Hampaolja är en av naturens mest balanserade oljor. Den har en kvot på 3:1 av omega-6 till omega-3.

Övriga fetter och oljor som livsmedel

Avokadoolja
Fördelning av fettsyror, förutom 5–10 procent diverse fetter och stereoler:
Mättade fettsyror 15%:
Myristinsyra upp till 15%
Palmitinsyra upp till 6%
Stearinsyra 1–2%.
Enkelomättade fettsyror upp till 70%:
Omega-9 oljesyra 65–70%.
Fleromättade fettsyror ca 15%:
Omega-6 linolsyra 10–15%.

Avokadoolja kan användas som salladsdressing, utvärtes för hudvård och läkande effekter, även vid kortare perioder av stekning, wokning vid låga och medeltemperaturer. Den tål upphettning p.g.a. stor mängd oljesyra. Avokadoolja innehåller dessutom höga värden av betasitosterol, nyttiga växtämnen som gynnar goda värden av fettsyror. Det finns mellan 300–700 mg betasitosterol per 100 g avokadoolja. Det finns dessutom betydelsefulla mängder av E-vitamin i en avokadoolja av god kvalitet. Avokado och avokadoolja innehåller också betydelsefulla mängder av lutein som bl.a. är mycket bra för ögonen.

Oljesyra, betasitosterol och lutein i avokadoolja är mycket gynnsamma tillsammans för att skydda mot cancer, reglera blodfetterna och kolesterol samt motverka förstorad prostata och prostatacancer. Avokadoolja förvaras i en temperatur mellan 15º–25ºC. Den behöver inte förvaras i kylskåp. Oljan är klassad som en vegetabilisk olja trots att den är en frukt. En avokado innehåller hela 30 procent olja.

Druvkärnolja
Druvkärnolja innehåller bl.a. superantioxidanten pyknogenol som finns i vindruvskärnor. Den är bra att ha med i salladsdressing men bör endast upphettas under korta perioder i låga temperaturer.

 

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 10–11%: Palmitinsyra 7–8%
Sterarinsyra 4%.
Enkelomättade fettsyror 25–30%: Omega-9 oljesyra 27%.
Fleromättade fettsyror 67–74%: Omega-6 linolsyra 70–71%.

Gurkörtsolja
Gurkörtsoljan är mycket rik på GLA, gammalinolensyra, som är en förelöpare till prostaglandin. Intag av GLA ökar kroppens egen produktion av prostaglandiner, vilket kan förbättra symtomen vid PMS, ha gynnsam effekt på hormonsystemet samt motverka att huden förlorar sin smidighet och blir torr och rynkig. Läs mer under omega-6-fettsyror och GLA.

Oljan används både invärtes och utvärtes men ska aldrig upphettas.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 15 procent: Palmitinsyra 11%
Stearinsyra 3–4%
Behensyra 2%

Enkelomättade fettsyror 15–24%: Omega-9 oljesyra 23%
Fleromättade fettsyror 61–85%: Omega-6 linolsyra 37 %
Gammalinolensyra (GLA) 18–25%
Kapslar om 1 000 mg (ca 1 ml)
innehåller ca 250 mg GLA.

Hampaolja, hampafröolja, hampafrö
Hampaolja är en av naturens mest balanserade oljor. Den har en kvot på 3:1 av omega-6 till omega-3.

Balansen av fettsyror i hampaoljan innebär att man kan använda den under en hel livstid utan att drabbas av brist på essentiella fettsyror. Fettsyraprofilen hos oljan varierar på samma sätt som hos andra naturliga oljor, beroende på läge, latitud och väderförhållanden det året plantan växer.

 

Hampafrö innehåller även proteiner innehållande alla 8 essentiella aminosyror samt en hel del vitaminer och mineral i små mängder. Hampaolja smakar som solrosolja. Den är grön till färgen p.g.a. dess magnesium-klorofyllrika innehåll. Stekning skadar oljan och gör den hälsovådlig. På samma sätt som linfröolja, som är dess tvillingolja, måste hampaolja förvaras i kylskåp.

Hampaolja är den senaste alternativet till intag av fiskoljatillskott men har inte genomgått lika mycket forskning som linfröolja. Oljan bör även skyddas från ljus och syre för att motverka härskning.

Hampa tillhör samma plantfamilj som marijuana, Cannabis sativa. Vid kommersiell framställning av hampaolja används så kallad industrihampa som innehåller ca 0,2 procent THC
(delta-9-tetrahydrocannabinol), den psykoaktiva ingrediensen som finns i marijuana. I t.ex. Kanada, där framställning av hampaolja görs, kräver lagarna att produkter som härrör från hampafrön får innehålla högst 0,3 procent THC.

En av fördelarna med hampa är att det inte behövs biocider vid odling. Hampa är lätt att odla och lämnar mark och vatten lika rent efteråt som före odling. Liksom linfröolja är hampaolja känslig för upphettning och bör inte upphettas. Den bör förvaras i mörk glasflaska/plastflaska i kylskåp.

Hampafrön kan mixas i en smoothie. Det ger både nyttiga fibrer och tillskott av den nyttiga oljan. Hampafrö kan ersätta linfrö för den som är allergisk mot linfrö.

 

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror ca 9 procent: Palmitinsyra 5%
Stearinsyra 2%
Arakinsyra 1–2 %.
Enkelomättade fettsyror ca 13%: Omega-9 oljesyra 13%.
Fleromättade fettsyror ca 78%: Omega-3 linolensyra 19 – 21 %
Omega-6 linolsyra 55 %
Omega-6 GLA 2–3 %.

Jordnötsolja
Botaniskt sett är inte jordnötter alls några nötter, utan baljväxter, liksom ärtor och bönor. De växer däremot under jorden i baljor/skal (1–4 st per balja). Här i vår del av världen äter vi dem oftast som snacks eller använder dem i godis och bakverk. I Asien används jordnötterna flitigt till jordnötssås (satay) och även i wokrätter, grytor och sallader. Den största delen av världsproduktionen lär dock gå till jordnötsolja.

Eftersom den inte är en nöt kan nötallergiker tåla jordnötter liksom jordnötsallergiker kan tåla andra nötter. Jordnötsallergi är tyvärr ganska vanligt, och de som är jordnötsallergiker får ofta mycket kraftiga reaktioner. Det kan t.ex. räcka med att någon öppnar en jordnötspåse på långt håll för att en allergiker ska reagera. Däremot tål jordnötsallergiker ofta renad jordnötsolja som inte längre innehåller några jordnötsproteiner. Jordnötsolja används flitigt i asiatisk matlagning. Den är stabil och tål upphettning i låga och medelhöga temperaturer. Man behöver inte förvara den i kylskåp, det går bra att förvara i temperaturer mellan 15°–25°C.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 6–40 procent: Palmitinsyra 6–11 procent
Stearinsyra 2–6 procent
behensyra 3 procent
Arakinsyra 1–5 procent.
Enkelomättade fettsyror 44–65 procent: Omega-9 oljesyra 41–65 procent.
Fleromättade fettsyror 20–40 procent: Omega-3 linolensyra upp till 2 procent
Omega-6 linolsyra 18–38 procent.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.