Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En hand håller ett välfyllt glas mjölk

Överkänslighet mot mjölkprodukter

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Bröstmjölk är den perfekta födan för spädbarn och småbarn. Den är kom­plett och innehåller det barn behöver för att växa, utvecklas och hålla sig friska. Men många kan också vara överkänsliga. Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson Läs berättar mer om varför och vad respektive innehåller. 

Oftast ammas barn av praktiska skäl för lite och under för kort tid; man slutar med bröstmjölk för tidigt och ersätter den med komjölk. Men komjölk är inte alls lika lämpligt. Människan är för övrigt den enda art som dricker mjölk efter att hon har diat färdigt. Komjölk har inte samma sammansätt­ning som bröstmjölk; bröstmjölk är anpassad för människobarn och komjölk för kalvar.

Två mjölkproteinerna
Barn, speciellt spädbarn, har ofta problem med laktosen och/eller kaseinproteinet i kom­jölk. Bröstmjölk består till cirka 80 procent av vassleprotein och till 20 procent av kaseinprotein. Komjölk består till cirka 80 procent av kasein och till 20 procent av vassle. Kasein är ett starkt klisterliknande protein, som många barn och vuxna har svårt att bryta ned. Vassleprotein däremot, som bröstmjölk innehåller mer av, är lättare att bryta ned och har dessutom många positiva egenskaper som kasein inte har. Det stärker bland annat immunförsvaret, skyddar mot felak­tig bakterietillväxt och höjer nivån av nyckelantioxidanten glutation.
Jag rekommenderar att man testar om barnet är överkänsligt mot mjölkprodukter, genom att under några veckor utesluta sådana ur kosten. Barnet kommer att må bättre och ha färre symtom om det är överkänsligt mot mjölk.

Man kan misstänka överkänslighet mot mjölkprodukter:

  • om en av föräldrarna är matallergiker,
  • om barnet har återkommande förkylningar och nedsatt immunförsvar,
  • om barnet har hudbesvär, eksem, astma eller andningsbesvär,
  • om barnet har kolik och magbesvär,
  • om barnet har återkommande öroninfektioner,
  • om barnet har sömnproblem och är lättirriterat.

olika grader besvär av mjölkprodukter
En del kan till exempel äta en viss mängd mjölkprodukter, men om de äter mera blir det för mycket för kroppen. Några mår inte bra av mjölk och ost men klarar av syrade mjölkprodukter. Mjölkprodukter med mjölksyrabakterier som fil och yoghurtprodukter innehåller nyttiga, magvänliga bakterier. Dessa är mycket bra för tarmfloran och immunförsvaret. Se till att köpa de naturliga varianterna och inte de smaksatta, eftersom dessa ofta innehåller alldeles för mycket socker. Det är mycket bättre att själv lägga i färska eller frusna bär i filen.
Vill man kunna tåla filsorterna bättre, eller om barnet har orolig mage, kan man blanda mjölk­fria bifidusbakterier med vatten och tillsätta i yoghurt eller fil. Man kan också växla mellan fil eller yoghurt och sesam-, ris-, mandel- eller sojamjölk, så att man äter mjölkprodukter varan­nan eller var tredje dag. Om barnet mår bra av mjölksyrade mjölkprodukter är det bra att ha med det i kosten som en del av frukosten eller som mellanmål. Om barnet får slembildning och besvär av mjölkprodukter är det bäst att sluta med dem. Prova getmjölk istället, eftersom barn oftast tål getmjölk bättre än komjölk. Getmjölk liknar mera bröstmjölk i sammansättningen. Getost och fårost som är naturlig och opastöriserad brukar tolereras mycket bättre än vanlig ost.

 

Mjölk inte den enda kalciumkällan i kosten
Om barnet varken tål komjölk eller getmjölk kan man gärna ge barnet mjölkfri mat. Det görs så mycket propaganda för mjölk i Sverige och västvärlden att det sitter i ryggmärgen hos män­niskor att de måste dricka mjölk för att hålla sig friska och förebygga benskörhet, men faktum är att befolkningen i de länder där benskörhet är vanligt förekommande också använder mest mjölkprodukter. Alltför många tror att mjölk är nästan den enda kalciumkällan i kosten, men barn kan växa och utvecklas bra utan mjölkprodukter. Det finns många andra kalciumkällor, och det är inte bara kalcium som är viktigt för skelettet, bland annat magnesium och vitamin D är lika viktiga. Mjölk innehåller tyvärr nio gånger så mycket kalcium som magnesium, och till exempel sötmandel har ett bättre kalcium-magnesiumförhållande.

Andra källor
Några av de bästa kalciumkällorna, förutom mjölk, är broccoli, pintobönor, vita bönor, mandlar, tofu, torkade fikon, alger (wakame, dulse), sesamfrö och solrosfrö. Buljong som gjorts genom att man sjuder ben av fisk eller fågel ger koncentrerade kalciummängder. Att göra en större mängd och frysa in i portioner spar tid. Buljong är bra att ha som bas i såser och sop­por. Dessutom har den en proteinsparande effekt, om man av någon anledning inte kan äta tillräckligt med protein. Sardiner på burk med skinn och ben innehåller också mycket kalcium och högkvalitativt protein.

Här följer några olika alternativ som ger ungefär samma mängd kalcium per portion som ett glas mjölk:

  • 1,5 glas yoghurt
  • 5 dl keso
  • 2,5 dl kokt grönkål eller mangold
  • 5 dl rå broccoli
  • 2,5 dl tofu
  • 5 dl torkade bönor (röda, vita, fava, kidney eller kikärter)
  • 1,5 dl sötmandlar eller hasselnötter
  • 1,5 dl pumpakärnor
  • 0,6 dl sesamfrö
  • 2 msk algpulver

Små barn behöver ca två portioner av några av ovanstående livsmedel per dag för att få i sig det grundläggande behovet av kalcium. Om du misstänker att ditt barn inte får tillräckligt med kalcium kan du komplettera med kalciumtillskott. Det är trots allt vanligare att barnen får i sig för lite kalium, zink och magnesium än kalcium.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn" av Peter Wilhelmsson.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?