Annons
Annons

”På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips.

Redaktionen

13 juli, 2019
”På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”
Dela inlägget

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips.

Inom två veckor raserades alla våra sommarplaner. Plötsligt förbyttes gemensam lugn och semester till oro, och kamp mellan liv och död.
Mannen Joakims vänstra lunga kollapsade helt. Akut intagen på sjukhus, följt av fyra operationer, allergichock och en låtsaslunga inkopplad via en extern apparat liknande en handväska du bär runt på. Dotterns kaliumnivåer blev plötsligt livshotande. Har du får låga kaliumvärden kan ditt hjärta stanna, är de för höga skenar hjärtat istället. Hon kunde alltså på riktigt dö av minsta lilla ansträngning.
Två av de jag älskar mest på hela jordklotet i kamp, mellan liv och död.

Va, vänta, va? Händer detta ens?

LÄS OCKSÅ: Kom i mental form med stresscoachen Karin Isberg

Och när jag själv behövde vara som starkast – ja du måste vara stark för att orka vara sjuk idag – för att ringa galet många telefonsamtal, boka av flyg, hotell, transfer inför dotterns efterlängtade månadslånga USA-resa och vår semester i Skottland, krångla med försäkringar, papper, och samtidigt sköta allt annat i livet med jobb och vår gård. I en tillvaro, där jag själv var fylld av konstant inre oro, sömnlöshet, stress och tårar som aldrig ville sluta rinna. Ja, men vet du vad? Då råkar jag få en smutsig rostagg i fingret som utvecklas till akut stelkramp, följt av sjukhusbesök, stelkrampsruta, snittad med skalpell och hemskickad med en hästkur antiinflammatoriskt. Mitt i denna mardröm går också bilen sönder.

Va, vänta, va? HALLÅ NU FÅR DET FAKTISKT VARA NOG, TACK!

LÄS OCKSÅ: Om orons viktiga funktion

Jag vet att jag inte är ensam. Vår familj har det inte värst, långt ifrån. Det finns de som drabbats av ännu hemskare besked, personer som kämpar med sjukdom, närstående som ryckts bort från jorden, som råkat ut för olyckor. De som krigar med kronisk smärta, mental ohälsa, stormiga förhållanden, sjukskrivningar, oro inför höst, som har ångest för att pengarna ska räcka till och de som känner enorm ensamhet när alla andra åker på semester.

Som yogalärare och mindfulnesscoach möter jag många olika livsöden som ger ansikten åt hisnande levnadshistorier. Ibland är livet en dans på rosor. Vid andra tillfällen mer som en tung tango. Så här är livet. Det är hur du hanterar de jobbiga situationerna som blir avgörande för ditt välmående, din inre stabilitet och harmoni.

LÄS OCKSÅ: Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Allt detta vet jag ju redan genom mitt yrke, och visst borde jag vara bättre rustad, tänker jag. Men när du är mitt uppe i livets turbulens är det svårt att inte dras med i affekt, låta känslorna och de destruktiva tankarna styra dig. Framförallt om du som jag, är en obotlig empat.

Tyvärr ser vi ofta inte saker som de är, ickedömande, utan utifrån vilka vi är. Vi blickar genom glasögon som formats under alla våra levnadsår. För att kunna landa i det som är, framförallt när livet skaver, är en konst. Vårt sinne vill ofta kontrollera, analysera, ändra, bända, oroa och älta. Få oss att känna skuld och skam. Låta bitterhet svepa vår offerkofta närmare kroppen. Varför ska jag/vi/dem drabbas? Detta är så orättvist!

Var beredd på att denna process tar kraft. Den tar tid. Den kräver tålamod och tillit till dig själv. Du kan behöva gå helt utanför din komfortzon, bara det är ju läskigt nog.

LÄS OCKSÅ: ”Våga anställa någon som bryter ihop en liten stund ibland!”

Mina personliga lärdomar från allt just nu?

Mitt egen styrka och tillika Karelska ur-Sisu hittade jag tillbaka till när jag accepterade alla mina känslor. Oavsett vad det än var som dök upp. Kommer tårar, låt dem rinna. I maktlösheten fann jag lärdom att aldrig ta något för givet. I acceptansen hittade jag harmonin och genom ilskan fick jag mer kraft till att fortsätta framåt.

Du som just nu kämpar, kämpat eller krigar, jag är så med dig i tankarna, I hear You! Kom ihåg du är inte ensam. Tillåt dig att be om hjälp, även om det tar emot. Tillåt dig att känna det du känner, det är OK. Du är tillräcklig som du är. Din superkraft är att du är du. Du duger som du är, med både det mörka och det ljusa, och alla nyanser av grått emellan. Du är värd det bästa. Det är ok.

Att acceptera det du inte kan ändra. Det är som det är just nu. Förändra det du kan och tillåta dig att förstå vad som tillhör dig gällande känslor och smärta, och vad som tillhör andra. Att få styrka att inse skillnaden. Unna dig att ladda på med energi från det som ger dig energi, så att du kan fortsätta orka.

Andas sedan in läkning, balans och ljus. Andas ut tacksamhet. Tacksamhet för den livslärdom du fått med din utmaning, så att du nu är extra rustad inför framtiden. Du klarar detta. Du är hållen.

Fem bra tips från Tanja
• ALLA känslor är OK. Låt det som kommer komma, låt det som stannar, stanna, låt det som försvinner att släppa taget. Det är normalt att känna sig negativ, nere, ledsen. Du har känt dem förut och du kommer att klara det. Tro på dig själv! Och kom ihåg du är inte dina känslor, dina känslor kommer och går som vädret.
• Ladda energi. Att ladda mobiler har vi lärt oss. Att tillåta oss att ladda våra egna batterier har vi svårare med, framförallt när det är tufft. Det är då vi behöver det som mest. Hitta det som GER dig energi. Det kan vara en bra låt, att dansa, skratta, gå ut i naturen, allt du kan komma på.
• Säg till dem du älskar, att du älskar dem! Ta aldrig något för givet, du vet aldrig vad som kommer att hända.
• Var din egen coach! Hjälp och hylla dig själv så som du coachar andra!
• Good is enough! Gör så mycket du orkar. Det är tillräckligt. Du duger som du är!

Och ett riktigt bra tips utöver dessa är att alltid, ALLTID ha trädgårdshandskar på när du fixar i trädgården. Så att illavarslande taggar slipper ge dig livets törnar.

Tanja Dyredand, holistisk yogalärare och mindfulnesscoach inom stresshantering

Fler krönikor av Tanja hittar du här.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Tanja Dyredand
Yrke: Holistisk yogalärare och minfulnesscoach
.
Info: Mer tips från Tanja hittar du på stressaav.nu och på Tanjas Youtube-kanal
Aktuell med: Tanja kommer ut med boken ”Skratta & Pausa – en helande guide” i oktober 2019.

Annons
Annons