kvinna bakom röntgenplåt

Överläkare: ”Livsmedelsverkets rekommendationer för A-vitamin ökar risken för benskörhet”

Fakta: Benskörhet

Benskörhet, eller osteoporos, betyder att skelettet har blivit för svagt. Det gör att redan små påfrestningar kan orsaka svåra frakturer. Skelettet blir naturligt svagare när vi åldras. Att vi idag blir äldre än förr gör därför att förekomsten av benskörhet har ökat. Andra orsaker till benskörhet kan vara en dålig kost, för låg kroppsvikt eller för mycket tobak och alkohol. Att röra på sig regelbundet och belasta skelettet är mycket viktigt för att benen ska hålla sig starka.

Att Sverige har mest benskörhet i världen beror inte bara på D-vitaminbrist. För mycket A-vitamin är lika illa för benhälsan, menar överläkare Mats Humble. Och kanske äter vi för lite ”gammal” mat.

Det pratas inte så mycket om det. Men benskörhet är en av Sveriges stora folksjukdomar. Vi toppar världsstatistiken och har dubbelt så många bensköra som Frankrike. Enligt Reumatikerförbundet kommer varannan svensk kvinna och var fjärde svensk man någon gång i livet att få en fraktur som beror på benskörhet.

Solbrist kalkar ur skelettet
En väletablerad förklaring till svenskarnas bräckliga ben är den utbredda D-vitaminbristen. Låga nivåer av D-vitamin ökar nämligen nivån av bisköldkörtelhormon som kalkar ur skelettet. Vår viktigaste D-vitaminkälla är solljus. Men Sveriges geografiska läge gör att vi under vinterhalvåret inte kan bilda D-vitamin i huden, oavsett hur mycket vi vistas i solen. Mångas livsstil idag innebär dessutom att vi vistas inomhus även under sommarhalvåret, vilket ytterligare ökar risken för bristnivåer.

 

Viktigt med D-vitamintillskott
Överläkare och psykiatriker Mats Humble menar att alla svenskar borde ta D-vitamintillskott under vinterhalvåret – eller året om för de som är inomhus även sommartid.
– Om man ska komma upp i Livsmedelverkets rekommendationer för D-vitamin, utan att ta kosttillskott, ska man vara mycket medveten kring vad man äter, säger Mats Humble. Man måste äta fet fisk flera gånger i veckan.

A-vitamin motverkar D-vitamin
Men fet fisk är inte optimal som D-vitaminkälla, menar Mats. Fisk är rikt på D-vitamin, men också på A-vitamin. Idag finns ett flertal vetenskapliga studier som kopplat samman höga nivåer av A-vitamin och benskörhet.
– Det ska finnas en balans mellan A-vitamin och D-vitamin, eftersom de på vissa punkter motverkar varandra, förklarar Mats Humble. För mycket A-vitamin försämrar D-vitamineffekten.

Ekomjölk för starka ben
Mats Humble är kritisk mot att många mejeriprodukter i dag A-vitaminberikas i Sverige.
– Livsmedelsverket borde ompröva sina rekommendationer för A-vitaminberikning, säger han. Idag har de däremot gjort ett undantag för ekologisk mjölk. Där tillsätts bara D-vitamin.

Mats menar på att ekologisk mjölk är bättre för benhälsan eftersom den inte innehåller A-vitamin.
– Mjölk från djur som betar naturligt har dessutom bättre fettsammansättning och högre halt K-vitamin.

K-vitamin bygger upp
Att K-vitamin är viktigt för skelettet har visat sig de senaste åren. Vitaminet behövs för mineralstrukturen och gör benet starkt. En typ av K-vitamin, K2, produceras delvis i våra egna tarmar. Men det är omdiskuterat om vi verkligen kan tillgodogöra oss vitaminerna som bildas där. Det kan förklara varför flera forskningsstudier har visat att vårt intag av K-vitamin genom kosten kan spela en betydande roll för benhälsan.

 

Stärkande surströmming?
Idag vet man att olika sorters K-vitamin har varierande styrka gällande effekten för bentätheten. Vitamin K1, som finns i gröna grönsaker, är vanligast men påverkar skelettet i mindre utsträckning. Vissa varianter av vitamin-K2 är däremot extremt kraftfulla. K2 finns i mat som är lagrad, jäst eller rent av lite halvrutten. Om man skulle man mäta K2 i surströmming skulle man troligen hitta höga nivåer, tror Mats Humble.
– Idag har vi moderna kylskåp, datummärker all mat och sorterar bort sånt som blivit det minsta gammalt. Det gör att vi nog sorterar bort mat som innehåller bra nivåer av K2, säger Mats.

Bönor mot benbrott
K2-vitaminets goda effekter mot benskörhet upptäcktes i Japan. Där äter man en traditionell frukosträtt, natto, som görs av jästa sojabönor. Rätten är mycket rik på vitamin K2. Men eftersom rätten smakar väldigt speciellt äts den bara i vissa distrikt. Forskare har därför kunnat jämföra förekomsten av benbrott på olika ställen i Japan. I de områden där man äter natto förekommer inte alls lika mycket benbrott, upptäckte forskarna.

Vanligt med magnesiumbrist
Magnesium är ytterligare ett ämne som behövs för skelettet. Mineralet samverkar både med D-vitamin och kalcium.
Många D-vitaminforskare hävdar att man alltid bör kombinera D-vitamin-tillskott med magnesium, berättar Mats Humble.
– Det är svårt att veta hur vanligt magnesiumbrist är i Sverige, säger Mats. För att få ett korrekta magnesiumvärde krävs avancerade mätningar som inte görs rutinmässigt. Men tittar man på vad svenskar äter får många i sig klart mindre magnesium än vad de behöver. Särskilt den yngre generationen.

Av Maja Sönnerbo


Fakta: Benskörhet

Benskörhet, eller osteoporos, betyder att skelettet har blivit för svagt. Det gör att redan små påfrestningar kan orsaka svåra frakturer. Skelettet blir naturligt svagare när vi åldras. Att vi idag blir äldre än förr gör därför att förekomsten av benskörhet har ökat. Andra orsaker till benskörhet kan vara en dålig kost, för låg kroppsvikt eller för mycket tobak och alkohol. Att röra på sig regelbundet och belasta skelettet är mycket viktigt för att benen ska hålla sig starka.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Recept

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Erica vill göra det enklare att laga fermenterat

Intervju

Erica Palmcartz Aziz var tidigt ute med raw food och har flera böcker i ämnet på sitt CV, nu har hon gett sig på trenden med fermenterat som landar väl i hennes rawfoodkök. I sin nya bok bjuder hon på recept som ska göra det enkelt även för den ovane att göra sin egen kombucha. Hon tipsar dessutom om att bjuda in barnen så att de på ett naturligt sätt får smak för det sura,

 

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion.