Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kureras valguide centerpartiet

”Osunda levnadsvanor och utanförskap måste bekämpas”

VALGUIDE2014: Centerpartiet vill förbättra folkhälsan med renare bostadsområden, rut-avdrag och förebyggande hälsosamtal. Cykelbanor och belysta motionsspår ska göra att människor kan och vågar röra på sig.  Partiet vill förbjuda bisfenol-A och tycker att Sverige bör jobba internationellt för att få till begränsningar kring användandet av farliga kemikalier.

Solveig Zander är riksdagsledamot för Centerpartiet. Så här ser hon på Sveriges hälso- och miljöutmaningar.

1. EKOLOGISKA LIVSMEDEL
Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 13 procent under 2013. Vid årets slut var strax över 4 procent av alla sålda livsmedel i Sverige ekologiska, medan resterande 95 procent var icke-ekologiska.

Hur tänker Centerpartiet kring ekologisk produktion av livsmedel? Bör det skapas fler incitament som gynnar miljövänliga alternativ?
– Centerpartiet vill att en större del av jordbruksstödet inom EU går till ekologisk produktion och andra miljöåtgärder. Vi vill sätta upp mål för en ökad svensk livsmedelsproduktion, både totalt sett och för ekologisk produktion. Centerpartiet är generellt sett positiv till att odla ekologiskt och det finns i landsbygdsprogrammet idag omfattande stöd till omställning till ekologisk odling.

– Vi sätter inte mål för en viss andel ekologiskt odlad areal, eftersom det i princip skulle kunna uppnås genom en minskning av den totala odlade arealen i Sverige. Centerpartiet vill att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka, både av konventionellt och ekologiskt producerade livsmedel.

 

– Prioriteringsordningen bör vara svenskt, närodlat och ekologiskt. Svenskt jordbruk är bäst i Europa och det är ofta bättre för miljön att köpa något som är närodlat här istället för något som är ekologiskt odlat långt bort.

– Det är viktigt att konsumenter kan göra medvetna val. Genom konsumentupplysning och uppmuntran kan vi få människor att välja ekologiskt och närproducerat.

2. HÄLSOKLYFTORNA
Forskare från Göteborgs universitet pekade nyligen ut flera tecken på ojämlikheter gällande människors hälsa i Sverige. Människor i resurssvaga förorter har tre gånger så ofta diabetes jämfört med de som bor i rikare stadsdelar. De behandlas mer än dubbelt så ofta för hjärtinfarkt och depressioner.

Vad bör ni politiker göra för att motverka hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper?
– Detta är ett problem som måste lösas både på samhällsnivå och på individnivå, säger Solveig Zander. På samhällsnivå krävs det jobb, utbildning, bostäder och bättre, renare och grönare närmiljöer. Centerpartiet är pådrivande i alla dessa frågor. Vi gör också ett gediget arbete för att minska gifterna i vardagen och föroreningar som drabbar storstadsområden extra hårt. Punktinsatser som sänkt restaurangmoms, rut-avdrag och sänkt arbetsgivaravgift för unga är relevanta insatser för grupper som annars har större risk att hamna i utanförskap och därmed också större risk för ohälsa.

– På individnivå är det osunda levnadsvanor, social utsatthet, utanförskap, dålig ekonomi och ojämlikhet som måste bekämpas. Idag reparerar man mycket i efterhand, Centerpartiet vill jobba mer hälsofrämjande och förebyggande. En undersökning av Socialstyrelsen visar att 90 procent av befolkningen vill diskutera levnadsvanor och hälsofrämjande insatser, men att endast 30 procent av de som sökt vård uppger att så skett. Därför vill vi ge människor bättre verktyg och stöd för att själva kunna påverka sin hälsa. Vi vill att fler kommuner och regioner inför hälsosamtal för 40- 50- och 60-åringar. Vi vill också att det ska finnas stöd för föräldrar i form av kurser och samtal och screening och samtal med primärvården för personer med riskkonsumtion av alkohol.

– Hälsoinsatser måste också göras tidigt. Allt för många barn lider av fysisk och psykisk ohälsa. Därför vill särskilt satsa på fler skolläkare, skolsköterskor och kuratorer i skolan. Vi vill också ha mer idrott i skolan.

