Annons
Annons

Överläkaren om svullna och trötta ben – orsak och åtgärd

Svullna och trötta ben kan vara ett tecken på en venös sjukdom och kan bero på att dina vener är skadade. Men finns andra anledningar till att problemet uppstår och vad kan man göra åt det? Kurera pratade med Henry Eriksson som är docent och överläkare på Medicin Östra/Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Redaktionen

5 mars, 2016
Överläkaren om svullna och trötta ben – orsak och åtgärd
Dela inlägget

Svullna och trötta ben kan vara ett tecken på en venös sjukdom och kan bero på att dina vener är skadade.
Men finns andra anledningar till att problemet uppstår och vad kan man göra åt det?
Kurera pratade med Henry Eriksson som är docent och överläkare på Medicin Östra/Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Vad innebär problemet?
– Man kan få en tyngdkänsla eller svullnad i benet och svullnaden är nästan alltid lokaliserat till under knäet vid anklarna. Venös insufficiens, som det kallas, handlar om skador på venklaffarna som läcker blodet i nedåt i benen så vi får för mycket blod i benen. Då börjar patienterna klaga på tyngdkänsla och trötthet i benen.

Läs också: Pigga ben med flytande magnesium

Henry Eriksson, docent och överläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Henry Eriksson, överläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

När kan problemen dyka upp?
– Det är oftast vid slutet av dagen man får den svullna känslan för att man har varit uppe och gått eller stått hela dagen. Att det blir svullet beror på att blodtrycket i de här blodkärlen ökar när du står upp mycket. Man kan också få problem vid för mycket stillasittande, har du suttit framför datorn eller Tv:n då använder du inte muskelpumpen i vaden och eftersom du inte använder den som du brukar då får du sämre pumpfunktion och blodansamling i blodkärlen och benet.

Varför får vi de här problemen när vi blir äldre?
– När vi blir gamla rör vi oss mindre, vi kanske blivit sjukare, eller har bekymmer med leder och knän och vi tappar muskler och vikt vilket det gör att muskelpumpen blir ännu sämre på att pumpa runt blodet och ger oss såna här problem. Hjärtat får ibland svårt att jobba (så kallad hjärtsvikt) och då samlar vi på oss vätska i båda benen som inte pumpas ut ordentligt, vilket gör att trycket i venerna ökar och benen svullnar.

Läs också: 4 tips för dig med artros

Vad kan man göra åt det?
– Något av det viktigaste är att minska trycket i blodkärlen och det brukar rekommenderas att man gör det genom att använda stödstrumpor eller i vissa fall de ännu kraftigare tryckstrumporna så kallade kompressionsstrumpor, som pressar tillbaka blodet in i kärlen. Sitter man framför Tv:n kan man höglägga benen och sitter man på bussen eller flyget kan man vifta på fötterna så att vaderna får jobba. Och ut och röra på sig så ofta man kan.

Finns det andra orsaker än ålder?
– Andra orsaker kan vara att man opererats eller varit med om en olycka och skadat kärlen eller att man är kraftigt överviktig, då har man mycket mer blod som ska pumpas runt och så rör man sig kanske mycket mindre när man är överviktig. Blodproppar i benens venösa blodkärl orsakar cirka 30 procent av de kroniska venösa problemen och sen är det klaffskador och vid olika trauma (olyckor) där man skadat de djupa klaffarna i de venösa ytliga blodkärlen så att klaffarna förstörts.

Läs också: Stelheten i benen försvann! ”Nu är jag rörligare”

Av Jenny Thorell

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons