Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ovanlig cancer vanligare i norr

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

Waldenströms makroglobulinemi är namnet på en ovanlig lymfkörtelcancer. Det är få som drabbas och chansen att överleva är stor, det visar en ny avhandling vid Umeå universitet. Numera lever 70 procent av de drabbade fem år efter insjuknandet.

 

Cancern växer långsamt och den som drabbas kan få förstorad lever och mjälte, låga blodvärden och förändringar i lymfkörtlarna. Det går inte att bota sjukdomen, därför sätts inte behandling in förrän symtomen uppstår. Behandlingen kan bara bromsa sjukdomen, men det gör att patienten slipper symtomen.

LÄS OCKSÅ: Cancer mer ärftligt än man trott

Retning av immunsystemet
Varje år insjuknar knappt en av 50 000 i Norr- och Västerbotten. Cancerformen är väldigt ovanligt, men den är tre gånger så vanligt i Sverige jämfört med övriga världen och fyra-fem gånger vanligare i norra Sverige.

Lena Brandefors är överläkare vid hematologen vid Sunderby sjukhus i Luleå, men hon är också doktorand vid Umeå universitet där hon gjort avhandlingen om den speciella cancerformen. Lena Brandefors tror att cancerns utveckling sannolikt beror på en kronisk eller långvarig retning av immunsystemet. Sjukdomen är vanligare bland män, äldre personer och patienter med autoimmuna sjukdomar eller vissa infektioner. Just detta scenario kan peka på att en stimulering av immunförsvaret bidrar till utvecklingen av cancern.

Det förekommer också regionala variationerna vilket betyder att det finns familjer där fler drabbas och det kan tyda på en viss genetisk faktor. Forskare har uppmärksammat att det i dessa familjer även finns familjemedlemmar med autoimmuna sjukdomar som har reumatism eller sjukdomar kopplade till blodet.

 

LÄS OCKSÅ: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottkörteln

Större överlevnad
Cytostatika och rituximab, som är en substans som består av en antikropp som riktas mot ett protein på tumörcellens yta, är en vanlig behandling av den sällsynta cancerformen. Lena Brandefors har i sin avhandling sett att överlevanden ökat under 2000-talet. Från år 2000 och sex år framåt levde sex av tio fem år efter att de blivit sjuka, och mellan 2007 till 2014 hade femårsöverlevnaden ökat med 70 procent. Att siffran blivit så pass mycket bättre kan bero på läkemedlet rituximab som började ges 2007.

Lena Brandfors avhandling är baserad på 1 500 studier med olika lymfkörtelcancersjukdomar mellan år 2000 och 2014. Eftersom cancerformen är ovanlig så anser hon att det är meningsfullt med en allmän screening.

Namnet på cancerformen, Waldenströms makroglobulinemi, kommer från läkaren Jan Waldenström som beskrev sjukdomen 1944.

Av Inger Palm

Källa: Umeå universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.