Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

Om kroppen inte svarar och du drabbas av en oförklarlig trötthet med humörsvängningar och upprepade infektioner – då ska du stanna upp och fundera på om de hamnat i överträningssyndromet OTS. Att ställa diagnos är svårt eftersom symtomen är vanliga, men i en intervju i Svenska Dagbladet säger forskaren i idrottspsykologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan, Göran Kenttä, att OTS är en uteslutningsdiagnos när man inte hittat några andra förklaringar.

LÄS OCKSÅ: Intensiv träning stressar kroppen mer än du tror

Tuffare tävlingar
I SvDs artikel tar man upp Per Elofssons lopp under OS 2002 som exempel. Det var den gången att han gick mot en kollaps när han försökte matcha den dopade tysk-spanjoren Johan Mühlegg. Loppet var början till slutet på Elofssons karriär. Han passerat alla gränser och drivit sig själv så hårt att kroppen aldrig hämtade sig. Trots vila, rehabilitering under en längre timeout ville inte kroppen mer.

 

Flera experter menar att överträningssyndromet har ökat, även om det är svårt att på en vetenskaplig bas hitta bevis. I intervjuen berättar Göran Kenttä att tioåriga simmare tränar lika mycket som världsstjärnan Mark Spitz gjorde på 1970-talet.  Även vanliga motionärer och elitmotionärer tränar mycket mer idag. Det har blivit populärt att träna bootcamp, som är en militärinspirerad tuff träningsform, att springa ultralopp och genomföra triathlon samt äventyrstävlingar i hård terräng som Keb classic.

LÄS OCKSÅ: För hård träning tröttar ut kroppen

Viktigt med återhämtning
Analyser har visat OTS är individuellt, det vill säga, om man tittar på personer i ett lag som tränar lika mycket så kan en tredjedel stå på samma nivå efter ett år, den andra tredjedelen ha förbättrat sin prestation och den sista tredjedelen har drabbats av överträning.

Det är ingen fara om du i perioder känner dig överansträngd när du tränar hårt. Det brukar gå över om du ger dig tid för återhämtning några dagar eller om det behövs, kanske någon vecka. Har du drabbats av OTS kan vägen tillbaka vara lång, då kan det ta månader att få tillbaka energin, och för en del ett helt år och vissa kommer aldrig tillbaka och kan prestera som de gjort förut. Men precis som prestationen är individuell så är även återhämtningen, och det gäller återhämtningen efter ett träningspass och om du blivit övertränad.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.