Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kureras valguide centerpartiet

”Osunda levnadsvanor och utanförskap måste bekämpas”

VALGUIDE2014: Centerpartiet vill förbättra folkhälsan med renare bostadsområden, rut-avdrag och förebyggande hälsosamtal. Cykelbanor och belysta motionsspår ska göra att människor kan och vågar röra på sig.  Partiet vill förbjuda bisfenol-A och tycker att Sverige bör jobba internationellt för att få till begränsningar kring användandet av farliga kemikalier.

Solveig Zander är riksdagsledamot för Centerpartiet. Så här ser hon på Sveriges hälso- och miljöutmaningar.

1. EKOLOGISKA LIVSMEDEL
Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 13 procent under 2013. Vid årets slut var strax över 4 procent av alla sålda livsmedel i Sverige ekologiska, medan resterande 95 procent var icke-ekologiska.

Hur tänker Centerpartiet kring ekologisk produktion av livsmedel? Bör det skapas fler incitament som gynnar miljövänliga alternativ?
– Centerpartiet vill att en större del av jordbruksstödet inom EU går till ekologisk produktion och andra miljöåtgärder. Vi vill sätta upp mål för en ökad svensk livsmedelsproduktion, både totalt sett och för ekologisk produktion. Centerpartiet är generellt sett positiv till att odla ekologiskt och det finns i landsbygdsprogrammet idag omfattande stöd till omställning till ekologisk odling.

– Vi sätter inte mål för en viss andel ekologiskt odlad areal, eftersom det i princip skulle kunna uppnås genom en minskning av den totala odlade arealen i Sverige. Centerpartiet vill att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka, både av konventionellt och ekologiskt producerade livsmedel.

 

– Prioriteringsordningen bör vara svenskt, närodlat och ekologiskt. Svenskt jordbruk är bäst i Europa och det är ofta bättre för miljön att köpa något som är närodlat här istället för något som är ekologiskt odlat långt bort.

– Det är viktigt att konsumenter kan göra medvetna val. Genom konsumentupplysning och uppmuntran kan vi få människor att välja ekologiskt och närproducerat.

2. HÄLSOKLYFTORNA
Forskare från Göteborgs universitet pekade nyligen ut flera tecken på ojämlikheter gällande människors hälsa i Sverige. Människor i resurssvaga förorter har tre gånger så ofta diabetes jämfört med de som bor i rikare stadsdelar. De behandlas mer än dubbelt så ofta för hjärtinfarkt och depressioner.

Vad bör ni politiker göra för att motverka hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper?
– Detta är ett problem som måste lösas både på samhällsnivå och på individnivå, säger Solveig Zander. På samhällsnivå krävs det jobb, utbildning, bostäder och bättre, renare och grönare närmiljöer. Centerpartiet är pådrivande i alla dessa frågor. Vi gör också ett gediget arbete för att minska gifterna i vardagen och föroreningar som drabbar storstadsområden extra hårt. Punktinsatser som sänkt restaurangmoms, rut-avdrag och sänkt arbetsgivaravgift för unga är relevanta insatser för grupper som annars har större risk att hamna i utanförskap och därmed också större risk för ohälsa.

– På individnivå är det osunda levnadsvanor, social utsatthet, utanförskap, dålig ekonomi och ojämlikhet som måste bekämpas. Idag reparerar man mycket i efterhand, Centerpartiet vill jobba mer hälsofrämjande och förebyggande. En undersökning av Socialstyrelsen visar att 90 procent av befolkningen vill diskutera levnadsvanor och hälsofrämjande insatser, men att endast 30 procent av de som sökt vård uppger att så skett. Därför vill vi ge människor bättre verktyg och stöd för att själva kunna påverka sin hälsa. Vi vill att fler kommuner och regioner inför hälsosamtal för 40- 50- och 60-åringar. Vi vill också att det ska finnas stöd för föräldrar i form av kurser och samtal och screening och samtal med primärvården för personer med riskkonsumtion av alkohol.

– Hälsoinsatser måste också göras tidigt. Allt för många barn lider av fysisk och psykisk ohälsa. Därför vill särskilt satsa på fler skolläkare, skolsköterskor och kuratorer i skolan. Vi vill också ha mer idrott i skolan.

