idrottens och hälsans tjänst.

Lars Frölander är OS-guldmedaljör, flerfaldig världsmästare i simning och numera vegan. Lars har sedan barnsben haft problem med olika infektionssjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation och förkylningar, något som bara blev värre med tiden. Det blev många pencilinkurer genom åren, till slut hjälpte ingenting och Lars kunde ligga utslagen i flera veckor utan ork att träna. Lars blev mer och mer känslig och bland annat utvecklade han en allergi gentemot klor.
– Det var helt förödande och jag funderade allvarligt på att sluta, säger Lars till Kurera.

Uteslöt mejeriprodukter
Det var i Dallas som Lars först fick upp ögonen för att kosten kunde ha betydelse, en simkollega tipsade honom om en kiropraktor och  som även var inriktad på kosten. Han var den första som frågade Lars vad han åt.
– Jag stack väl inte ut direkt men jag stoppade i mig det mesta som kom i min väg, säger Lars.
Lars åt vid den här tiden mycket snabbmat, pasta i alla dess former, makaroner och korv, hamburgare och pizza berättar han.
Det första rådet Lars fick var att ta bort komjölken.
– Från den dagen jag tog bort mjölk har jag aldrig haft någon mer bihåleinflamamtion.

 

LÄS OCKSÅ: Renée peppar till förändring

Jobbade med kinesolog
För Lars var sambandet tydligt och han kunde knappast få ett bättre kvitto. Efter besöket hos kiropraktorn var han frisk i tre och en halv månad i streck något han inte varit tidigare. I övrigt gjorde inte Lars några större ändringar utan fortsatte med samma mat som tidigare och efter ett tag började han må sämre igen. Det var först när han kom tillbaka till Sverige som han tog tag i det här med maten på allvar. Han kom då i kontakt med kinesologen Ulf Kihlman som tittade igenom allt som Lars åt och rekommenderade en del förändringar. Där väcktes Lars intresse för kostens koppling till hälsan. Den största skillnaden förutom att utesluta mjölk och vete var att Lars började äta mycket grönsaker, något han inte gjort innan. Snabbmaten fick ge vika för broccoli, spenat och avokado i stora mängder – det blev upp till tolv avokados om dagen när han tränade som mest.

LÄS OCKSÅ: ”Jag älskar att det gröna är på frammarsch”

Märkte stor skillnad i bassängen
Skillnaden blev stor inte bara när det kom till sjukdom och infektionskänslighet utan kanske särskilt idrottsutövandet.
– Jag fick tillbaka energin och återhämtade mig mycket snabbare, säger Lars.
Det ledde till att jag kunde lägga på med mer träning, vilket förstås gav tydliga resultat i simbassängen.
Den stora skillnaden var att han kunde hålla sig till en träningsplan utan avbrott, det var något nytt för Lars.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Håller sig till planen
Även om Lars idag inte längre tävlar på internationell elitnivå håller han sig till sin kostplan. Idag har Lars en växtbaserad kosthållning och har en helt annan förståelse för kostens betydelse för hälsan än han hade tidigare.
– Vi har en inre miljö och när vi tar hand om den blir det lättare att stå emot virus, parasiter och andra hälsoproblem. Jag är ganska övertygad om att mediciner inte är svaret på världens hälsoproblem, säger Lars.

Ökat utbud underlättar
Det blir bara lättare och lättare att äta bra anser Lars.
– Det har hänt så otroligt mycket inom livsmedelsindustrin och det finns ett helt annat utbud i matbutikerna idag än när jag började min resa.
Som exempel nämner han linspasta, tidigare var alternativen till just pasta inte nödvändigtvis vare sig särskilt hälsosamma eller goda. De kunde till exempel vara gjorda av majs – och en rad tillsatsämnen – något som höjer blodsockret ganska rejält och försurar kroppen enligt Lars.
– Det känns inte som man behöver ge upp så mycket nu av det man tyckt om innan. Nu kan man istället ersätta produkten medan smaken förblir den samma.
Favoriträtten för stunden är en kikärtsgryta med currysås och linspasta.

Vad skulle du rekommendera den som går omkring och känner sig konstant småkrasslig?
– Det som var avgörande för mig var att ta bort alla mjölkprodukter, vill man ha stora förändringar är det nolltolerans som gäller. Det räcker inte att dra ned på det utan allt ska bort. Och sen även vete, även om det inte forskats så mycket på det ännu tycks det som att det kan påverka tarmarna även hos de som inte är glutenintoleranta.
De två är de stora menar Lars som förstås också rekommenderar alla att äta mer grönt samt att skära ned på kött och socker.

 

Kompletterar med tillskott
Även om Lars idag äter bra är han noga att komplettera med kosttillskott för att inte utveckla brister. Förutom det för veganer livsnödvändiga B12, tar han också bikarbonat, supergreens produkter, vegetabiliska fettsyror, hampa pulver, b-komplex och magnesium.

Förälder och gymnasielärare
Lars hälsointresse har lett till att han gärna föreläser och delar med sig av sina erfarenheter och han brinner för att inspirera människor till att bli sina bästa jag som han uttrycker det.
– Jag älskar fortfarande allt som har med träning och hälsa att göra.
Lars som är  nybliven pappa, kommer även i fortsättningen syssla med hälsa i olika former, exakt hur det ser ut vet han inte i nuläget. Dessutom arbetar han med simprojektet Champions crew för unga simmare, utöver det står han precis i begrepp att börja jobba som gymnastiklärare på en skola.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

 


Fakta

Namn: Lars Frölander
Sysselsättning: Simmare och gymnastiklärare.
Meritlista: OS-guldmedaljör i 100 meter fjärilsim 2000, Lars har även tagit flera VM-guld och ett stort antal EM-guld under sin karriär som simmare.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

 

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

 

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

 

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".