Annons
Annons

Övriga fetter och oljor som livsmedel

Hampaolja är en av naturens mest balanserade oljor. Den har en kvot på 3:1 av omega-6 till omega-3.

Redaktionen

13 juli, 2012
Dela inlägget

Avokadoolja
Fördelning av fettsyror, förutom 5–10 procent diverse fetter och stereoler:
Mättade fettsyror 15%:
Myristinsyra upp till 15%
Palmitinsyra upp till 6%
Stearinsyra 1–2%.
Enkelomättade fettsyror upp till 70%:
Omega-9 oljesyra 65–70%.
Fleromättade fettsyror ca 15%:
Omega-6 linolsyra 10–15%.

Avokadoolja kan användas som salladsdressing, utvärtes för hudvård och läkande effekter, även vid kortare perioder av stekning, wokning vid låga och medeltemperaturer. Den tål upphettning p.g.a. stor mängd oljesyra. Avokadoolja innehåller dessutom höga värden av betasitosterol, nyttiga växtämnen som gynnar goda värden av fettsyror. Det finns mellan 300–700 mg betasitosterol per 100 g avokadoolja. Det finns dessutom betydelsefulla mängder av E-vitamin i en avokadoolja av god kvalitet. Avokado och avokadoolja innehåller också betydelsefulla mängder av lutein som bl.a. är mycket bra för ögonen.

Oljesyra, betasitosterol och lutein i avokadoolja är mycket gynnsamma tillsammans för att skydda mot cancer, reglera blodfetterna och kolesterol samt motverka förstorad prostata och prostatacancer. Avokadoolja förvaras i en temperatur mellan 15º–25ºC. Den behöver inte förvaras i kylskåp. Oljan är klassad som en vegetabilisk olja trots att den är en frukt. En avokado innehåller hela 30 procent olja.

Druvkärnolja
Druvkärnolja innehåller bl.a. superantioxidanten pyknogenol som finns i vindruvskärnor. Den är bra att ha med i salladsdressing men bör endast upphettas under korta perioder i låga temperaturer.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 10–11%: Palmitinsyra 7–8%
Sterarinsyra 4%.
Enkelomättade fettsyror 25–30%: Omega-9 oljesyra 27%.
Fleromättade fettsyror 67–74%: Omega-6 linolsyra 70–71%.

Gurkörtsolja
Gurkörtsoljan är mycket rik på GLA, gammalinolensyra, som är en förelöpare till prostaglandin. Intag av GLA ökar kroppens egen produktion av prostaglandiner, vilket kan förbättra symtomen vid PMS, ha gynnsam effekt på hormonsystemet samt motverka att huden förlorar sin smidighet och blir torr och rynkig. Läs mer under omega-6-fettsyror och GLA.

Oljan används både invärtes och utvärtes men ska aldrig upphettas.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 15 procent: Palmitinsyra 11%
Stearinsyra 3–4%
Behensyra 2%

Enkelomättade fettsyror 15–24%: Omega-9 oljesyra 23%
Fleromättade fettsyror 61–85%: Omega-6 linolsyra 37 %
Gammalinolensyra (GLA) 18–25%
Kapslar om 1 000 mg (ca 1 ml)
innehåller ca 250 mg GLA.

Hampaolja, hampafröolja, hampafrö
Hampaolja är en av naturens mest balanserade oljor. Den har en kvot på 3:1 av omega-6 till omega-3.

Balansen av fettsyror i hampaoljan innebär att man kan använda den under en hel livstid utan att drabbas av brist på essentiella fettsyror. Fettsyraprofilen hos oljan varierar på samma sätt som hos andra naturliga oljor, beroende på läge, latitud och väderförhållanden det året plantan växer.

Hampafrö innehåller även proteiner innehållande alla 8 essentiella aminosyror samt en hel del vitaminer och mineral i små mängder. Hampaolja smakar som solrosolja. Den är grön till färgen p.g.a. dess magnesium-klorofyllrika innehåll. Stekning skadar oljan och gör den hälsovådlig. På samma sätt som linfröolja, som är dess tvillingolja, måste hampaolja förvaras i kylskåp.

Hampaolja är den senaste alternativet till intag av fiskoljatillskott men har inte genomgått lika mycket forskning som linfröolja. Oljan bör även skyddas från ljus och syre för att motverka härskning.

Hampa tillhör samma plantfamilj som marijuana, Cannabis sativa. Vid kommersiell framställning av hampaolja används så kallad industrihampa som innehåller ca 0,2 procent THC
(delta-9-tetrahydrocannabinol), den psykoaktiva ingrediensen som finns i marijuana. I t.ex. Kanada, där framställning av hampaolja görs, kräver lagarna att produkter som härrör från hampafrön får innehålla högst 0,3 procent THC.

En av fördelarna med hampa är att det inte behövs biocider vid odling. Hampa är lätt att odla och lämnar mark och vatten lika rent efteråt som före odling. Liksom linfröolja är hampaolja känslig för upphettning och bör inte upphettas. Den bör förvaras i mörk glasflaska/plastflaska i kylskåp.

Hampafrön kan mixas i en smoothie. Det ger både nyttiga fibrer och tillskott av den nyttiga oljan. Hampafrö kan ersätta linfrö för den som är allergisk mot linfrö.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror ca 9 procent: Palmitinsyra 5%
Stearinsyra 2%
Arakinsyra 1–2 %.
Enkelomättade fettsyror ca 13%: Omega-9 oljesyra 13%.
Fleromättade fettsyror ca 78%: Omega-3 linolensyra 19 – 21 %
Omega-6 linolsyra 55 %
Omega-6 GLA 2–3 %.

Jordnötsolja
Botaniskt sett är inte jordnötter alls några nötter, utan baljväxter, liksom ärtor och bönor. De växer däremot under jorden i baljor/skal (1–4 st per balja). Här i vår del av världen äter vi dem oftast som snacks eller använder dem i godis och bakverk. I Asien används jordnötterna flitigt till jordnötssås (satay) och även i wokrätter, grytor och sallader. Den största delen av världsproduktionen lär dock gå till jordnötsolja.

Eftersom den inte är en nöt kan nötallergiker tåla jordnötter liksom jordnötsallergiker kan tåla andra nötter. Jordnötsallergi är tyvärr ganska vanligt, och de som är jordnötsallergiker får ofta mycket kraftiga reaktioner. Det kan t.ex. räcka med att någon öppnar en jordnötspåse på långt håll för att en allergiker ska reagera. Däremot tål jordnötsallergiker ofta renad jordnötsolja som inte längre innehåller några jordnötsproteiner. Jordnötsolja används flitigt i asiatisk matlagning. Den är stabil och tål upphettning i låga och medelhöga temperaturer. Man behöver inte förvara den i kylskåp, det går bra att förvara i temperaturer mellan 15°–25°C.

Fördelning av fettsyror:
Mättade fettsyror 6–40 procent: Palmitinsyra 6–11 procent
Stearinsyra 2–6 procent
behensyra 3 procent
Arakinsyra 1–5 procent.
Enkelomättade fettsyror 44–65 procent: Omega-9 oljesyra 41–65 procent.
Fleromättade fettsyror 20–40 procent: Omega-3 linolensyra upp till 2 procent
Omega-6 linolsyra 18–38 procent.

Annons
Annons