 

 3. FYSISK INAKTIVITET
Fysisk inaktivitet beräknas kosta sju miljarder kronor årligen i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är också en av de främsta orsakerna till vi dör i förtid.  I dag pågår en ”träningsboom” med ökat träningsintresse i Sverige, men det blir inte fler personer som rör på sig. De som redan tränade har börjat träna mer, medan de som inte tränar är fortsatt inaktiva.

 Bör det vidtas åtgärder politiska för att få fler svenskar att röra på sig?
– God folkhälsa är en grundsten i en hållbar framtid och en förutsättning för att vi ska ha råd med välfärden. Politikens roll att skapa förutsättningarna för att människor ska kunna leva hälsosamt. Vi vill se till att det finns tillgång till cykelvägar, grönområden och belysta motionsspår så att människor kan och vågar röra på sig. Men det finns också mer direkta åtgärder man kan göra, säger Solveig Zander.

– Centerpartiet vill se fler idrottstimmar i grundskolan för att aktivera våra barn och ungdomar. Idrott är också en viktig del av civilsamhället. Därför har vi varit pådrivande i arbetet att stärka det ideella ledarskapet och föreningslivet. Vi har i regeringsposition satsat 500 miljoner kronor på att öppna dörrarna till idrotten för fler barn. Med fritidspengen till barn i ekonomiskt utsatta familjer som ska införas kommer fler barn att kunna delta i fysiska aktiviteter.

– Vi vill införa hälsosamtal med 40, 50 och 60-åringar, samt till 75-åringar. Tanken är att ge stöd kring bland annat vikten av fysisk aktivitet, screening för olika hälsotillstånd samt alkohol- och tobaksvanor, men också lyfta vikten av motion, nutrition och sömn, allt efter individens behov och önskemål.

– När det gäller cykling vill vi arbeta för att det byggs fler bilfria cykelvägar och att de cykelbanor som finns underhålls. Man måste också se till att det är enkelt att ta med sig cykeln på bussen. Genom att bygga fler cykelparkeringar vid resestationer, arbeten och bostäder gör vi det också lättare att välja att cykla.

 

4. KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN
I dag finns 4 000 gånger mer kemikalier i omlopp än för femtio år sedan. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen saknas det forskningsunderlag kring vilka effekter som majoriteten av de nya kemikalierna har för hälsa och miljö. De har också slagit larm om ”cocktaileffekten” – den hittills okända effekt som blandingen av kemikalier vi utsätt för kan få för vår hälsa på sikt.

Tycker du och Centerpartiet att kemikalielagstiftingen är tillräcklig som den ser ut idag?
– Gifter i vardagen är en av Centerpartiets prioriterade miljöfrågor, säger Zander. Vi kommer med kraft fortsätta arbetet för att stärka den EU-gemensamma kemikalielagstiftningen REACH. Sverige ska inta en ledande roll för att inom REACH föreslå och utreda ämnens skadlighet, eftersom det utgör grunden för eventuella begränsningar. Sverige ska driva på för möjligheten att hantera grupper av ämnen för att utreda potentiella cocktail-effekter. Centerpartiet vill också se ett totalförbud av hormonstörande ämnet bisfenol-A.

­–Sverige ska visa vägen för EU med informationssystem och varudeklarationer för produktgrupper såsom leksaker, textilier och elektronik och även vara pådrivande för att nå globala överenskommelser som reglerar användningen av farliga ämnen. Ett annat sätt att öka utfasning av farliga ämnen är att införa ekonomiska styrmedel. Några av våra grannländer har exempelvis infört skatt på hormonstörande ämnen i plaster och kläder samt på växtskyddsmedel, säger Solveig Zander.

– Vi vill att förorenaren när det gäller farliga ämnen, som bly i ammunition och kvicksilver i lampor och koleldning. Det sker i dag men inte i tillräcklig utsträckning. Producenter ska också bli skyldiga att ta han om fler avfallsgrupper som textilier, byggprodukter och farligt avfall.

Av: Redaktionen

 

 Läs också: Allt från Kureras valguide2014


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

 

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

 

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.