 

 3. FYSISK INAKTIVITET
Fysisk inaktivitet beräknas kosta sju miljarder kronor årligen i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är också en av de främsta orsakerna till vi dör i förtid.  I dag pågår en ”träningsboom” med ökat träningsintresse i Sverige, men det blir inte fler personer som rör på sig. De som redan tränade har börjat träna mer, medan de som inte tränar är fortsatt inaktiva.

 Bör det vidtas åtgärder politiska för att få fler svenskar att röra på sig?
– God folkhälsa är en grundsten i en hållbar framtid och en förutsättning för att vi ska ha råd med välfärden. Politikens roll att skapa förutsättningarna för att människor ska kunna leva hälsosamt. Vi vill se till att det finns tillgång till cykelvägar, grönområden och belysta motionsspår så att människor kan och vågar röra på sig. Men det finns också mer direkta åtgärder man kan göra, säger Solveig Zander.

– Centerpartiet vill se fler idrottstimmar i grundskolan för att aktivera våra barn och ungdomar. Idrott är också en viktig del av civilsamhället. Därför har vi varit pådrivande i arbetet att stärka det ideella ledarskapet och föreningslivet. Vi har i regeringsposition satsat 500 miljoner kronor på att öppna dörrarna till idrotten för fler barn. Med fritidspengen till barn i ekonomiskt utsatta familjer som ska införas kommer fler barn att kunna delta i fysiska aktiviteter.

– Vi vill införa hälsosamtal med 40, 50 och 60-åringar, samt till 75-åringar. Tanken är att ge stöd kring bland annat vikten av fysisk aktivitet, screening för olika hälsotillstånd samt alkohol- och tobaksvanor, men också lyfta vikten av motion, nutrition och sömn, allt efter individens behov och önskemål.

– När det gäller cykling vill vi arbeta för att det byggs fler bilfria cykelvägar och att de cykelbanor som finns underhålls. Man måste också se till att det är enkelt att ta med sig cykeln på bussen. Genom att bygga fler cykelparkeringar vid resestationer, arbeten och bostäder gör vi det också lättare att välja att cykla.

 

4. KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN
I dag finns 4 000 gånger mer kemikalier i omlopp än för femtio år sedan. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen saknas det forskningsunderlag kring vilka effekter som majoriteten av de nya kemikalierna har för hälsa och miljö. De har också slagit larm om ”cocktaileffekten” – den hittills okända effekt som blandingen av kemikalier vi utsätt för kan få för vår hälsa på sikt.

Tycker du och Centerpartiet att kemikalielagstiftingen är tillräcklig som den ser ut idag?
– Gifter i vardagen är en av Centerpartiets prioriterade miljöfrågor, säger Zander. Vi kommer med kraft fortsätta arbetet för att stärka den EU-gemensamma kemikalielagstiftningen REACH. Sverige ska inta en ledande roll för att inom REACH föreslå och utreda ämnens skadlighet, eftersom det utgör grunden för eventuella begränsningar. Sverige ska driva på för möjligheten att hantera grupper av ämnen för att utreda potentiella cocktail-effekter. Centerpartiet vill också se ett totalförbud av hormonstörande ämnet bisfenol-A.

­–Sverige ska visa vägen för EU med informationssystem och varudeklarationer för produktgrupper såsom leksaker, textilier och elektronik och även vara pådrivande för att nå globala överenskommelser som reglerar användningen av farliga ämnen. Ett annat sätt att öka utfasning av farliga ämnen är att införa ekonomiska styrmedel. Några av våra grannländer har exempelvis infört skatt på hormonstörande ämnen i plaster och kläder samt på växtskyddsmedel, säger Solveig Zander.

– Vi vill att förorenaren när det gäller farliga ämnen, som bly i ammunition och kvicksilver i lampor och koleldning. Det sker i dag men inte i tillräcklig utsträckning. Producenter ska också bli skyldiga att ta han om fler avfallsgrupper som textilier, byggprodukter och farligt avfall.

Av: Redaktionen

 

 Läs också: Allt från Kureras valguide2014Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

Kvinna med långt hår bakifrån på sommaräng

Så skyddar du sommarhåret naturligt

Naturlig hälsa

Under sommaren utsätter vi håret för både sol, salta och klorfyllda bad och friska vindar på havet. Allt detta sliter på håret. Här delar den gröna frisörmästaren Maria Hellström  med sig av sina bästa tips för ett naturligt friskt, starkt och vackert hår – utan skadliga gifter och kemikalier.