överviktigt barn astmaspray

Övervikt hos barn kan bidra till astma i tonåren

Fakta

Fem vanliga symptom på astma
- Återkommande perioder av hosta.
- Väsande och pipande andning.
- Tryckkänsla över bröstet.
- Andnöd.
- Ångest i samband med anfallen.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Barn som är överviktiga löper större risk för att drabbas av nedsatt lungfunktion i tonåren – det visar en ny studie. Nu hoppas forskarna att upptäckten kan bidra till att minska antalet personer som utvecklar sjukdomen.

Forskningen tyder på att övervikt hos barn påverkar lungorna i större utsträckning än vad man tidigare kunnat visa enligt Sandra Ekström, forskare i miljömedicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, som menar att det sannolikt är en riskfaktor för astma. Det skriver Hjärt-Lungfonden som även varit med och finansierat studien i ett pressmeddelande.

Reversibelt förlopp
Störst påverkan på lungfunktionen märktes hos de barn som var överviktiga vid både 8 och 16 års ålder, medan ingen tydlig påverkan sågs hos barn som nått normalvikt vid 16 års ålder. Något som tyder på att förloppet är reversibelt och att behandling av övervikt kan vara ett sätt att mildra eller förhindra astma.

LÄS OCCKSÅ: 10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

 

Tidigare koppling mellan BMI och lungfunktion
Tidigare studier har konstaterat en koppling mellan BMI och funktionen i de centrala luftvägarna. Den nya studien visar att övervikt hos barn även påverkar de perifera luftvägarna, som utgör hela 90 procent av lungornas volym. De barn som var överviktiga i 8-årsåldern löpte en ökad risk för nedsatt lungfunktion som 16-åringar.

LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Mekanismerna bakom ska studeras
Studien, som publicerats i den lungmedicinska tidskriften Thorax, är baserad på det stora Bamseprojektet som har stöd av Hjärt-Lungfonden. Forskarna har analyserat data om 2 889 barn vid 8 respektive 16 års ålder. Nästa steg är att studera de mekanismer som ligger bakom sambandet. I dag lider 800 000 svenskar av astma, och upp till var tionde barn i skolåldern beräknas vara drabbat.

LÄS OCKSÅ: Varannan förälder till barn med övervikt ser inte viktproblemet

Hoppas på nya råd
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden hoppas att studien ska leda till nya råd för att förebygga och mildra astma.
– Upptäckten kan få stor betydelse för att minska lidandet och förbättra livskvaliteten hos barn med nedsatt lungfunktion.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Fem vanliga symptom på astma
- Återkommande perioder av hosta.
- Väsande och pipande andning.
- Tryckkänsla över bröstet.
- Andnöd.
- Ångest i samband med anfallen.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.