Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En hand håller ett välfyllt glas mjölk

Överkänslighet mot mjölkprodukter

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Bröstmjölk är den perfekta födan för spädbarn och småbarn. Den är kom­plett och innehåller det barn behöver för att växa, utvecklas och hålla sig friska. Men många kan också vara överkänsliga. Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson Läs berättar mer om varför och vad respektive innehåller. 

Oftast ammas barn av praktiska skäl för lite och under för kort tid; man slutar med bröstmjölk för tidigt och ersätter den med komjölk. Men komjölk är inte alls lika lämpligt. Människan är för övrigt den enda art som dricker mjölk efter att hon har diat färdigt. Komjölk har inte samma sammansätt­ning som bröstmjölk; bröstmjölk är anpassad för människobarn och komjölk för kalvar.

Två mjölkproteinerna
Barn, speciellt spädbarn, har ofta problem med laktosen och/eller kaseinproteinet i kom­jölk. Bröstmjölk består till cirka 80 procent av vassleprotein och till 20 procent av kaseinprotein. Komjölk består till cirka 80 procent av kasein och till 20 procent av vassle. Kasein är ett starkt klisterliknande protein, som många barn och vuxna har svårt att bryta ned. Vassleprotein däremot, som bröstmjölk innehåller mer av, är lättare att bryta ned och har dessutom många positiva egenskaper som kasein inte har. Det stärker bland annat immunförsvaret, skyddar mot felak­tig bakterietillväxt och höjer nivån av nyckelantioxidanten glutation.
Jag rekommenderar att man testar om barnet är överkänsligt mot mjölkprodukter, genom att under några veckor utesluta sådana ur kosten. Barnet kommer att må bättre och ha färre symtom om det är överkänsligt mot mjölk.

Man kan misstänka överkänslighet mot mjölkprodukter:

  • om en av föräldrarna är matallergiker,
  • om barnet har återkommande förkylningar och nedsatt immunförsvar,
  • om barnet har hudbesvär, eksem, astma eller andningsbesvär,
  • om barnet har kolik och magbesvär,
  • om barnet har återkommande öroninfektioner,
  • om barnet har sömnproblem och är lättirriterat.

olika grader besvär av mjölkprodukter
En del kan till exempel äta en viss mängd mjölkprodukter, men om de äter mera blir det för mycket för kroppen. Några mår inte bra av mjölk och ost men klarar av syrade mjölkprodukter. Mjölkprodukter med mjölksyrabakterier som fil och yoghurtprodukter innehåller nyttiga, magvänliga bakterier. Dessa är mycket bra för tarmfloran och immunförsvaret. Se till att köpa de naturliga varianterna och inte de smaksatta, eftersom dessa ofta innehåller alldeles för mycket socker. Det är mycket bättre att själv lägga i färska eller frusna bär i filen.
Vill man kunna tåla filsorterna bättre, eller om barnet har orolig mage, kan man blanda mjölk­fria bifidusbakterier med vatten och tillsätta i yoghurt eller fil. Man kan också växla mellan fil eller yoghurt och sesam-, ris-, mandel- eller sojamjölk, så att man äter mjölkprodukter varan­nan eller var tredje dag. Om barnet mår bra av mjölksyrade mjölkprodukter är det bra att ha med det i kosten som en del av frukosten eller som mellanmål. Om barnet får slembildning och besvär av mjölkprodukter är det bäst att sluta med dem. Prova getmjölk istället, eftersom barn oftast tål getmjölk bättre än komjölk. Getmjölk liknar mera bröstmjölk i sammansättningen. Getost och fårost som är naturlig och opastöriserad brukar tolereras mycket bättre än vanlig ost.

 

Mjölk inte den enda kalciumkällan i kosten
Om barnet varken tål komjölk eller getmjölk kan man gärna ge barnet mjölkfri mat. Det görs så mycket propaganda för mjölk i Sverige och västvärlden att det sitter i ryggmärgen hos män­niskor att de måste dricka mjölk för att hålla sig friska och förebygga benskörhet, men faktum är att befolkningen i de länder där benskörhet är vanligt förekommande också använder mest mjölkprodukter. Alltför många tror att mjölk är nästan den enda kalciumkällan i kosten, men barn kan växa och utvecklas bra utan mjölkprodukter. Det finns många andra kalciumkällor, och det är inte bara kalcium som är viktigt för skelettet, bland annat magnesium och vitamin D är lika viktiga. Mjölk innehåller tyvärr nio gånger så mycket kalcium som magnesium, och till exempel sötmandel har ett bättre kalcium-magnesiumförhållande.

Andra källor
Några av de bästa kalciumkällorna, förutom mjölk, är broccoli, pintobönor, vita bönor, mandlar, tofu, torkade fikon, alger (wakame, dulse), sesamfrö och solrosfrö. Buljong som gjorts genom att man sjuder ben av fisk eller fågel ger koncentrerade kalciummängder. Att göra en större mängd och frysa in i portioner spar tid. Buljong är bra att ha som bas i såser och sop­por. Dessutom har den en proteinsparande effekt, om man av någon anledning inte kan äta tillräckligt med protein. Sardiner på burk med skinn och ben innehåller också mycket kalcium och högkvalitativt protein.

Här följer några olika alternativ som ger ungefär samma mängd kalcium per portion som ett glas mjölk:

  • 1,5 glas yoghurt
  • 5 dl keso
  • 2,5 dl kokt grönkål eller mangold
  • 5 dl rå broccoli
  • 2,5 dl tofu
  • 5 dl torkade bönor (röda, vita, fava, kidney eller kikärter)
  • 1,5 dl sötmandlar eller hasselnötter
  • 1,5 dl pumpakärnor
  • 0,6 dl sesamfrö
  • 2 msk algpulver

Små barn behöver ca två portioner av några av ovanstående livsmedel per dag för att få i sig det grundläggande behovet av kalcium. Om du misstänker att ditt barn inte får tillräckligt med kalcium kan du komplettera med kalciumtillskott. Det är trots allt vanligare att barnen får i sig för lite kalium, zink och magnesium än kalcium.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.