kvinna bakom röntgenplåt

Överläkare: ”Livsmedelsverkets rekommendationer för A-vitamin ökar risken för benskörhet”

Fakta: Benskörhet

Benskörhet, eller osteoporos, betyder att skelettet har blivit för svagt. Det gör att redan små påfrestningar kan orsaka svåra frakturer. Skelettet blir naturligt svagare när vi åldras. Att vi idag blir äldre än förr gör därför att förekomsten av benskörhet har ökat. Andra orsaker till benskörhet kan vara en dålig kost, för låg kroppsvikt eller för mycket tobak och alkohol. Att röra på sig regelbundet och belasta skelettet är mycket viktigt för att benen ska hålla sig starka.

Att Sverige har mest benskörhet i världen beror inte bara på D-vitaminbrist. För mycket A-vitamin är lika illa för benhälsan, menar överläkare Mats Humble. Och kanske äter vi för lite ”gammal” mat.

Det pratas inte så mycket om det. Men benskörhet är en av Sveriges stora folksjukdomar. Vi toppar världsstatistiken och har dubbelt så många bensköra som Frankrike. Enligt Reumatikerförbundet kommer varannan svensk kvinna och var fjärde svensk man någon gång i livet att få en fraktur som beror på benskörhet.

Solbrist kalkar ur skelettet
En väletablerad förklaring till svenskarnas bräckliga ben är den utbredda D-vitaminbristen. Låga nivåer av D-vitamin ökar nämligen nivån av bisköldkörtelhormon som kalkar ur skelettet. Vår viktigaste D-vitaminkälla är solljus. Men Sveriges geografiska läge gör att vi under vinterhalvåret inte kan bilda D-vitamin i huden, oavsett hur mycket vi vistas i solen. Mångas livsstil idag innebär dessutom att vi vistas inomhus även under sommarhalvåret, vilket ytterligare ökar risken för bristnivåer.

 

Viktigt med D-vitamintillskott
Överläkare och psykiatriker Mats Humble menar att alla svenskar borde ta D-vitamintillskott under vinterhalvåret – eller året om för de som är inomhus även sommartid.
– Om man ska komma upp i Livsmedelverkets rekommendationer för D-vitamin, utan att ta kosttillskott, ska man vara mycket medveten kring vad man äter, säger Mats Humble. Man måste äta fet fisk flera gånger i veckan.

A-vitamin motverkar D-vitamin
Men fet fisk är inte optimal som D-vitaminkälla, menar Mats. Fisk är rikt på D-vitamin, men också på A-vitamin. Idag finns ett flertal vetenskapliga studier som kopplat samman höga nivåer av A-vitamin och benskörhet.
– Det ska finnas en balans mellan A-vitamin och D-vitamin, eftersom de på vissa punkter motverkar varandra, förklarar Mats Humble. För mycket A-vitamin försämrar D-vitamineffekten.

Ekomjölk för starka ben
Mats Humble är kritisk mot att många mejeriprodukter i dag A-vitaminberikas i Sverige.
– Livsmedelsverket borde ompröva sina rekommendationer för A-vitaminberikning, säger han. Idag har de däremot gjort ett undantag för ekologisk mjölk. Där tillsätts bara D-vitamin.

Mats menar på att ekologisk mjölk är bättre för benhälsan eftersom den inte innehåller A-vitamin.
– Mjölk från djur som betar naturligt har dessutom bättre fettsammansättning och högre halt K-vitamin.

K-vitamin bygger upp
Att K-vitamin är viktigt för skelettet har visat sig de senaste åren. Vitaminet behövs för mineralstrukturen och gör benet starkt. En typ av K-vitamin, K2, produceras delvis i våra egna tarmar. Men det är omdiskuterat om vi verkligen kan tillgodogöra oss vitaminerna som bildas där. Det kan förklara varför flera forskningsstudier har visat att vårt intag av K-vitamin genom kosten kan spela en betydande roll för benhälsan.

Stärkande surströmming?
Idag vet man att olika sorters K-vitamin har varierande styrka gällande effekten för bentätheten. Vitamin K1, som finns i gröna grönsaker, är vanligast men påverkar skelettet i mindre utsträckning. Vissa varianter av vitamin-K2 är däremot extremt kraftfulla. K2 finns i mat som är lagrad, jäst eller rent av lite halvrutten. Om man skulle man mäta K2 i surströmming skulle man troligen hitta höga nivåer, tror Mats Humble.
– Idag har vi moderna kylskåp, datummärker all mat och sorterar bort sånt som blivit det minsta gammalt. Det gör att vi nog sorterar bort mat som innehåller bra nivåer av K2, säger Mats.

Bönor mot benbrott
K2-vitaminets goda effekter mot benskörhet upptäcktes i Japan. Där äter man en traditionell frukosträtt, natto, som görs av jästa sojabönor. Rätten är mycket rik på vitamin K2. Men eftersom rätten smakar väldigt speciellt äts den bara i vissa distrikt. Forskare har därför kunnat jämföra förekomsten av benbrott på olika ställen i Japan. I de områden där man äter natto förekommer inte alls lika mycket benbrott, upptäckte forskarna.

Vanligt med magnesiumbrist
Magnesium är ytterligare ett ämne som behövs för skelettet. Mineralet samverkar både med D-vitamin och kalcium.
Många D-vitaminforskare hävdar att man alltid bör kombinera D-vitamin-tillskott med magnesium, berättar Mats Humble.
– Det är svårt att veta hur vanligt magnesiumbrist är i Sverige, säger Mats. För att få ett korrekta magnesiumvärde krävs avancerade mätningar som inte görs rutinmässigt. Men tittar man på vad svenskar äter får många i sig klart mindre magnesium än vad de behöver. Särskilt den yngre generationen.

Av Maja Sönnerbo

Fakta: Benskörhet

Benskörhet, eller osteoporos, betyder att skelettet har blivit för svagt. Det gör att redan små påfrestningar kan orsaka svåra frakturer. Skelettet blir naturligt svagare när vi åldras. Att vi idag blir äldre än förr gör därför att förekomsten av benskörhet har ökat. Andra orsaker till benskörhet kan vara en dålig kost, för låg kroppsvikt eller för mycket tobak och alkohol. Att röra på sig regelbundet och belasta skelettet är mycket viktigt för att benen ska hålla sig starka.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Intervju

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

blodgrupp B

Blodgrupp B – Allätaren

Kost

Personer med blodgrupp B mår bra av att äta lite av varje och är den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter. En blodgruppsanpassad diet anses främja kroppens naturliga genetik och bidra till god hälsa och naturlig viktminskning. Därför bör vi anpassa kosten efter sin blodgrupp menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.